Erich Bergel a fost unul dintre cei mai importanţi dirijori români. În perioada 1950 – 1955 a studiat orga şi compoziţia la Conservatorul din Cluj-Napoca. În perioada 1955 – 1959 a fost dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea. Venirea la pupitrul orchestrei orădene a dirijorului Erich Bergel a constituit un real reviriment.
Evaluând starea ansamblului, tânărul muzician şi-a propus o muncă de educare sistematică a acestuia. Prin înscrierea în programe a 20 de concerte grossi şi a mai multor concerte instrumentale preclasice (Bach, Handel, Corelli, Geminiani, Barsanti), nivelul orchestrei de coarde s-a îmbunătăţit în mod simţitor, iar preocuparea specială pentru problemele de acordaj și de omogenizare a ansamblului de suflători a dat de asemenea rezultate. Iniţiativele lui Erich Bergel au vizat şi o nouă alcătuire a repertoriului. Urmărind un dublu scop – pedagogic şi artistic – Erich Bergel a înscris în repertoriul orchestrei simfoniile de maturitate ale lui Mozart, ale lui Haydn şi toate simfoniile lui Beethoven.
După plecarea sa în Germania, a fost promovat de însuşi Herbert von Karajan, care îi încredinţează deschiderea stagiunii 1971 – 1972 a Filarmonicii din Berlin. Din acest moment, a început de fapt o excepţională carieră internaţională, desfăşurată în compania unor mari orchestre ale lumii. A dirijat nu mai puţin de 160 de orchestre din 35 de ţări.
Astfel, joi seara, veţi putea asculta, de la ora 19:00, sub bagheta dirijorală a lui Romeo Rîmbu, J. Brahms: Concert nr. 1 pentru pian şi orchestră în re minor, op. 15, R. Strauss: Don Juan – poem simfonic, şi R. Wagner: Tannhäuser – uvertura. Solist: Csíky Boldizsár (pian).
Citiți principiile noastre de moderare aici!