În perioada 05-08 aprilie 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor a desfășurat Campania Naţională de verificare pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului în care se respectă dispozițiile legale în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile de activitate: fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase și comerțul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie și produselor zaharoase, în magazine specializate.
[eadvert]
Cu ocazia acțiunilor de control din cadrul Campaniei, ITM, în domeniul relaţiilor de muncă au fost verificați 26 angajatori. Inspectorii de muncă au identificat și sancționat trei angajatori pentru munca nedeclarată, care aveau patru persoane prestând munca la „negru”.
În acest sens s-a aplicat o amendă contravențională în valoare de 20.000 lei și două avertismente.
Sancțiuni
Sancțiunile aplicate pentru încălcări altele decât munca nedeclarată și decât munca subdeclarată: 28 la număr, constau în cinci amenzi în valoare totale de 7.500 lei și 23 avertismente. Pentru deficienţele constatate s-au stabilit 36 măsuri de remediere. Principalele neconformitățile constatate se referă la: primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă potrivit, primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilit in cadrul contractului individual de munca cu timp partial, etc.
Nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, privind munca suplimentară, sărbătorile legale, acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată a salariului, întocmirea foilor colective de prezență neconforme cu realitatea şi transmiterea de date eronate în Revisal au fost alte abateri des constatate de către inspectorii de muncă bihoreni.
În domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) au fost verificați și sancționați 20 angajatori.
Pentru abaterile de la respectarea aplicării legislaţiei în vigoare s-au aplicat 42 avertismente, fiind constatate 42 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere.
Principalele deficiențe constatate în domeniul SSM fac referire la semnalizare de securitate incompletă sau deteriorată, nefinalizarea verificării continuității conductorului de protecție din cablul de alimentație, neutilizare echipament individual de protecție adecvat sarcinii de muncă, nu se ține evidența zonelor cu risc ridicat și specific, căi acces aglomerate cu diverse materiale şi lipsa apăratoare protecție la organele în mișcare în timpul controlului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!