Plimbarea pe ulițele satelor româneşti poate fi îmbogățită cu o experienţă gastronomică autentică. Asta pentru că, statul le va permite gospodinelor de la țară să invite la masă turiştii.
Prin înfiinţarea Punctelor Gastronomice Locale de acum înainte pensiunile care nu au unităţi autorizate pentru servirea mesei, turoperatorii sau chiar sătenii vor putea să ofere drumeţilor hrană în gospodăriile tradiţionale.
„Se răspunde astfel cererii crescânde în ceea ce priveşte organizarea unor unităţi de alimentaţie publică de tip familial care să ofere turiştilor preparate alimentare specifice zonelor geografice ale României”, spun reprezentanţii DSVSA.
Punctele Gastronomice Locale trebuie să fie organizate din punct de vedere juridic ca Asociaţie Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială. Meniul va fi diferit de cel al restaurantelor, urmând să cuprindă o gamă sortimentală restrânsă (două supe sau cirobe, două feluri principale şi tot atâtea feluri de desert), specifică zonei iar metodele de preparare vor fi, pe cât posibil, tradiţionale.
O altă condiţie este ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia. Meniul va fi, în mod obligatoriu, preparat şi oferit spre consum în cursul aceleiaşi zile.
„Noi am popularizat în judeţ această măsură, aşteptând câţi mai mulţi doritori având în vedere faptul că, condiţiile de autorizare sunt mai uşoare decât în cazul restaurantelor”, a spus Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Acte necesare
Pentru înfiinţarea de Puncte Gastronomice Locale este necesară obţinerea documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, conform Ordinului ANSVSA nr. 111/2008.
Cererea tip poate fi accesată şi de pe site-ul http:/www.ansvsa.ro/, secţiunea informaţii generale/înregistrare/autorizareunităţi/Model-de-cerere-pentru-înregistrare-vânzare-cu-amănuntul.doc.((http://www.ansvsa.ro/download/formulare_modele/formulare_cereri_operatori/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc ) sau poate fi obţinută de la sediul DSVSA Bihor.
Dosarul depus pentru obţinerea înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor urmează să conţină schiţa locului de producere a alimentelor, copie după certificatul constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi copie după actul de identitate.
După această etapă, inspectorii din cadrul DSVSA vor efectua o vizită la locul de preparare a alimentelor, unde vor efectua evaluarea unităţii, dacă aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate. În caz contrar se vor notifica proprietarului deficienţele constatate, precum şi termenele de remediere.
Pentru mai multe informaţii, cei interesaţi se pot adresa ANSVSA Bihor, Oradea, str. Ion Bogdan, nr. 37, tel: 0259-266141, fax: 0259-452872, email: office-bihor@ansvsa.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!