Ministerul Finanțelor va aduce o serie de modificări semnificative modulului e-TVA, în urma discuțiilor avute cu reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), anunță ministrul Marcel Boloș.
„Revin cu noutăţi pe tema decontului de TVA precompletat, instrument vital pentru combaterea evaziunii fiscale şi atragerea sumelor real datorate la bugetul de stat consolidat. Înainte de toate, mă adresez tuturor experţilor contabili din ţară, exprimând respectul meu pentru munca voastră şi rolul esenţial pe care îl aveţi în ecosistemul financiar.
[eadvert]
Mulţumesc celor care au transmis mesaje constructive pe această temă, vă asigur că am tratat cu atenţie preocupările pe care mi le-aţi semnalat. În ceea ce priveşte comunicarea cu dumneavoastră, deşi este evident că nu am reuşit să atingem nevoia de consultare pe care adoptarea unei astfel de măsuri o impune, la nivelul Ministerului Finanţelor, mediul de afaceri a fost consultat şi invitat în repetate rânduri la sesiuni de lucru şi a putut contribui activ la elaborarea regulilor necesare completării decontului precompletat şi a machetei de formular electronic.
Cu toate acestea, suntem dedicaţi să adaptăm şi să îmbunătăţim această iniţiativă în funcţie de nevoile şi sugestiile dumneavoastră”, a scris Boloş pe pagina sa de Facebook, adăugând că discuţiile cu reprezentanţii mediului de afaceri vor continua.
Acesta a subliniat că un aspect important solicitat de mediul de afaceri îl reprezintă setul de rapoarte din sistemele informatice ale ANAF, care vor permite calibrări ale evidenţelor contabile şi realizarea/raportarea decontului de taxă pe valoarea adăugată, în concordanţă cu starea de fapt fiscală.
„Persoanele impozabile vor avea la dispoziţie rapoartele privind datele şi informaţiile din sursele de date utilizate referitoare la operaţiunile efectuate în luna de raportare”, a precizat el.
De asemenea, întrucât până la implementarea completă a sistemul informatic naţional RO e-SAF-T nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA în cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA în cazul acestor persoane este 1 august 2025.
„Tocmai pentru a exista o perioadă de acomodare cu rigorile măsurilor instituite, s-a prevăzut o perioadă tranzitorie până la începutul anului viitor, timp în care efectele privind sancţionarea netransmiterii răspunsului la notificarea de conformare privind diferenţele RO e-TVA şi implicaţiile privind stabilirea riscului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt suspendate”, a mai scris Marcel Boloş pe reţeaua de socializare.
Trimite articolul
XPrima casa fiscala am cuparato in 2013 si a trebuit sa renunt la ea ca s-au modificat pretentiile fiscalilor, am cumparat una noua in 2020 sa sa fiu in legalitate si acum iarasi trebuie sa cumpar una nou ca cea veche nu mai corespunde. Emit intre 20-25 de bonuri luna, cam asta este media, practic o casa nefolosita trebuie sa o arunc si sa cumpar una nou, inca 1000-1500 lei aruncati in buzunarul fiscalilor. Importatorii autorizati(si ei cuplati la sistemul bugetar) au castiguri bune!
-
Foarte bine. Daca vreti sa aveti o firma trebuie sa va adaptati legilor. Si statul are nevoie la fel ca dumneavoastra.
-
De ce așa puține bonuri? Un bon pe zi?!
-
Depinde ce vinde sau ce presteaza firma, gandeste si tu un pic, ca analfabetismul e mare. De ce? De ce? Ia gandeste
-
Am crezut că adaugi ceva util 🙂
“Depinde de …” Bla bla.
Nu depinde de nimic. Dacă nu e rentabilă activitatea de retail, să o închidă și să se concentreze pe activitatea rentabilă. Pentru 1 bon pe zi nu se justifică emiterea de bonuri fiscale. Iar dacă activitatea de retail e activitatea de bază și emite doar un bon pe zi atunci atunci nu are decât să își închidă prăvălia. Ori face evaziune ori nu e profitabilă și doar se chinuie.
-
-
el e incompetentul nostru din guvern, atat am putut sa dam si noi. singurul minsitru care va scaote contabilii in strada,
-
omul de baza al lui ilie b, alt mare priceput la afaceri, mai ales la falimentarea lor.