Promovează alpinismul românesc pasc cu pas şi demonstrează că dacă ai voinţă poţi să ajungi la înălţimi inimaginabile. La mii de metri unde orice gest obişnui: de la a-ţi topi zăpadă pentru mâncare ori a-ţi lega şiretul e un gest care necesită mare efort din cauya aerului rarefiat. Se declară o persoană activă de dimineaţa până seara.
Dar spune că până în urmă cu zece ani nici măcar nu putea să se declare un împătimit al ieşirilor în natură. S-a întâmplat ca orizontul său să se schimbe radical după ce a cunoscut alţi tineri. Încet , încet a început să i-a munţii cu asalt, în România, apoi în Austria -Grossglockner 3798 m, apoi Mont Blank-4810 m.
La trântă cu Lenin
Pentru a urca pe astfel de înălţimi, bihoreanul spune că practică frecvent cursele de alergare de 8-10 km, dar şi înotul. Întotdeauna a fost însă o persoană activă şi au fost perioade când, zilnic, în satul său Santău Mic juca fotbal ore întregi. Dar nici o ascensiune nu ar fi fost posibilă fără sprijinul celor care au înţeles importanţa demersului său.
„Pentru mine escalada este un hobby, pe care nu aş putea să-l practic din venitul pe care îl am la atelier dacă nu ar fi oameni care să mă susţină. Aceasta fiindcă echipamentele sunt foarte scumpe, dar şi deplasările. De aceea ţin să mulţumesc primarului de Borş, Batori Geza care m-a sprijinit cu 6300 lei pentru echipament, Consiliul Judeţean care m-a ajutat cu 5.000 lei, din care 3.000 de lei sunt destinaţi tot pentru echipament. Un sprijin de mare ajutor au fost cei de la Sc Komfort Wood srl”, spune Nagy Norbert Bela.
Pe 11 iulie, bihoreanul se pregăteşte să ia cu asalt Vârful Lenin (7134 m), unul dintre cele mai cunoscute dintre vârfurile de peste 7000 m ale Pamirului, al treilea ca înălţime din fostul spaţiu sovietic, vârful Lenin este cel mai înalt din Kyrgyzstan. Trebuie amintit faptul că o altitudinea plasează expediţia în categoria: alpinism la mare altitudine. Traseul în sine, nu este unul dificil din punct de vedere tehnic, însă de obicei ascensiunea se face legat în coarda.
„Succesul sau eşecul expediţiei depind adesea de factori precum vremea sau o aclimatizare insuficientă. Ştiu oamenii care sunt extrem de rezistenţi la efort, dar care nu au putut face faţă traseului fiindcă nu s-au oxigenat suficient. Desigur că, pentru a urca fără probleme, este nevoie de o condiţie fizică bună, o condiţie pshihică cel puţin la fel de bună, evident de un echipament corespunzator şi o aclimatizare corespunzatoare. Când este vorba de altitudini mari, de peste 5000m, corpul are nevoie să se obişnuiască cu altitudinea, cu lipsa de oxigen, cu temperaturile scăzute, cu efortul susţinut şi în condiţii de viată pe munte. Asta pentru ca atunci când ataci vârful, să fii cât mai pregătit cu putinţă.”, spune Nagy Norbert Bela.
Specialiştii recomandă ca ascensiunea să înceapă din Base Camp, tabăra la care se ajunge din oraşul Osh. În Osh se poate ajunge fie cu avionul fie cu maşina din Tashkent (Uzbekistan). Vârful Lenin este printre puţinele vârfuri, în afara lanţului Himalaya, cu altitudine de peste 7000m, accesibil din punct de vedere al traseului, al condiţiilor de călatorie. De asemenea, e o bună pregătire pentru un vârf de peste 8000m.
Ascensiunea pe Lenin Peak este considerată şi ca o pregătire pentru cei care vizează vârfuri mari precum Everest, K2 sau Makalu. Nagy Norbert Bela spune că expediţia pe Vârful Lenin ar urma să se întindă pe parcursuul a trei săptămâni.
Borşul pe Mont Blank
În urmă cu mai puţin de un an, Nagy Norbert Bela a ridicat deasupra capului un steag cu stema oficială a comunei natale Borş. Mont Blanc cunoscut și sub denumirea La Dame Blanche (“Doamna Albă”) este cel mai înalt vârf din Alpi și din Europa de Vest, situat pe granița dintre Franța și Italia, în apropiere de colțul celor trei frontiere ale celor două țări cu Elveția. Înălțimea lui este de aproximativ 4.810 m.
Ascensiunea nu s-a dovedit a fi uşoară, a fost una plină de neprevăzut, din cauza vremii. Nagy Norbert bela spune că a fost o zi în care aflaţi în tabără, de fapt într-un refugiu, la 4300 de metri nu a putut nici coborî, nici urca. Bihoreanul nu exclude posibilitatea ca atunci când va escalada Vârful Lenin să rămână blocaţi în corturi în taberele de altitudine sau să nu poată pleca din tabăra de bază din cauza vremii. „Se ştie pentru fiecare munte care este perioada optimă în care poţi să urci: Everstul trebuie urcat în mai, iar Vârful Lenin până în august”, spune Nagy Norbert Bela. Bihoreanul speră ca până în iulie şi alţi oameni cu posibilităţi să-i fie alături din punct de vedere financiar pentru a ridica steagul pe Vârful Lenin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!