Iată cuvântarea integrală a directoarei Daniela Vîlceanu de la Colegiul Tehnic «Constantin Brâncuşi» din Oradea:
„Dragi elevi, stimaţi colegi, onoraţi invitaţi,
Bună ziua şi bine ne-am regăsit la şcoală!
Iată-ne pe toţi în faţa unei noi provocări: un nou an şcolar.
Trăim cu toţii azi, împreună profesori, elevi şi părinţi, emoţiile unui nou început. Şi ca-n faţa oricărui început avem ezitările necunoscutului, visele şi aspiraţiile unui viitor mai bun, nostalgiile a ceea ce lăsăm în urmă, experienţele pe care le-am acumulat şi pe care le vom folosi ca să fim mai buni, neliniştile a ceea ce ne dorim să fim şi poate nu ştim cum să facem asta sau nu suntem siguri că putem. Nu sunt puţine aceste emoţii, nu sunt nici de neglijat: pentru elevi, căci de cei patru ani petrecuţi în această şcoală depinde în mod decisiv viitorul lor, pentru profesori, deoarece aici este locul în care ard, în care se dăruiesc, în care investesc totul şi de la care aşteaptă satisfacţia unei vieţi trăite cu împlinirea unui rost.
A absorbit „Leonida”
La Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” acest nou an şcolar vine cu destul de multe noutăţi pe care îmi doresc din toată inima să le transformăm în tot atâtea avantaje şi atuuri. Nu mai e pentru nimeni un secret că din acest an funcţionăm cu efectivele fuzionate a două şcoli tehnice: Colegiul Brâncuşi şi fostul de acum Colegiu Tehnic „Dimitrie Leonida”.
Ca fost director al ambelor instituţii am avut ocazia să cunosc atât calităţile cât şi limitele amândurora. Faptul că vor funcţiona de acum într-o singură clădire cu o singură organigramă nu schimbă cu nimic starea de fapt, nici calitatea profesorilor şi a dotărilor materiale, nici pregătirea profesională a elevilor, nici piaţa muncii care cere specialişti.
De aceea, ca în orice situaţie în care „unde-s doi puterea creşte” îmi doresc pentru noi toţi să ne unim forţele ca să fim mai buni, să reuşim să ne eliberăm de etichetele negative pe care le-am dobândit în timp, individual şi să îmbunătăţim performanţele atinse de fiecare şcoală în parte: premiile obţinute la olimpiadele de specialitate, parteneriatele şi proiectele derulate.
Prin Europa, cu Comenius
Dintre proiecte ţin să vi le reamintesc pe cele internaţionale: proiectul Comenius „The planet in our hands”, aflat în al II-lea an de activitate în cadrul căruia elevi şi profesori au desfăşurat mobilităţi în Polonia, Turcia, Slovenia, urmând ca în acest an şcolar vizitele de lucru să aibă loc în Bulgaria, Ungaria şi România.
La firma Audi, în Germania
Un alt proiect care demarează acum este „Tranziţia eficientă de la şcoală la locul de muncă”, în cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii – Leonardo da Vinci, prin care 14 elevi din şcoală vor desfăşura stagiul de pregătire practică de 3 săptămâni la firma Audi din Neckarsulm – Germania.
De asemenea vreau să menţionez şi parteneriatul care se derulează de cinci ani cu Centrul de formare profesională Compagnons du devoir din Franţa în care noi suntem parteneri de practică pentru aceştia tot în cadrul unui proiect Leonardo.
Pentru acest an şcolar prioritatea Ministerului Educaţiei este Ce se întâmplă în clasă. Acest lucru nu trebuie să însemne pentru niciunii dintre noi o supraveghere şi o cenzură în plus, ci un interes sporit pentru calitatea învăţării. Sala de clasă nu e numai locul în care „socializez” cu prietenii şi colegii în pauze, ci în primul rând locul în care se face educaţie şi instruire. Locul în care acumulez cunoştinţe, îmi formez deprinderi şi abilităţi, într-un cuvânt mă desăvârşesc ca om. Prin urmare, chiar dacă sălile de clasă dobândesc în foarte scurt timp de la începerea anului şcolar înfăţişarea dorită şi impusă de elevi, nu trebuie să uităm nicio clipă că ele sunt în cele din urmă cele mai mici subdiviziuni ale unui sistem care are drept finalitate formarea şi desăvârşirea voastră. Sala de clasă e în cele din urmă un spaţiu de cultură şi ea trebuie tratată ca atare atât în componenta ei fizică, cât mai ales în componenta ei de proces.
Parteneriat cu Parcul Industrial
Piaţa cere forţă de muncă pregătită, parcul industrial care s-a înfiinţat anul acesta are nevoie de specialişti. Noi avem toate cele necesare să-i pregătim: ateliere şi laboratoare de specialitate: atelier mecanic, electric, de tâmplărie, instalaţii, laboratoare de informatică, fizică, chimie, electric, electrotehnică, mecanic, mecatronică, electronică, desen, AutoCad, prelucrarea lemnului.
Totodată, şcoala se bucură de privilegiul de a fi partener al Primăriei Oradea în proiectul dezvoltării Parcului industrial, în calitate de formator şi furnizor de forţă de muncă pentru firmele: Celestica, UAMT, Faist MeKatronic, Plastor, SHC, Selina. Aceştia vor fi coordonatori de practică şi viitorii angajatori pentru elevii celor 2 clase de învăţământ profesional în calificările profesionale: electromecanic maşini şi utilaje industriale şi instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze. Elevii acestor clase sunt beneficiarii unei burse pe tot parcursul şcolarizării în cuantum de până la 400 lei pe lună.
20 de LCD-uri primite de la Samsung
Suntem bucuroşi să anunţăm aici că un rezultat fericit al colaborării cu Parcul industrial Oradea este sponsorizarea oferită zilele acestea de firma Samsung constând în 20 monitoare LCD în valoare de peste 3000 euro.
După cum se vede avem toate premisele unui bun început, deci, nu ne rămâne decât să trecem la treabă!
Am convingerea că nu depinde decât de noi să facem să se vorbească în lume despre oamenii Colegiului Tehnic «Constantin Brâncuşi» ca despre nişte adevăraţi profesionişti”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!