BTCXchange nu mai operează ca exchange Bitcoin. Şi nu pentru că nu ar fi avut succes, dimpotrivă, ci din cauza neînţelegerilor grave între cei doi fondatori. Activitatea singurei platforme BTC din România, cu sediul în Oradea, a fost suspendată, iar clienţilor li s-a cerut să-şi retragă fondurile de pe BTCXchange.ro chiar de către proprietarul afacerii, CEO Horea Vuşcan, înainte de Crăciun. În această perioadă, banii clienţilor sunt restituiţi de către BTCXchange.ro, după verificarea manuală a cererilor, ţine să precizeze Vuşcan. „Nu se mai pot converti sumele din FIAT în BTC şi invers”, transmite acesta, adăugând că cei ce vor, dimpotrivă, să îşi încarce sume de bani în exchange, sunt refuzaţi, restituindu-li-se sumele. Până acum, au fost returnaţi circa 100.000 de lei noi, în echivalent, susţine Vuşcan.
Vuşcan a depus plângere penală
„Nu mai pot garanta siguranţa exchange-ului, deoarece nu am acces acces la servere. Programatorul şef Lucian Ivan a luat accesele pe servere şi a refuzat să le predea, dându-şi demisia”, susţine proprietarul Vuşcan, care reclamă infracţiuni ale co-fondatorului Ivan şi informează că a şi depus plângere penală împotriva fostului său colaborator, cel cu care, de altfel, a şi început afacerea. Un start-up de real succes, care într-un an a avut circa 2,5 milioane de dolari rulaţi prin exchange-ul BTC, deschizându-se şi circa 3.000 de conturi ale clienţilor.
[eadvert]
În ciuda situaţiei albastre, Vuşcan speră, totuşi, că există viitor pentru platforma online dedicată Bitcoin: „Sperăm să dăm din nou drumul la activitate până la sfârşitul lunii ianurie. Dar acest termen depinde de cât de repede vom intra în posesia acceselor. Depinde de organele de cercetare penală”.
Codul lui Ivan
Confruntat cu acuzele lui Vuşcan, co-fondatorul Lucian Ivan le-a respins vehement, spunând că a fost şantajat de Vuşcan în permanenţă şi că în ultima perioadă nu a mai putut colabora nicicum cu Vuşcan, cel care a pompat bani în afacere. Ivan susţine că Horea Vuşcan ar fi putut continua business-ul numit BTCXchange.ro şi după demisia sa, dacă ar fi vrut. Venit în afacere cu know-how-ul informatic, Ivan confirmă faptul că există o problemă de încredere reciprocă între cei doi foşti parteneri. De altfel, este singura problemă la BTCXchange. Însă, iată, una foarte gravă. Dacă Vuşcan este convins că Ivan ar fi vrut să-l fure, practic, în schimb acesta din urmă transmite că Vuşcan l-a şantajat şi s-a comportat „bezmetic”. Programatorul-şef spune că a plecat din firmă deoarece nu mai putea lucra într-o asemenea atmosferă.
Lucian Ivan susţine că Vuşcan are şi acum acces la servere, însă codul-sursă pe baza căruia a fost dezvoltată tehnologia software pentru BTCXchange.ro este proprietatea lui intelectuală. Aşadar, Ivan nu renunţă la codul-sursă. „El (Vuşcan – n.r.) nu a avut niciodată acces la codul-sursă. Codul-sursă e munca mea, sunt ideile mele. El nu a avut niciodată surse. Eu nu am plecat cu niciun acces. Accesele sunt fictive. Nu există. Horea e proprietarul serverelor. Numai sună la GTS Telecom, la data center, şi poate să le ia să facă ce vrea cu ele”, spune Ivan, susţinând că „Vuşcan vroia să vândă tehonologia mea la alţii. El a primit o ofertă la Dubai”. În această lună, Vuşcan s-a deplasat la o conferinţă Bitcoin din Dubai, unde şi-a prezentat afacerea, alături de Cristian Cora, prezentat presei drept COO la BTCXchange.
Horea Vuşcan arată însă că acest cod-sursă la care face referire Lucian Ivan este proprietarea BTCXchange. Dimpotrivă, Ivan susţine că acest cod este creaţia sa şi este, prin urmare, în posesia sa, stocat pe un server…
Un succes curmat abrupt
Implozia neaşteptată de la BTCXchange.ro cauzată de neînţelegerile dintre cei doi fondatori vine tocmai când platforma online pentru Bitcoin ajunsese recunoscută la nivel internaţional. Aceasta după ce circa 40 de site-uri româneşti acceptaseră plata cu Bitcoin prin intermediul unei aplicaţii dezvoltată de BTCXchange, denumită BTCXpay, cât şi printr-un parteneriat cu NETOPIA. Vuşcan spune că aceste site-uri vor continua să accepte plata cu Bitcoin de la clienţi, însă facilitatea nu va mai fi derulată prin BTCXchange, ci prin facilitatea oferită de coinzone.com.
Eşecul neaşteptat al singurului exchange BTC românesc vine într-o perioadă în care Bitcoin devine tot mai acceptat la nivel global. Ultimul mare gigant informatic care acceptă plăţi în BTC este Microsoft.
Citiți principiile noastre de moderare aici!