Un potenţial deosebit, relevat într-o analiză swot realizată pentru comuna Bratca, îl reprezintă exploatarea şi procesarea lemnului din pădurile ce acoperă o suprafaţă de peste 5.000 ha.
Conştienţi de valoarea pădurii, capii Primăriei Bratca au accesat fonduri nerambursabile prin Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, astfel încât în acest moment „Bratca este singura comună din România care îşi administrează singură fondul forestier”, spune Cristian Buzele, şeful OJFIR Bihor.
De altfel, Bratca face parte dintr-un top al şefului OJFIR Bihor al „campioanelor” la atragerea de fonduri nerambursabile din zona Aleşdului, în sesiunile de proiecte desfăşurate până acum. Cu 3 milioane de euro, după Bulz (5,3 milioane euro), Borod (5 milioane euro), Lugaşu de Jos (4 milioane euro), Bratca se situează pe locul patru în regiune.
Oportunitatea de a administra singuri fondul forestier a fost bine valorificată de Primăria Bratca, ca şi potenţial ridicat pentru agricultura ecologică şi agroturism, pe care îl are zona. Comuna Bratca are o suprafaţă agricolă de peste 7.000 ha, din care suprafaţă arabilă de peste 2.800 ha.
Administrarea pădurilor în siguranţă devine din ce în ce mai importantă, în contextul în care în acest moment există o criză a lemnului recunoscută, dar nerezolvată de autorităţi şi în condiţiile în care de la Tileagd înspre graniţă nicio localitate din Bihor nu îşi poate rezolva necesarul de lemne, din cauza lipsei pădurilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!