Parcurgând opt regiuni istorice ale României, serialul documentar de pe Netflix, Flavours of Romania, realizat de jurnalistul britanic Charlie Ottley prezintă cultura, gastronomia și frumusețea naturală a țării, dar și nevoia lor de conservare.
În viziunea lui Charlie Ottley, turismul poate oferi cea mai bună speranţă pentru viitor în România. Motiv pentru care, unul dintre obiectivele vizate de jurnalist sunt Munţii Apuseni. Zilele trecute, echipa de filmare Flavours of Romania a poposit în mai multe locuri din judeţul Bihor, având ca şi ghizi oameni cunoscuţi şi implicaţi în dezvoltarea şi promovarea zonei.
[eadvert]
„Ce zi specială a fost să-l văd pe Charlie Ottley pe motocicleta lui intrând în Nook-ul nostru! Am avut privilegiul de a primi timp de două zile echipa Flavours of Romania și de a-i cunoaște personal pe Charlie, Oana și întreaga echipă. Îi iubim absolut – Charlie este cel mai bun ambasador al României. Am petrecut seara filmând și împărtășind povești despre tradiții și cultură cu un invitat special, Cristian Tabără. Suntem onorați să fim incluși în al treilea sezon pe Netflix și sperăm că vă veți bucura de el la fel de mult ca și noi”, a punctat arhitecta Adriana Beca, cea care pune casele tradiţionale într-o nouă perspectivă.
Charlie Ottley a auzit de unicitatea acestor case şi a poposit la Şuncuiuş. De altfel, anul acesta Nooks by adybeca a obținut locul 3 la categoria Cazari Epice- Butique la Gala Destinaţia Anului. Nooks s-a născut din pasiunea pentru design interior, lucrul cu lemnul și valorile tradiționale, spune arhitecta.
„Cu proiectele Nooks, fiind atât architect cât și beneficiar, ne-am permis să experimentăm crearea unor spații și amenajări interioare atipice. Am ales să restaurăm case de lemn din respect pentru arhitectura tradițională, care merită o a doua șansă după ce au supraviețuit mai bine de 70 de ani. Primele case le-am reabilitat în locația lor existentă, apoi ultimele două au fost strămutate din Maramureș pe dealurile din Apuseni”, explică Ady Beca.
Arhitecta a încercat să păstreze tot ce a putut fi salvat din casele vechi, începând de la căpriorii înnegriţi de fum de pe vremea când podul era folosit ca afumătoare, până la podelele autentice bătute în cuie. Accesoriile recuperate din casele vechi le-a combinat cu obiecte decorative noi, create de meșteri sau artiști locali sau personalizate de ea. Majoritatea pieselor de mobilier sunt create din materiale recuperate și reciclate.
Invitat la filmări a fost jurnalistul orădean Cristian Tabără, realizatorul serialului documentar TVR „Exclusiv în România”, un program dedicat călătoriilor şi obiectivelor turistice, cu destinaţii spectaculoase, cu povestea şi istoria locului, cu facilităţi locale, cu trasee, specific local, gastronomie, tradiţii şi atracţii locale.
„Bănuiesc că mai vechea prietenie ce ne leagă, faptul că sunt născut în Crișana și seria lungă de emisiuni de prezentare a României făcute pentru PRO TV și TVR au fost motivele pentru care Charlie a considerat potrivit să mă număr printre cei intervievați de el în acest episod al serialului lui. Am povestit despre turismul românesc, deschis și corect, așa cum îl percepem ambii, ca oameni de televiziune și călători. Nu ne-am referit strict la Crișana, dar am povestit și despre ea”, ne-a mărturisit după filmări Cristian Tabără.
Educaţia, o mare problemă
O altă destinaţie aleasă de Charlie Ottley a fost comuna Căbeşti, unde gazdă i-a fost primăriţa Corina Ene. „Celebrul jurnalist britanic Charlie Ottley a venit în vizită în Căbești. Am avut bucuria de a întâlni un om care simte românește așa cum noi uneori, curpinși de problemele cotidiene, uităm să simțim. Charlie și echipa lui mi-au dat multă energie să continui proiectele lansate în acești ani. Au confirmat și ei despre Căbești că este, într-adevăr, o comună s-o iubești. Recomand din suflet serialul Flavours of Romania pe Netflix! Așa ambasador al României mai rar!”, a precizat Corina Ene.
