Trupa ieşeană Bucovina lansează cel mai recent album, „Septentrion”, în Oradea, pe 18 ianuarie, de la ora 19:00, în Moszkva. Invitaţii lor sunt Sur Austru. Este al cincilea album al formaţiei Bucovina, al patrulea longplay, care a fost lansat pe 8 decembrie 2018 la Arenele Romane, în Bucureşti.
„Septentrion” este o variantă uşor academică a unor idei care au stat de fapt la baza formării trupei, explică Florin Ţibu „Crivăţ”, liderul trupei Bucovina. Este destul de comună fascinaţia pentru cultura şi spiritualitatea nordică, dar şi pentru zonele îndepărtate şi misterioase care ascund un tip aparte de frumuseţe. Iniţial au vrut să îi spună albumului „Nord”, dar li s-a părut prea comun, şi aşa a apărut sub denumirea de „Septentrion” (nord, miazănoapte). Nu este vorba doar de nordul globului, ci şi de nordul ţării, în album regăsindu-se referinţe către Bucovina, către munţi, dar mai mult un nord teoretic.
Este un album legat de poveşti, de latura mistică a folclorului, împletit cu probleme existenţialiste, o poveste despre lucrurile ciudate, de departe, spune Florin Ţibu. Albumul înseamnă şi multă experienţă acumulată de la „Nestrămutat” încoace, o acumulare de foarte multe idei care sintetizează tot ce a făcut până acum formaţia Bucovina. Pe album sunt nouă piese şi un bonus track: „Către ţara de sus”, „Septentrion”, „Din negru (în mai negru)”, „Aşteaptă-mă dincolo (de moarte)”, „Noaptea nimănui”, „Stele călăuză”, „Făurar de vise”, „De cremene”, „Nestrămutaţi II (chemare)” şi bonus track „Vinterdoden”, piesă înregistrată în limba norvegiană, pe versurile formaţiei norvegiene de viking metal, Helheim. Albumul a fost lucrat împreună cu Martin Buchwalter, bateristul formaţiei germane Perzonal War şi tehnician la studioul Gerhardt, şi a fost lansat la Ţara de Sus Records.
Se regăsesc pe Septentrion piese cu sonorităţi de black metal, moderne sub aspect componistic, dar şi piese de heavy metal, cu linii melodice care fac uşor de recunoscut filonul folcloric, dar şi stilul componistic obişnuit al Bucovinei. Este o evoluţie a ideilor care au stat la baza albumului „Nestrămutat” din 2015, după cum mărturiseşte liderul trupei.
În concertul din 18 ianuarie, de la Oradea, îi vor avea în deschidere pe Sur Austru. Sur Austru, o formaţie de Transilvanian Black Metal, este proiectul născut din cenușa Negură Bunget, continuând conceptul muzical și liric, sub îndrumarea și viziunea unui grup de muzicieni ce au activat în diverse componente ale formației.
Bucovina cântă din ce în ce mai des şi în afara ţării. Va duce „Septentrion” în februarie în mai multe ţări europene: Austria, Germania, Cehia, Polonia şi Franţa, fiind în legătură cu o agenţie de booking din Germania şi având un contract cu Asgardian Events.
Pentru orădeni, concertul din Moszkva va fi prima întâlnire din acest an cu trupa ieşeană de heavy metal şi ocazia de a asculta live noul lor material discografic, „Septentrion”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!