Curtea de Apel Cluj a decis, săptămâna trecută, că nu se mai impune arestul la domiciliu în cazul comisarului şef de poliţie Brîndaş Ioan pe care l-a plasat, în schimb, sub control judiciar. Pe lângă obligaţia de a se prezenta la instanţă ori la organele de poliţie când va fi chemat, Brîndaş mai are de respectat interdicţia de a părăsi teritoriul ţării.
Reţinut şi arestat preventiv în noiembrie 2013, ofiţerul a fost trimis în judecată, de procurorii DNA Oradea, o lună mai târziu. Însă abia în septembrie 2014 Brîndaş Ioan a scăpat de arestul preventiv intrând în arest la domiciliu.
Pe 5 februarie 2015, Brîndaş a fost condamnat de instanţa de fond – Tribunalul Cluj, la patru ani de detenţie pentru acuzaţiile de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, favorizarea infractorului şi fals în declaraţii. Totodată, instanţa a menţinut sechestrul instituit de DNA pe bunurile lui Brîndaş şi a dispus confiscarea de la acesta a sumei de 75.000 de euro.
În aceeaşi cauză, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe co-inculpatul Răzvan Andronache la doi ani de detenţie pentru complicitate la favorizarea infractorului şi pentru complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Următoarea înfăţişare a fost programată pe 10 septembrie, la Curtea de Apel Cluj.
Acuzaţii
În rechizitoriu, procurorii au reţinut că în cursul anului 2011, Ioan Brîndaş, având în coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, ar fi finanţat activitatea a trei firme orădene axate pe achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi alte alimente.
Concret, inculpatul ar fi acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare. Această sumă de bani, la rândul său o primise cu titlu de împrumut de la un om de afaceri cercetat pentru diferite infracţiuni economice. Pentru sumele de bani împrumutate în anul 2011, Brîndaş ar fi încasat periodic, până în septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro.
În schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobânzilor (cametei) încasate periodic, Brîndaş e acuzat că ar fi protejat activitatea infracţională a celor trei firme pe care le-a finanţat în parte, în condiţiile în care aflase că firmele erau implicate în circuite evazioniste.
Anchetatorii anticorupţie îl mai acuză pe Brîndaş că în august 2013, ar fi avertizat una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală constituite la IPJ Bihor că se efectuau percheziţii. Ca urmare, persoana cercetată a distrus documente contabile şi alte înscrisuri privind circuitele evazioniste respectiv finanţarea firmelor din împrumuturi obţinute de la cămătari. Într-un alt context infracţional, în perioada mai – octombrie 2013, Brîndaş Ioan ar fi divulgat, prin intermediul lui Andronache Răzvan, informaţii confidenţiale dintr-o altă anchetă, prin aceea că a informat suspecţii că sunt urmăriţi penal şi că le sunt interceptate comunicaţiile telefonice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!