Primăriţa ne-a dezvălui că jurnalistul britanic a fost interesat de exemple pozitive de administrație locală, fiind axat mai ales pe educaţie şi pe cultură. De altfel, Charlie Ottley este, printre altele, şi ambasador BookLand.
„Educaţia este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă această ţară azi. Fără educaţie vom avea oameni care nu înţeleg potenţialul pe care România îl are şi nu va putea fi valorificat, vor fi tentaţi să plece din ţară pentru că ei se gândesc că sunt mai mulţi bani în Occident şi nu ştiu să facă o afacere aici. Vom continua să experimentăm un exod al creierelor din această ţară”, punctează Charlie Ottley.
Britanicul a aflat şi despre festivalul Sculptfest, ajuns la cea de a treia ediţie, un festival care promovează muzica, arta și creația, meșteșugurile, tradițiile, folclorul, natura şi gastronomia locală. Anul acesta, festivalul va avea loc în perioada 26-28 iulie. „Vine un străin care are posibilitatea să trăiască oriunde în lume, dar care a ales România, cu drag de România”, concluzionează Corina Ene.
Charlie Ottley a vizitat apoi păstrăvăria familiei Cutuş, de pe Valea Lazurilor din comuna Roşia. Un alt obiectiv au fost Podgoriile Dextra din Sâniob, unde gazdă i-a fost Cristian Domuța. Jurnalistul a degustat vinurile recent premiate cu aur la Vinarium Internațional Wine Contest, cel mai important concurs internaţional de vinuri din Europa de Est. A aflat şi povestea Sancta Dextra, care datează de aproape un mileniu.
Valorizarea peşterilor
O altă destinaţie pentru echipa Flavours of Romania au fost peşterile, unde ghid le-a fost Viorel Lascu, preşedintele Asociaţiei Corpul Român Salvaspeo – CORSA.
Împreună au vizitat peşterile Unguru Mare, Peştera cu Cristale din mina Farcu şi peştera Meziad. Charlie Ottley a fost interesat să exploreze ideea de dezvoltare a Bihorului cu ecodestinaţii, cu management integrat al destinaţiilor. S-a axat în special pe munţii Pădurea Craiului în ceea ce priveşte managementul prietenos.
A pus în lumină dezvoltarea complexă a valorizării peşterilor care e focusată pe conservarea și protecţia lor de către comunităţi. A dorit să exemplifice cu peşterile care au dat plus valoare comunelor şi satelor din jurul lor: Şuncuiuş, Roşia, Remeta.
A suprapus peste conceptul de destinaţie, valorile naturale şi culturale ale destinaţiilor, şi familiarizarea turiştilor cu gastronomia locală, cu produsele locale, cu meşteşugurile, aducerea arhaicului către modern, după modelul cojocului din Ţara Beiuşului.
Echipa Flavours of Romania a fost interesată şi de felul cum a crescut proiectul LIFE prin care s-a creat şi Parcul Natural Apuseni. Datorită acestui proiect s-a format o generaţie nouă care duce conceptul pe patru paliere în ceea ce priveşte conservarea, protecţia şi speoturismul, făcând din pasiune o meserie.
Pe primul palier, oamenii pot să descopere mai întâi în peşteri ce înseamnă lumea subterană, valorile ei, evoluţie, arheologie, resurse de apă, geologie. Apoi, cei care fac partea de turism, experimentează ce înseamnă să te echipezi în speolog, prin reţeaua de 10 peşteri.
În Pădurea Craiului se află prima reţea de peşteri speoturistice din România. Proiectul derulat de CAPDD Bihor îşi propune să contribuie la protecţia, conservarea activă şi integrată a 10 peşteri speoturistice din Pădurea Craiului, prin aplicarea unor metode inovatoare în domeniu, cum ar fi: protecţia activă şi valorificarea turistică.
