„Vast Resources plc, compania minieră listată la Bursa de Mărfuri din Londra- AIM , anunță că filiala Companiei African Consolidated Resources SRL (“AFCR”) a fost selectată de Băiţa SA, titularul licenței principale de la Băiţa Plai Polymetallic Mine în România, să li se acorde dreptul de a exploata minereu polimetalic de la Băiţa Plai, sub licența minieră 999/1999.”
Filiala societății a fost aleasă să capete drept de licenţă la Băiţa Plai în urma „unui proces de selecție competitivă, implementat în conformitate cu planul pasului anunțat anterior de a accelera acordarea asociației în licența minieră 999/1999”.
Compania așteaptă acum aprobarea licenței de asociere finală. În comunicatul Vast Resources se specifică că această licenţă „este supusă procesului normal, care include un acord ministerial, aprobări de reglementare de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și negocierile finale ale termenilor și condițiilor licenței de asociere ”. Firma ţine să precizeze că intenţia sa este ca aceşti paşi să fie parcurşi în cel mai scurt timp posibil „pentru a permite companiei să înceapă operațiunile la Baita Plai înainte de sfârșitul anului 2017”. Vast Resources se abligă să facă anunţul de începere a exploatării imediat ce etapele de reglementare menționate mai sus au fost finalizate. Britanicii de la Vast Resources anunţau prezenţa la mina Băiţa Plai din Bihor a unor cantităţi mai mari de cupru, zinc, plumb sau chiar argint decât cele estimate anterior, potrivit datelor ultimelor procese de forare la iazurile minei. În comparaţie cu primele estimări, noile cifre indicau o creştere cu 12% a cantităţii de cupru/tona de minereu procesat, cu 14% a cantităţii de zinc/tona de minereu procesat, cu 84% a cantităţii de plumb/tona de minereu procesat şi cu 24% a cantităţii de argint, ajungându-se la o cantitate de 9.15 g/tona de minereu procesat.
„Ecologizarea iazurilor de decantare din Fâneaţa este un proiect foarte important pentru noi, deoarece am găsit o modalitate potrivită prin care putem transforma procesul de protejare a mediului într-o activitate profitabilă. Până acum, rezultatele sunt îmbucurătoare şi vom continua să lucrăm la prospectarea zonei, pentru a ne asigura că studiul de fezabilitate planificat pentru partea a doua a anului va fi unul complet şi corect”, a declarat Andrew Prelea, Preşedinte şi Director Executiv al Vast Resources România.
Proces greoi
Acordarea acestei licenţe a fost motiv de dispută în spaţiul public în 2015 atunci când mai mulţi mineri s-au blocat în subteran. Atunci Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului preciza condiţiile de acordare a licenţei, în anunmiţi termeni, ce presupuneau parcurgerea mai multor etape: Societatea Comercială Băița S.A. este o societate deținută în proporție de 100% de statul român și deține licență de exploatare pentru toate resursele din perimetrul minier. Pentru ca o altă societate, potrivit Legii minelor 85/ 2003 și a HG 1208/ 2003 privind normele de aplicare ale legii, să se poată asocia la o licență deținută de un alt titular, este obligatoriu să respecte următoarele condiții:cerere formulată de către titularul de licență de concesiune și viitorul asociat în participațiune, prezentarea capacității tehnice a viitorului asociat, prezentarea capacității financiare a viitorului asociat”. Atunci, Ministerul Economiei preciza că „în cazul solicitării făcute de compania African Consolidated Resources SRL de a se asocia la licență, aceste condiții nu sunt îndeplinite, având în vedere faptul că SC Mineral Mining SA, firmă preluată de African Consolidated Resources SRL, are datorii la SC Băița SA. Mai mult, documentele necesare care să ateste capacitatea tehnică și capacitatea financiară nu au fost prezentate.Solicitarea de asociere la licență, precum și celelalte demersuri pentru asociere sunt demarate exclusiv de către titularul de licență, dacă se decide de Consiliul de Administrație, de către societate, nu de către Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului. Mai mult, asocierea trebuie aprobată de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, după ce toate aceste condiții sunt îndeplinite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!