Este vorba despre orădeanul Emilian Dorel Silaghi, zis „Sisi” și despre columbianul Orlando Marin Ospitia, trimiși în judecată pentru trafic intern și internațional de droguri de mare risc și implicare într-un grup infracțional organizat și în cazul cărora Tribunalul Bihor a înlocuit arestul la domiciliu cu controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Magistratul le-a interzis celor doi să părăsească Bihorul și să ia legătura cu ceilalți inculpați din dosar ori cu martorii.
Ca să se asigure că vor respecta interdicțiile, instanța a dispus ca Silaghi și Ospitia să poarte dispozitive electronice de urmărire.
„Atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive”, se arată în încheierea din 11 noiembrie a Tribunalului Bihor.
Prin același document, instanța a menținut controlul judiciar impus în octombrie în cazul constănțeanului Mihai Pallares Araque, zis „Miță”, dar și măsura arestului la domiciliu luată față de alți doi inculpați din acest caz: cetățeanul israelian Shimon Simon Selouk (care a fost acuzat și de pornografie infantilă) și columbianul Daniel Stiven Salazar. Decizia instanței poate fi contestată în termen de 48 de ore.
Laborator amenajat într-o cabană din Bihor
Așa cum Jurnal bihorean și Bihon au relatat, cei cinci inculpați au fost trimiși în judecată, în noiembrie 2022, sub acuzațiile de trafic intern și internațional de droguri de mare risc, inițiere și constituire de grup infracțional organizat ori aderare și susținere a acestei grupări. Procurorii DIICOT arătau că grupul a fost pus la punct în iunie 2022 și avea ca scop extragerea şi purificarea cocainei care era impregnată în cafea măcinată și era adusă în țară de columbienii Ospitia și Salazar.
Aceștia din urmă ar fi avut și rol de chimiști ar fi achiziționat substanțele necesare extragerii cocainei din Oradea, unde au fost însoțiți de Emilian Silaghi și Mihai Araque. Au închiriat o cabană în satul Zece Hotare, unde au și fost prinși, pe 10 iulie
Au închiriat apoi o cabană din satul Zece Hotare, unde au amenajat un laborator și unde au fost prinși, pe 10 iulie 2022, de polițiștii antidrog și de procurorii DIICOT. Înăuntru au fost găsite un calup de un kilogram, ce conținea procaină, 148 de grame de cocaină care nu fusese trecută prin procesul de cristalizare, dar și cinci kilograme de amestec de drog și cafea, totul în valoare de 200.000 de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!