Începe stagiunea la Filarmonică. Joi, de la ora 19, în sala de concerte „Enescu-Bartók” va urca la pupitrul dirijoral maestrul Jankó Zsolt, avându-l ca inviat pe violonistul Artur Kaganovskiy, din Statele Unite. Programul de joi a fost alcătuit pentru a marca în mod deosebit acest început de stagiune, care este o sărbătoare pentru Filarmonica de Stat din Oradea, după cum precizează directorul artistic, Vasile Foica.
Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 77 de Johannes Brahms a fost ales atât pentru participarea solistului Artur Kaganovskiy, care se află pentru a patra oară în Oradea, cât şi pentru faptul că acest celebru concert a apărut foarte des în preferinţele publicului, exprimate în chestionarele primite la finalul stagiunii trecute.
Maestrul Jankó Zsolt este cel care l-a adus pentru prima colaborare cu Filarmonica din Oradea pe violonistul Kaganovskiy. Despre concert spune că este o capodoperă, un concert de care nu te mai saturi, genial compus, cu virtuozitate, cu profunzime în prima parte şi căldură în partea a doua. Celalată lucrare de Brahms care va fi interpretată, Uvertura Academica, op. 80, a fost compusă special pentru evenimentul din 11 martie 1879 la care Brahms a primit titlul de doctor onorific din partea Universitatăţii din Breslau. În crearea uverturii, Brahms a folosit ca teme cântece studenţeşti, „o glumă de bun gust pentru acea ocazie”, spune Jankó Zsolt.
A treia lucrare care va fi interpretată, marchează 100 de ani de la moartea compozitorului Claude Debussy. Este vorba despre Marea – trei schiţe simfonice: Din zori până la zenit pe mare, Jocul Valurilor şi Dialogul vântului cu marea. Debussy a compus aceste schiţe inspirat fiind de tablouri care ilustrau marea, mai ales cele expuse în expoziţia mondială de la Paris, de la începutul secolului XX. Este o lucrare genială, foarte delicată, explică maestrul Jankó Zsolt.
Violonistul Artur Kaganovskiy mărturiseşte că de câte ori interpretează concertul de Brahms, de fiecare dată e altfel. Acest lucru depinde şi de echipa pe care o are alături, iar despre Filarmonica din Oradea spune că este una din cele mai bune din ţară, care lucrează ca un ceas elveţian. Colaborează în mod deosebit şi cu dirijorul Jankó Zsolt, având cu domnia sa o conexiune naturală „de inimă şi suflet”, ca solist fiind foarte important să ai încredere maximă în partenerii de scenă, mai ales când este vorba de o lucrare monumentală cum este concertul de Brahms. „Va suna arogant ceea ce spun, dar asta e: trebuie să auziţi acest concert! Cei care vor veni, vor pleca acasă cu ceva memorabil în minte.”, spune Kaganovskiy.
Artur Kaganovskiy cântă pe o vioară Pietro Guarnieri din 1730 care a aparținut celebrului violonist Jascha Heifetz și care, timp de 15 ani, a fost expusă la Muzeul Metropolitan din New York.
Citiți principiile noastre de moderare aici!