[eadvert]
Duminică a fost ultima zi în care s-au mai putut depune proiecte pentru micro-finanțările acordate prin bugetarea participativă din acest an. De luni, a început verificarea și valodarea proiectelor depuse, etapă care se va încheia în 17 septembrie. Va urma, apoi, votarea ideilor propuse.
Ce vor orădenii
Regulamentul exercițiului cetățenesc din acest an prevede că valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 100.000 lei, inclusiv TVA. Ca de fiecare dată până acum, cele mai multe dintre proiecte depășesc, la o estimare sumară, această limită valorică. Dincolo de sume, consultarea publică e un bun instrument de a vedea ce anume își doresc orădenii pentru orașul lor.
Între primele proiecte afișate pe pagina de internet a BP Oradea 2023 figurează și „o perdea de apă colorată care cade din partea superioară a podului Sf. Ladislau în râul Crisul Repede, de pe ambele parți ale podului. Pentru a oferi întregii instalații mai mult dinamism, pe toată lungimea podului și pe ambele părți ale acestuia se vor monta duze mobile și LED-uri, care vor lumina atât jeturile individuale de apă, cât și zonele plane ale perdelei de apă”.
Rațiuni estetice stau și la baza propunerii de pictare a pictare a picioarelor podului pasajului rutier peste girația din Nufărul. Inițiatorul observtă că „Oradea, oraș turistic unde în 2022 au ajuns 215000 de vizitatori, oraș Art Nouveau” (…) își primește vizitatorii cu atmosfera gri și monotonă creată de zidurile de beton ale podului rutier înspre Băile Felix (o altă destinație turistică importantă din Bihor). Proiectul propune revitalizarea zonei prin pictarea stâlpilor podului rutier, fiind astfel un mesaj de bună primire pentru toți cei care intră sau ies din Oradea”.
El consideră că „beneficiile acestui proiect se pot măsura în buna dispoziție a tuturor celor care tranzitează zona, fiind demonstrat că intervențiile urbane de genul picturilor murale ridică starea de spirit a locuitorilor, sentimentul de apartenența și mândrie locală în același timp, creează o puternică identitate vizuală urbană care va rămâne în memoria vizitatorilor”.
Tot la picturi murale, în BP 2023 se propune și „decorarea celor două clădiri vis-a-vis de Spitalul Județean Oradea cu două picturi murale de mari dimensiuni care să omagieze efortul și dedicarea medicilor orădeni și de pretutindeni”.
Coridoare de umbră
Un orădean a cerut amenajarea de căi de legătură pietonale, intens umbrite de arbori. Argumentul său e că verile caniculare vor deveni regulă și nu excepție, iar persoanele vulnerabile, vârstnici și copii, vor fi tot mai expuse. De asemenea, el insistă că sunt deja exemple de succes chiar în Oradea, „străzi cu arbori mari care formează o umbră deasă și oferă o răcoare deosebită în zilele toride de vară, precum str. Tudor Vladimirescu, spre primărie”. „Propun definirea unor astfel de coridoare de umbră care să lege puncte importante ale orașului și să asigure pietonilor un traseu răcoros pe care să se deplaseze”, sună propunerea concretă.
Infrastructură culturală…
O propunere de „amenajare culturală” vizează „instalarea stemelor istorice ale Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei și Regatului României pe cele patru coloane ale podului Centenarului și revenirea la numele Basarabiei pentru actuala stradă Szigligeti Ede, care leagă în prezent podul de strada Principatelor Unite si Plevnei”. Inițiatorul consideră că intervenția ar fi benefică pentru turiști și orădeni, care „vor putea descoperi istoria țării într-un mod facil, fiindu-le prezentate astfel regiunile istorice romanești care au participat și au înfăptuit marea unire”.
În aceeași categorie, „infrastructură culturală” stă și propunerea de înlocuire a bustului lui Petofi Sandor din parcul omonim. „Cerem o statuie în picioare, din bronz, pe un soclu nou, demn pentru acest parc, care este cel mai frumos parc din Oradea”, scriu inițiatorii. Argumentul lor: „bustul din beton a fost o donație și a fost amplasat de către Primăria din Oradea la începutul anilor 90, când avea un buget sărac, dar acum parcul care este sub amenajare merită o statuie nouă cu acel poet, de la care și-a primit numele. Soclul actual, deteriorat este construit din material slab, din această cauză cerem una nouă”.