Spirala se completează prin dezvoltare personală. Pot urma cursuri de ghizi, pot să amenajeze trasee de via ferata. Cei de nivel patru sunt cei care susţin și dezvoltă mai departe comunitatea şi contribuie la protejarea peşterilor.
Peşterile României sunt în egală măsură arii protejate valoroase cât şi o importantă resursă pentru dezvoltarea locală prin turism. Bihorul are cea mai puternică reţea de peşteri turistice în ROSCAVE (Romanian Show Caves Association). Scopul ROSCAVE este orientat spre sprijinirea dezvoltării speoturismului din România, punând accent pe promovarea unui management potrivit pentru a asigura conservarea şi protecţia peşterilor turistice, a creşterii interesului public faţă de acestea şi asigurarea siguranţei vizitatorilor.
Managementul patrimoniului
Charlie Ottley a aflat că peştera Stracoş e nou amenajată, că avem o reţea de via ferrata (Stracoş, Cheile Lazuri, Cheile Cuţilor, Şura Uşorilor din Valea Dâlbii, Pietrele Negre – Vârtop, Casa Zemului – Vadu Crişului, Podu Indian – Şuncuiuş), o reţea de rute de biciclete şi drumeţie, o reţea de centre de primire și conservare pentru susţinerea dezvoltării comunităţilor locale, cu centre la Tăşad, Dobreşti, Vadu Crişului, Şuncuiuş, Bratca, Şinteu.
„Bihorul poate să dezvolte un mecanism de management al patrimoniului care să coreleze toate aceste investiţii şi să acorde suport comunelor pentru a-şi crea echipe şi pentru a dezvolta locuri de muncă pentru localnici. Această componentă a adus în Bihor anul acesta peste 1 milion de turişti, numai în comuna Roşia numărul vizitatorilor depăşind cifra de 120.000”, ne-a precizat Viorel Lascu.
Se află în vizor şi monumentele istorice, cetăţile, continuarea modernizării peşterilor vizitabile (peştera de la Fânaţe, Câmpeneasca din Cărpinet, peştera Vadu Crişului, Peştera Vântului, Unguru Mare). Se are în vedere, în premieră, şi reconversia patrimoniului minier moştenit: Roşia, Dobreşti, Şuncuiuş, Băiţa. Se pune accest pe o dezvoltare complexă, atât pe recuperare de resurse dar şi aducerea lor către turişti, către domenii ce ţin de dezvoltarea resurselor energetice şi valorizarea lor ca rezerve de hidrogen, depozite conservare legume sau adăposturi pentru situaţii de urgenţă.
Viorel Lascu a menţionat faptul că echipa lui Charlie Ottley a apreciat această zona ca fiind una din zonele cu mare potenţial pentru turism curat.
Oana Mihai, producător asociat la Flavors of Romania, ne-a dezvăluit că marţi, echipa de filmare se afla în Cheile Galbenei, printre cele mai frumoase chei din România. Un traseu turistic parcurge Cheile Galbenei, existând amenajări pentru turişti, constând în porţiuni de cabluri de oţel şi lanţuri de sprijin. Datorită dificultăţii şi gradului sporit de periculozitate, acest traseu este recomandat doar turiştilor cu experienţă şi condiţie fizică bună.
Cea de a treia serie a serialului Flavors of Romania, care poate fi urmărit pe Netflix, va fi gata în 2025.
Trimite articolul
Xniste grasani ordinari care vine pe spert la locati
nu vrem asa ceva noi suntem crestini ortodocsi
-
domnu asta Lascu sa tat lauda ca el o pus coada la pruna, da parcu ala Apuseni era facut demuuult, de alti, nu de el, numa cotati la legi si viti lamuri
daca mai asculta tati da cei ca el, procentu da data viitoare a fi tat mai mic
la oameni le traba pita nu circ, ca de aia intindeti numa sarme pa tatii tietrele sa le dati numa circ, ca mai mult nu puteti -
Vorbeste pentru tine, nu pentru alti Bihoreni. Voi astia super-religiosi sunteti total ramasi in urma