Îl cheamă Gines Sanchez, are 52 de ani și deține o experiență de invidiat în domeniul bucătăriei spaniole. Gines e din Murcia, oraș situat în sudul Spaniei, chiar la poarta Andaluziei. S-a căsătorit cu o româncă din Mureș, dar s-a stabilit la Oradea, fiindcă – spune el – orașul de pe Crișul Repede îi aduce aminte de Spania. În plus, aici se circulă cu ușurință, iar județul Bihor este într-o continuă expansiune.
Multitasking de mic
La 7 ani, a plecat cu familia din Spania în Franța, unde a locuit până la 27 de ani. Gines gătește de la 10 ani și este expert în „paella”, o mâncare specific spaniolă, care are însă secretul ei pentru a fi deosebită. „Mai am doi frați și o soră, dar eu eram cel mai mare și am văzut la mama cum face paella. La 10 ani, am făcut prima dată și eu acest fel de mâncare”.
[eadvert]
Fiindcă rețeta de paella a mamei i-a reușit din prima, Gines a început să gătească frecvent pentru familie, apoi pentru vecini, pentru cunoștințe.
La 17 ani era ajutor de bucătar la Casa de Spania din Franța. Tatăl l-a sfătuit să nu urmeze nicio școală profesională culinară, pentru că aceasta implica destule costuri și l-a îndrumat spre o școală de restaurări. A făcut și cursuri de electrician. La 18 ani însă, el a schimbat macazul profesional și și-a făcut prima firmă, în construcții.
Până la 27 de ani, principalul lui job a rămas în construcții. Însă i se dusese vestea că face paella foarte bună și era chemat des să o gătească, inclusiv la concursuri de atelaje de pe Coasta de Azur. Și Gines gătea paella și Sangria – băutură răcoritoare având la bază vinul specific Spaniei, la fel, cu secretul propriu. Apoi, între 2004 și 2005 a lucrat în Grasse (Franța) după care s-a întors în Spania și și-a deschis primul restaurant cu mâncare tradițională. I-a mers foarte bine, dar a venit criza și a decis să plece în Elveția – țara tuturor posibilităților, unde a stat șase ani. S-a căsătorit cu o româncă, împreună cu care are doi băieți gemeni minunați și a prins mare drag de România. Soția lui e din județul Mureș, dar cei doi au ales să se stabilească la Oradea, pentru că – spune Gines – orașul de pe Crișul Repede îi aduce aminte de Spania de acum 20 de ani, iar orădenii sunt la fel de agreabili și iubesc sărbătorile la fel ca spaniolii.
„Mâncarea sunt eu”
Din luna mai, Gines gătește pentru orădeni. De fapt, pentru oricine îl solicită. Gătește din bucătăria spaniolă și a avut chiar și clienți spanioli, care au rămas încântați de modul în care Gines prepară paella. „Am și clienți spanioli care zic că paella mea e cea mai bună și că nu găsesc așa ceva nici în Spania. Am și clienți români care locuiesc la Mallorca și au spus că acolo nu găsesc paella așa gustoasă ca a mea. Eu nu fac paella turistică, ci cea tradițională. Și unul din secrete e să nu folosești orez Rizotto, așa cum mulți folosesc, apoi să faci în anume fel încât partea de jos să nu rămână uscată, dar și să prepari totul în paellera adevărată. Orezul pe care îl folosesc eu e unul special, dar și mult mai gustos pentru paella”.
Un alt secret al paellei lui Gines este că el gătește paella în momentul în care se comandă. Are pregătite mai multe tăvi speciale (paellera) pentru una, două, patru, zece sau cincizeci de persoane, iar el face separat fiecare comandă, pentru că paella nu e bună reîncălzită: „Mâncarea sunt eu. Trebuie să simt ce ofer. Eu am gustul fiecărei mâncări înainte să mă apuc de ea și trebuie sa iasă exact așa. Dacă mie nu îmi place, atunci nu o pot recomanda clienților mei. Toate ingredientele trebuie să conducă spre savoarea pe care eu o concep. Și de fiecare dată fac paella tot mai bună. La savoarea paellei contribuie orezul numit Bomba, care e destul de scump pentru că nu se găsește decât în Valencia (Spania). Multe dintre produsele folosite provin din Spania, de la firme specializate. Inclusiv fructele de mare”.
Mâncarea e ca o simfonie
Gines s-a obișnuit să gătească și din părți de carne pe care alții le aruncă, dar care sunt sănătoase și extrem de savuroase: „Folosesc creierul de la porc, obrajii de la porc, coada de la vacă, pentru că sunt cărnuri cu savoare“.
În mâncărurile sale, Gines nu pune grăsime și folosește ulei de măsline. Gătește pentru adulți, dar și pentru copii, pentru evenimente de orice fel și se descurcă inclusiv cu comenzi pentru 50 de persoane, fiindcă – spune el – „totul stă în organizarea timpului”.
Gines afirmă că fiecare preparat e format din piese, pe care trebuie să le pregătești astfel încât să obții savoarea pe care o dorești: „Când încep să gătesc, simt deja gustul final al mâncării. Bucătăria e hobby-ul meu, așa că gătesc și când sunt stresat. Bucătăria e ca o simfonie, ca să iasă frumos, trebuie să așezi corect notele și cu mare artă!”.
Ce gătește spaniolul la Oradea?
Preparate speciale de la Gines:
– paella cu fructe de mare
– paella vegetală
– creveți la gratar
– creveți cu usturoi
– calamari andaluzi
– caracatiță galiciană
– Sangria
– sosuri
– Gazpacho
– churros cu ciocolată
– tostada catalana cu jambon serrano
– omletă cu cartof
Preparate obișnuite, dar cu savoarea dată de Gines:
– Antricot de vită cu sos de piper
– Tocăniță de porc în sos picant de roșii
– Burger cu chiflă rustică, cu sos special
– Deserturi de casă tipice bucătăriei spaniole
Trimite articolul
XDa, sigur că da.
Oradea aduce a Spania la fel de mult cum Bolo seamănă cu Sergio Ramos, de pildă.
-
👏👏
-
Oradea E in reteaua oraselor art noveau unde e si Barcelona. Sunt o tona de oradeni plecati in spania. Cred ca tu exagerezi mai mult ca spaniolul.
Are domnul aviz de la DSP?
Unde găsim acest bucătar?
-
Cel mai probabil in bucatarie.
Daca nu-i acolo, uita-te in camara.
E buna asta cu “județul Bihor este într-o continuă expansiune”
Tancurile bihorene ataca Aradul? Sau ne concentram expansiunea direct pe Cluj? Ca la unguri nu a ramas nimic de cucerit, au furat aia din fidesz tot. -
Daca nu ne-a spus si numele restaurantului, i-a facut reclama degeaba..
Mai spuneti-ne un secret. Cat a costat articolul publicitar?
Unde este restaurantul la care gătește domnul spaniol???
-
El quijote