Pe ultima pagină a proiectelor BP 2023 se regăsește propunerea de „înființare a unei formații de suflători care să participe atât la diverse evenimente de protocol, cât mai ales, în perioada estivală, susținând concerte în aer liber în zonele pietonale, în parcuri sau în Cetatea Oradea. Ar putea aborda un repertoriu diversificat, de la muzică patriotică, muzică clasică, marșuri militare, la muzică de film, piese de promenadă, muzică ușoară și multe alte genuri”.
Siguranță rutieră
Între zecile de proiecte cu utilitate mai mult sau mai puțin imediată figurează și unele menite să asigure mai multă siguranță în trafic. Orădenii au cerut marcarea în culori stridente a zonelor de intersecție dintre pistele de biciclete și drumurile publice sau trotuare. De asemenea, cei din Ioșia au venit cu o cerere foarte specifică: o girație într-o intersecție periculoasă, le ieșirea de pe strada Pitești sau de pe strada Sintezei, pe Oneștilor: „Se stă cca 5 – 10 minute până când se poate ieși din aceasta zona. Având în vedere că sunt vreo 7 blocuri cu peste 1000 de apartamente, dimineață sau seara traficul este infernal în aceasta zonă. Eu am fost martoră la 2 accidente aici și probabil mult mai multe au avut loc. În acest sens se propune implementarea unui sens giratoriu în aceasta zonă”.
De asemenea, a fost propusă semaforizarea trecerii de pietoni de pe Calea Aradului, acolo unde băiețelul Horia Chiva, de 12 ani, a murit spulberat pe zebră de un șofer băut. „Zona respectivă e una unde se întâmplă des accidente. Deși există o limitare de viteza semnalizată de 30 KM/h (datorita unor obiective din vecinătate, precum stația de tramvai), există des accidente. Unele sunt mai puțin grave, altele din păcate sunt soldate cu morți. Prin urmare este imperios necesară instalarea unui semafor cu buton și temporizator. Semaforul să fie mereu verde pentru mașini și doar la apăsarea butonului de către pieton mașinile să primească roșu”, propun inițiatorii.
Joacă și distracție
O bună parte dintre propunerile orădenilor vizează amenajarea de locuri de joacă, educative sau de recreere:
-un muzeu stem în Oradea,
-un mini pumptrack în Piața Ghioceilor dar cu menținerea arborilor existenți;
-amenajarea parcării, a unor WC-uri și vestiare în Silvaș;
– amplasarea de arteziene cu apă potabilă în zonele intens circulate;
– amenajarea unei piste de biciclete între Oradea și Sânmartin
– spații „KISS & RIDE” de debarcare a copiilor aduși la școală cu mașina
– parcare acoperită și închisă, de biciclete, la Oradea Arena
etc…
Trimite articolul
XMajoritatea sunt niste tampenii
Oamenii sunt prosti daca cred ca ciuma galbena le va lua in seama “proiectele”, asa cretine cum sunt unele!
Spalarea de bani nu se face cu din astea ci numai cu ce le trebuie prietenilor pemeo si cu firmele prietene pemeo
Cosmodrom pe cand?
Dupa Air Oradea si un Ilie Space Center ar merge….
Sa vina si turisti extraterestri.
De ce nu se face în tot orașul zebrele pietonale cu denivelare, ar taia furia șoferilor teribiliști și iar obliga să respecte lege. Mulțumesc
dar un pasaj care sa traverseze pe sub toata oradea nu a propus nimeni? ar fi fost singurul proiect desemnat castigator, restul sunt apa de ploaie, neinteresante pentru PMO
Oradenii de prosti ce sunt au spatiu verde langa ei si ei cer piste si parcari, apoi vine primaria si sparge parcul. Apoi cer parc si demoleaza casele din jur sa faca parc. Aveti grija ce cereti
Nu am vazut nimic despre telegondola din vf. dealului Ciuperca paana in Parcul Bratianu
si de acolo promenada pe malul crisului pana in Parcul Libertatii