Majoritatea orădenilor vor cumpăra, sau au făcut-o deja, un brad de Crăciun, pe care îl vor împodobi după bunul plac, cu ornamente, luminiţe şi chiar artificii. În acest context, pompierii bihoreni sfătuiesc cetăţenii să ţină cont de următoarele reguli de siguranţă, pentru a putea să se buvure pe deplin de pomul de Crăciun. Astfel, e de preferat să cumpăraţi bradul cu puţin timp înaintea sărbătorilor şi aveţi grijă să nu se scuture, punându-l într-un recipient cu apă, în aer liber. Când îl împodobiţi, fixaţi-l în condiţii de siguranţă, luând măsuri de împiedicare a răsturnărilor accidentale, verificaţi instalaţia de brad din punct de vedere al funcţionării înainte de a o monta pe pom, în cazul detectării unor defecţiuni nu faceţi improvizaţii.
Atenţie la „luminiţe”
Totodată nu amplasaţi bradul în vecinătatea surselor de căldură deschise -radiatoare, aragaze, reşouri – sau în imediata vecinătate a pieselor de mobilier, ci la o distanţă suficientă. Lumânările şi artificiile aprinse trebuie să fie fixate cât mai bine, căci ele ar putea foarte uşor, prin cădere, cauza un incendiu. Atenţie şi la artificii, deoarece cozile lor se pot încălzi, iar dacă sunt luate în mână vă pot arde, existând pericolul de a le arunca instantaneu pe mobilă sau pe covoare, provocând incendii. Evitaţi să puneţi în brad podoabe inflamabile.
În altă ordine de idei, în familiile cu copii, mai ales în timpul Sărbătorilor de Crăciun, păstraţi la locuri sigure chibriturile şi brichetele. Nu lăsaţi bradul cu lumânări şi artificii aprinse, instalaţii electrice de împodobire în funcţiune, nesupravegheate, deoarece un brad de Crăciun instalat în casă şi împodobit cu accesoriile tradiţionale, poate fi cuprins de flăcări în mai puţin de un minut. „Dacă totuşi se produce un astfel de eveniment, acoperiţi-l cât mai urgent cu o pătură udă, pentru a stinge focul” recomandă lt. Cristian Herţe, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.
Alexandra Borz
Citiți principiile noastre de moderare aici!