IPJ Bihor a anunţat finalizarea dosarului în care au fost cercetaţi, în stare de arest preventiv, oamenii de afaceri Cosmin Bonica (39 ani) şi Dan Fechete (50 ani), precum şi administratorul firmei care le furniza facturi, Ioan Cozac.
Astfel, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) au finalizat cercetările şi au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a celor trei administratori de societăţi comerciale suspectaţi că ar fi prejudiciat bugetul de stat, în total, cu 8 milioane lei.
Bonica şi Fechete sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi obţinere ilegală de fonduri în timp ce orădeanul Ioan Cozac (46 ani) e acuzat de complicitate la evaziune fiscală.
În sarcina lui Bonica (reprezentant al SC Capa Instal srl) s-a reţinut că, în anul 2011 şi, apoi, în perioada iunie 2012 – decembrie 2013, a înregistrat în contabilitatea firmei facturi fictive de achiziţie (prestări servicii, închirieri utilaje şi avansuri mixturi asfaltice) de la „firma fantomă” Mirtisan srl fără justificare economică sau comercială, care nu reflectă operaţiuni reale, nefiind realizată în fapt achiziţia/ prestarea serviciului.
Totodată, în perioada 2012 – 2013, reprezentantul Capa Instal, firmă executantă a unor contracte publice încheiate cu comunele Holod, Lăzăreni şi Avram Iancu, ar fi indus în eroare unităţile administrativ-teritoriale prin întocmirea unor situaţii de lucrări în care s-au inclus şi sumele înscrise în facturile fictive emise de „firma fantomă” Mirtisan srl pentru obţinera frauduloasă a unor sume de bani cuprinse în contractele de prestări servicii încheiate cu Mirtisan srl.
Şi în cazul lui Fechete Dan, reprezentant al Dan&Dan Construct srl, s-a reţinut că a contabilizat facturi fictive de achiziţie (prestări servicii) de la Mirtisan srl.
Cât priveşte infracţiunea de obţinere ilegală de fonduri, în perioada octombrie – decembrie 2013, suspectul Fechete Dan, ca reprezentant al Dan&Dan Construct srl, executant al unor contracte de achiziţie publică încheiate cu Primăria Oradea, în calitate de subcontractor (Amenajare, extindere şi modernizare a Grădinii Zoo) şi ADP Oradea (Parcelare, desecare şi amenajare teren pentru extinderea Cimitirului Municipal Oradea), a indus în eroare achizitorii prin întocmirea unor situaţii de lucrări în care s-au inclus şi sumele înscrise în facturile fictive emise de Mirtisan srl.
Marţi, 28 octombrie, Tribunalul Bihor a admis propunerea procurorilor PT Bihor de prelungire a arestării preventive a lui Bonica şi Fechete de la 30 ocombrie până pe 28 noiembrie. Soluţia Tribunalului e contestabilă la nivelul Curţii de Apel Oradea.
Edili cercetaţi
Reamintim că miercurea trecută au fost reţinuţi, pentru 24 de ore, şi primarul comunei Avram Iancu, Teodor Liviu Matica, şi ex-primarul din Holod, Daniel Cioloş. Matica şi Cioloş sunt suspectaţi de abuz în serviciu pentru că ar fi efectuat plăţi neconforme, de sute de mii de lei, pentru firma de construcţii administrată de Cosmin Bonica. În cazul lui Matica şi Cioloş, cercetările au fost preluate de procurorii PT Bihor care urmează să decidă dacă se impune sau nu o eventuală trimitere în judecată.
Trimite articolul
XPrea multi escrocu si parveniti iau TVA de la stat prin facturi false, e așa greu de verificat aceste facturi sau nu se vrea, iar primarii care plătesc bani aiurea pentru lucrări neefectuate prin care o parte ajung la ei primari tâlhari care sifonează banii primăriilor și din păcate e plin de tâlhari primari și mincinoși, incompetenți puși pe furaciuni și sifonarea banilor de la buget .