În ultimii 25 de ani, brutăria a cunoscut o dezvoltare impresionantă, declară Kovacs Krisztian, liderul afacerii.
[eadvert]
Brutăria Adoni funcționează din 1996, însă clădirea a servit ca fabrică de pâine și în comunism. În acele vremuri, fabrica producea pâine doar pentru consumul din sat. Din 1996 s-a schimbat proprietarul, acesta a fost primul pas spre dezvoltare. De atunci, brutăria a început să livreze și în alte localități din jur. Creșterea de piață a atras după sine și extinderea spațiilor clădiri. Atunci se folosea, încă, cuptorul de cărămidă pentru coacere.
A fost, însă, demolat, în 2017, din cauza degradărilor suferite – operațiunea a fost realizată de un nou proprietar. În locul cuptorului vechi, s-a realizat și un departament nou, bun și pentru patiserie. 2017 a fost momentul în care au fost puse în vânzare primele produse de patiserie.
În 2018 și 2019 a avut loc o succesiune de investiții majore, în utilaje și mijloace de transport. Creștea companiei a înregistrat un adevărat salt, în această perioadă. Reînnoirea s-a făcut cu finanțare europeană.
În acest moment, Brutăria Adoni desface produse în 150 de magazine din Bihor și în câteva localități din Satu Mare și are 40 de angajați.
Din 2019, în oferta de produse se află pâinea neagră, cu tărâțe, cu semințe, cu cartofi. Din 2022 a intrat în producție un nou sortiment – Pâinea Bunicii (Nagymama kenyere), cu maia.
Din experiența sa, Kovacs Krisztian apreciază că cea mai căutată rămâne pâinea albă de casă, dar crește și cererea pentru pâine din făină integrală și alte specialități.
În privința produselor de patiserie, bolta cerului este limita! Peste 40 de varietăți de patiserie sunt în ofertă, printre care cornuri cu vanilie, brânzoaice sau cozonaci.
O altă investiție importantă a avut loc anul trecut, odată cu achiziția a trei mașini pentru vânzare ambulantă în satele unde nu au reușit să facă contracte cu magazinele locale. Mașinile Adoni urmează traseele din sate, oferind oamenilor produsele proaspete.
În perioada aceea, brutăria reușea să producă pâine pentru un sat întreg. Însă, în 1996 a avut loc o schimbare majoră care a dus spre dezvoltarea patiseriei: schimbarea proprietarului. Astfel, în același an, brutăria reușea să transporte pâine și în satele din vecinătatea imediată.
În 2014, clădirea a fost extinsă pentru a putea face față cererilor mari de comenzi. Până în 2017, pâinea a fost coaptă pe cărămidă, până când acestea au fost înlocuite de unul proiectat special pentru produsele de patiserie și brutărie. Abia în 2017, brutăria se extinde și în domeniul patiseriei, până atunci comercializând doar pâine. O nouă serie de modernizări a avut loc între anii 2018-2019, pe bani europeni, când brutăria a fost dotată cu și mai multe mașinării.
Momentan, 150 de magazine din Bihor, dar și câteva magazine din județul Satu Mare sunt aprovizionate cu produse marca Patiseria Adoni. În momentul de față, patiseria are 40 de angajați. În 2019 a început producția pâinii negre, a pâinii cu multe semințe sau a pâinii cu cartofi, iar în 2022 a început să fie comercializată pâinea bunicii, care este o pâine dospită.
Kovács Krisztián este de părere că în continuare pâinea albă, de casă, este cel mai cumpărat tip de pâine, însă cererea crește și pentru pâinile cu cereale integrale sau alte tipuri de pâine. În ceea ce privește patiseria, sunt disponibile peste 40 de tipuri de produse de patiserie, printre care se numără croissantele cu vanilie, cozocanul, brânzoicile și multe altele.
În 2021 o altă achiziție importantă a constat în trei mașini care circulă și în satele în care nu s-a reușit semnarea unui contract de distribuție a produselor. Vehiculele umblă în tot satul, de unde angajații vând pâine sau alte produse de patiserie.
Conducerea patiseriei acordă o importanță majoră în ceea ce privește făina și materia primă necesară pentru producerea produselor de patiserie și a pâinii: acestea trebuie să fie locale. Făina este cumpărată din județul Szilágy, mare parte din celelalte ingrediente sunt achiziționate din România și doar o mică parte sunt importate din Ungaria.
Atât partea de brutărie, cât și partea de patiserie poate fi vizitată de către echipe a câte 15 persoane. Programul de vizită este conceput în funcție de nevoile grupelor care urmează să viziteze, însă aceștia au ocazia să fie martori ai conceperii, felierii și împachetării pâinii.
Mai multe detalii: https://www.facebook.com/ADONI-P%C3%A9ks%C3%A9g-1896417153760401 sau https://brutariaadoni.com/
Advertorial CH 17829
Citiți principiile noastre de moderare aici!