Un aspect important semnalat de contribuabili a fost imposibilitatea accesării sistemului în situațiile în care au loc lucrări de mentenanță la nivelul Spațiului Privat Virtual. În acest sens, utilizarea e-Factura se poate face acum direct de pe site-ul ANAF (trebuie însă ca utilizatorul să aibă cont în SPV, unde s-a înregistrat în baza certificatului digital).Ghidul actualizat poate fi consultat AICI.
„Am spus de la bun început că sistemul e-Factura este unul perfectibil și că vom fi flexibili și receptivi la feedback. Asta le-am cerut și colegilor din ANAF/CNIF, înainte de orice să țină cont de nevoile semnalate de contribuabili. Așa s-a ajuns la o serie importantă de îmbunătățiri, din care reamintesc: introducerea funcției de autofacturare, platforma nu mai poate înregistra aceeași factură de mai multe ori, a fost introdusă filtrarea pe criterii specifice, descărcarea facturilor se poate face direct în PDF și a fost rezolvată problema zecimalelor“, a anunțat ministrul Marcel Boloș.
Aplicație pentru firmele mici
Boloș a vorbit și despre noua aplicație care îi vizează pe cei cu facturi puține.
„Acum lucrăm la o aplicație simplificată pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi, pe care o vom lansa la începutul lunii martie. Am spus de la bun început că sistemul este unul perfectibil și că ne-am angajat să fim flexibili și receptivi la feedback, iar toate aceste modificări demonstrează această deschidere de a face implementarea cât mai accesibilă”, a explicat ministrul.
În contextul implementării cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024 în relația business-to-business (B2B), până în prezent, aproximativ 40 milioane de facturi au fost înregistrate cu succes în sistemul e-Factura, în valoare totală de 397 miliarde de lei, potrivit MF.
Implementarea E-factura
Reamintim că, în situația în care sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere prevăzută la art.10 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.120/2021 se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului.
[eadvert]
Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare (n.r. de la 1 iulie sunt 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.
În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează.
Trimite articolul
XDa, chiar merita. Dupa ce s-au inregistrat fraierii in aplicatia complicata, acum urmeaza sa se mai inregistreze si in aia necomplicata. Nici imediat dupa revolutie nu a fost atata haos in tara asta…
-
pai si asta e din gasca chelului, deci totul e super eficient. Pe feisbuc ca in realitate….
Numai pnl putea inventa e factura pt orice suma ! In UE se foloseste doar la contractele de peste 100.000 euro .
-
Acuma…., ce-i drept, ii drept !!
La noi se disimuleaza si dispare TVA-ul nu doar la contractele cu sume mari ci si la toti afaceristii astia mici, zilnic.
Plus ca ăstia mici sunt enorm de multi.
Adica evaziune in forma continuata de la cel cu sfarcul in gură pină la ăla cu barba sură !
Trebuie facut ceva ca la guvern ajunge circa sub 40 % din TVA -ul rral al țării.
Restul e mătrăsit zi de zi, intr-un fel de sport național.
Nube normal ca unii sa declare si sa inregistreze TOT, iar altii sa faca acelasi lucru cu 10 ciorbe sau gratere, mici, prajituri sau cozonaci din 100 de bucati sau portii pe care le vand in adevar!!
Te intalnesti de multe ori intr-o zi, ori unde ai merge, ca te intreaba ….
Că te duci la vulcanizare sau la spalatorie, că ajungi la restaurant, bar sau la peco ori la masa din piață….
Vrei bon fiscal sau aveti nevoie de factura ??
Chiar mirati s-ar putea spune.
Dar de ce te intreaba ?
Ptr.ca daca nu vrei, e mai bine ptr.ei, ca nu mai inregistreaza tranzacția si nu se mai deconteaza nici TvA -ul !!
Dar ei il incaseaza de la tine.
De aia e ok idea cu programul de supraveghere prin E – factura.
Doar aplicarea ei se face intr-un moment prost cand statul e pregatit si intr-un fel absolut greoi si ineficient.
Plus ….. erorile care te fac sa imbatranesti. -
adevaraaat !
-
Nu este adevarat! Minti si stii bine ca minti!
-
Crapi si stii bine ca crapi.
Doare mult adevarul.
-