Ancheta derulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea pentru cerbul matur braconat pe fondul de la Boboştea relevă faptul că există grupări de braconieri dotate cu maşini de teren puternice, arme şi echipamente performante, câini valoroşi şi dispreţ faţă de lege sau drepturile vânatului.
Însă, paznicii de vânătoare semnalează că în unele zone observă un fenomen destul de generalizat al braconajului cinegetic. Aceasta fiindcă se dedau la braconaj şi vânători izolaţi dar şi săteni care dacă nu au puşcă, apelează însă la laţuri sau la capcane cu dinţi metalici, care se pot confecţiona uşor sau chiar se pot cumpăra uneori şi de la Piaţa Ocska din Oradea.
Primul dintre şefii de fonduri de vânătoare care au dat curs invitaţiei noastre de a ne descrie problematica, este dl. Karacsony Janos, coordonator a trei ocoale de vânătoare în suprafaţă de 33.000 de hectare: fondul 65 Văratec (zona Vaşcău – Vârfuri), fond 52 Bălnaca şi fond 17 Burzuc (zona Uileac – Bălaia – Sârbi – Sâniob).
Gestionarea costă
„Fondurile au fost preluate, în urma licitaţiei, de Asociaţia de Vânătoare (AV) Selina, în toamnă. Gestionarea lor înseamnă eforturi umane şi materiale, pentru populare, pază, hrană şi chiar asistenţă medicală dacă se impune. Astfel încât niciunui finanţator de fond cinegetic nu-i convine să-i fie braconat vânatul. Cei care se lăcomesc la vânat sălbăticiuni în condiţii ilegale trebuie să afle pe pielea lor că există şi lege”, ne-a declarat Karacsony Janos.
Acesta ne-a şi popularizat şi cel mai recent caz depistat.
Ex-sezonier prins
„În zorii zilei de duminică, 4 martie, paznicii noştri pândeau în zona Cenaloş – Băile Sarcău braconierii care pun laţuri sau prind vânatul mic cu ogari. Astfel a fost prins pe fondul de vânătoare, cu armă, muniţie şi câine, dar fără autorizaţie, şi în afara sezonului de vânătoare la iepuri şi fazani, orădeanul Ion Plavă. Acest domn are o casă de vacanţă în Cenaloş şi aveam unele informaţii că obişnuia să combine plăcerea relaxării la casa proprie cu vânatul în condiţii mai mult sau mai puţin legale. Dat fiind însă că de această dată am avut indicii clare ale încălcării Legii 407/2006, am sesizat Secţia de Poliţie Rurală Biharia, care i-a întocmit acte premergătoare urmăririi penale”, ne-a relatat dl. Karacsony.
Potrivit acestuia, şi braconatul cu ogari e o practică destul de des întâlnită deşi simpla prezenţă cu un ogar sau un metis de ogar pe un fond de vânătoare reprezintă o infracţiune sancţionată de Legea 407/2006, fiindcă această rasă canină e înzestrată genetic să prindă din alergare orice vânat.
Copiii cu laţuri
„Nu ne încălzeşte faptul că cei fără respect pentru legea cinegetică ajung să primească amenzi administrative sau chiar pedepse cu închisoarea. Noi dorim îndeosebi să prevenim asemenea fapte. Pe de o parte, dorim să înştiinţăm că fondurile noastre de vânătoare au acum paznici hotărâţi să-şi facă datoria. Iar pe de altă parte, anunţăm o campanie de educare şcolară în zonele vizate de noi pentru că am prins grupuri de băieţi de 12 – 13 ani ieşiţi la pus laţuri. Ca atare, am concluzionat că există o lipsă de cultură cinegetică începând de la o vârstă fragedă. Mentalitatea omului matur nu se mai schimbă decât sub braţul legii, dar la adolescenţi sper să le putem schimba perspectiva”, ne-a mai spus interlocutorul nostru.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!