S-au încheiat trei zile de proiecţii în Aula Magna a Universităţii din Oradea. Gala „Expediţia – Chemare în necunoscut” a fost organizată de Clubul de Speologie Cristal, în parteneriat cu Universitatea din Oradea și Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor.
În ultima zi de proiecţii, Tibor Lazar a prezentat „Imagini din Peştera Micula”, imagini realizate de colegul său de la clubul de speologie Crysis din Oradea, Tibor Botoş, care nu a putut fi prezent miercuri seara la eveniment. Peştera Micula este unul dintre pricipalele obiective de activitate ale clubului de speologie orădean.
Situată în Munţii Bihor, în aria localităţii Chişcău, Peştera Micula a fost descoperită în anul 1978 şi este cunoscută de localnici ca un izbuc permanent. Este o peşteră activă greu accesibilă, cavitatea fiind deosebit de frumoasă, bogat concreţionată. Catalogată ca peşteră de categoria A, vizitele în ea se limitează doar la cele de explorare şi cercetare ştiinţifică.
Înainte de prezentarea Oanei Chachula, Răzvan Dumbravă, de la Asociația Agenția de Management al Destinației Bihor, a prezentat filmuleţul de promovare turistică a judeţului, realizat pentru asociaţie de către Brothers M, „Bihor county – The western gate of Transylvania” (Judeţul Bihor – Poarta vestică a Transilvaniei”).
Imaginile superbe prezintă Defileul Crişului Repede, punctează faptul că avem peste 4.000 de peşteri, frumoase biserici din lemn, zone pitoreşti precum Cetăţile Ponorului, casele tradiţionale din Roşia, Valea Barcăului cu podgoriile Sântimreu, Sălacea cu 1.000 de pivniţe, cu tradiţii şi meşteşuguri, băile termale din staţiunea Băile Felix şi o reşedinţă de judeţ, Oradea, capitala art nouveau din România.
Chiropterologul Oana Chachula a prezentat la gala din acest an „Noi orizonturi speologice – Pakistan”, o poveste culturală despre o experienţă interesantă, de care ca turist mai puţin ai parte, ţinând cont de situaţia geopolitică din regiune. A ajuns în Pakistan în decembrie 2018, ca membră a unui club britanic de speologie, la invitaţia clubului pakistanez Chiltan Adventurers Association Balochistan. Dar, prevăzută a fi o expediţie speo de 15 zile, aceasta s-a limitat la trei zile, restul reprezentând aşteptarea rezolvării actelor necesare explorării. S-a reuşit totuşi, în cele trei zile, explorarea a 12 peşteri de mici dimensiuni, şase din ele fiind cartate. În rest, foarte multe ceaiuri, diplome, protocol, în tipica lentoare pakistaneză.
La capătul lumii
Ultimul invitat al galei a fost alpinistul Mihnea Prundeanu, născut în Râmnicu Vâlcea, dar stabilit în Cluj-Napoca. A studiat Geografia şi lucrează ca şi ghid montan. Ne-a readus, pentru a treia oară în gală, în sălbatica Patagonie, unde a plecat la căţărat cu prietenul lui, alpinistul cipriot Kyriakos Rossidis.
Munţii din Patagonia au caracteristici deosebite, greu de urcat din punct de vedere tehnic chiar dacă au, cei mai înalţi, pe la 3.000 de metri. Dar tocmai asta i-a atras pe cei doi temerari: provocarea. Mihnea şi-a propus de cinci ani să ajungă în Patagonia. A plecat din România pe 17 decembrie şi a stat în Patagonia o lună şi jumătate, încercând să profite de fiecare fereastră de vreme bună, într-un loc unde schimbările sunt bruşte, iar vântul poate să ajungă la 150 km/h.
Au reuşit cinci ascensiuni, cea mai interesantă cățărare pentru Mihnea fiind traseul Exocet – Cerro Standhardt, un traseu complex şi lung, care combină cățărarea pe stâncă și cățărarea mixtă. Şi-au dorit să urce şi pe celebrele vârfuri Cerro Torre și Fitz Roy, dar nu au găsit fereastra de vreme bună pentru acestea. Speră însă să se întoarcă cât mai curând în Patagonia.
Cele trei zile de proiecţie s-au încheiat cu filmuleţul Clubului de Speologie Cristal din Oradea, „De prin ture adunate”, şi cu invitaţia pentru cei interesaţi de explorări, de expediţii, de a li se alătura în activitatea clubului. Păcat că în sală au fost prea puţini studenţi, poate prea adânciţi în sesiunea de iarnă. Intrarea la proiecţii a fost liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!