Curtea de Apel Oradea a admis, luni, contestaţiile oamenilor de afaceri Cosmin Bonica şi Dan Fechete faţă de încheierea penală dispusă, pe 28 octombrie, de Tribunalul Bihor, prin care judecătorul de drepturi şi libertăţi a Tribunalului admisese propunerea procurorilor de prelungire a arestului preventiv. Încheierea Curţii de Apel este definitivă, astfel că cei doi au fost eliberaţi din Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Bihor, urmând să fie în arest la domiciliu cel puţin până pe 2 decembrie.
„Era arestat de patru luni, o durată mult prea mare raportat la alte cazuri oarecum similare. A devenit clar şi că ancheta şi judecata nu e în nici un fel afectată de înlocuirea cu măsura arestului la domiciliu chiar dacă s-a cerut prelungirea urmăririi penale, poate pentru mai multe verificări. Există şi măsuri asiguratorii în sumă de 3,9 milioane de lei asupra unor bunuri deţinute de clientul meu”, ne-a declarat apărătorul legal al lui Cosmin Bonica, avocatul Răzvan Doseanu.
La rândul său, reprezentantul legal al lui Dan Fechete ne-a încredinţat că situaţia este cam aceeaşi şi în cazul clientului său.
„E o situaţie comună, cu peste patru luni de deţinere în Arestul Preventiv al IPJ, deşi în alte cauze de evaziune fiscală nu s-a ajuns la o durată aşa îndelungată. S-au instituit măsuri asiguratorii pe imobile din proprietatea clientului meu şi a firmei pe care o reprezintă, măsuri care cam acoperă prejudiciu estimat de anchetatori. Restricţiile juridice sunt aceleaşi la arestul preventiv şi la arestul de domiciliu. Sigur însă că în cazul celui din urmă apare un plus de confort pentru cercetat şi un minus de cheltuieli pentru bugetul public. Mai subliniez că poliţiştii au întocmit un act prin care au transmis că şi-au finalizat cercetările cu propunere de trimitere în judecată. Dar ancheta continuă şi procurorul este cel care va decide dacă va sesiza instanţa prin rechizitoriu”, ne-a declarat avocatul Alin Nastea.
Interzis la martori
În încheierea postată pe site-ul Curţii de Apel Oradea se mai arată că suspecţii au obligaţia să nu comunice între ei, direct sau indirect, pe nicio cale şi nici cu ceilalţi participanţi la comiterea faptei, Cozac Ioan, Matica Teodor (primarul din Avram Iancu) şi Cioloş Daniel (fost primar al comunei Holod), şi nici cu martorii din cauză. Printre martorii specificaţi se află un consilier de integrare europeană din comuna Avram Iancu, secretarul şi contabila Primăriei Avram Iancu, primarul din Lăzăreni cât şi un responsabil tehnic din cadrul Administraţiei Domeniului Public (ADP) Oradea.
Dosar finalizat de SIF
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) au anunţat săptămâna trecută că au finalizat cercetările şi au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a celor trei administratori de societăţi comerciale suspectaţi că ar fi prejudiciat bugetul de stat, în total, cu 8 milioane lei.
Bonica (prin SC Capa Instal) şi Fechete (prin Dan&Dan Construct srl) sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi obţinere ilegală de fonduri în timp ce orădeanul Ioan Cozac (46 ani) e acuzat de complicitate la evaziune fiscală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!