Prin votul PNL, plenul Consiliului Județean a respins plângerea prealabilă a celor 21 de primari UDMR, care acuză faptul că Bolojan le încalcă autonomia locală.
[eadvert]
Inițiat de președintele Consiliului Județean și adoptat prin Hotărârea CJ 241 din 29 decembrie 2020, Regulamentul pentru întreținerea și gospodărirea drumurilor publice din județul Bihor se lovește de rezistența tuturor celor 21 de primari UDMR din județ. Chiar dacă prefectul liberal Dumitru Țiplea, vechi partener al lui Bolojan, nu a invocat obiecții de ordin legal în legătură cu acest regulament ce impune obligații primarilor din județ. Prin acest regulament, CJ împarte sarcina întreținerii acostamentelor drumurilor între CNAIR – secția Oradea, CJ Bihor și primării, stabilind și un standard minim de trei cosiri pe an, pentru înlăturarea bălăriilor din proximitatea carosabilului, pe toate drumurile asfaltate din Bihor.
Își invocă autonomia locală
Este, însă, ușor de intuit ce s-ar fi întâmplat dacă UDMR ar fi obținut funcția de prefect al județului Bihor, în condițiile în care UDMR a contestat în mod public mai multe decizii luate de Ilie Bolojan la Consiliul Județean, inclusiv cele privind restructurarea aparatului propriu și a entităților din subordine, afecând angajați agreați de UDMR.
Prin casa de avocatură „Ursuța și asociații”, primarii orașelor Salonta, Săcueni, Valea lui Mihai, precum și cei ai comunelor Abrămuț, Biharia, Borș, Buduslău, Cherechiu, Curtuișeni, Diosig, Lugașu de Jos, Paleu, Roșiori, Sălacea, Sălard, Sâniob, Șimian, Tarcea, Tămășeu, Tăuteu și Viișoara, împreună cu consilierul județean UDMR Boda Gergely-Zoltan din Valea lui Mihai au înaintat către CJ o plângere prealabilă în care invocă încălcarea mai multor articole de lege, de către Regulamentul județean privind curățenia.
Între acestea, este invocat și art. 85 (2) din Codul administrativ care stipulează că: „În relațiile dintre consiliul local și primar, consiliul județean și președintele consiliului județean, precum și între autoritățile administrației publice din comune, orașe, municipii și autoritățile administrației publice de la nivel județean nu există raporturi de subordonare; în relațiile dintre acestea există raporturi de colaborare”.
Prin votul PNL, plenul CJ a respins, însă, plângerea prealabilă depusă de primarii UDMR și sunt șanse ca aceștia să se adreseze Justiției, pentru a invalida Regulamentul dorit de Bolojan. Au fost opt voturi împotrivă și trei abțineri. Consilierii județeni ai PSD au votat împărțit: Bujor Chirilă, Ioana Bara și Sergiu David s-au abținut, iar Ioan Oros și Ciprian Anta au votat împotriva propunerii de respingere a plângerii, laolaltă cu consilierii UDMR.
Problema paternității
Înainte de vot, a existat un schimb de replici între liderul grupului UDMR, Borsi Lorand și președintele CJ, Ilie Bolojan. „Plângerea prealabilă nu este menită împotriva curățeniei drumurilor din județul Bihor, ci împotriva legalității acestei hotărâri. Noi suntem cu toții deschiși către o colaborare normală, deoarece este interesul comun. Dacă reușim să facem din județul Bihor cel mai curat și cel mai ordonat județ din această țară, acest lucru nu va fi meritul umui singur om, ci al tuturor. Tuturor celor care luăm în serios această sarcină, a Consiliului Județean, a primăriilor, a tuturor cetățenilor, de la cei tineri la cei vârstnici. Tocmai din acest motiv, să punem la o parte hotărârile ilegale și populiste ale Consiliului Județean și să începem să lucrăm împreună, ca parteneri egali, pentru un județ mai frumos”. Este mesajul adresat de UDMR la adresa lui Ilie Bolojan.
Voalat, Bolojan i-a acuzat pe udmeriști de politicianism, arătând că problema curățeniei în județ nu trebuie să aibă culoare politică. Bolojan, către Borsi: „Dacă vă îngrijorează paternitatea, nu trebuie să vă faceți probleme. Nu paternitatea unor proiecte este problema, ci finalitatea și beneficiile. Nu o persoană, care poate să fie președintele CJ sau un membru al Consiliului Județean, ar putea avea un merit pentru o îmbunătățire a curățeniei în județul Bihor. Ci dacă se va întâmpla aceasta, și vom face totul posibil să se întâmple, va fi un merit al tututor administrațiilor din Bihor, al administratorilor Drumurilor Naționale, al Drumuri Județene și nu în ultimul rând, al cetățenilor județului Bihor. Va fi un efect al implicării masive. Deci nu trebuie să vă faceți probleme pe chestiunea de paternitate.
În ceea ce privește chestiunea de legalitate, de fapt ce am făcut? Am stabilit de unde până unde se ocupă un administrator sau alții de curățenia drumului, în așa fel încât cei de la Drumuri Naționale, care au o prevedere legală explicită în acest sens, să știe de ce se ocupă. Cei de la Drumuri Județene, care nu avem o prevedere explicită datorită unei sincope legislative să știm de ce să ne ocupăm și sigur, autoritățile locale, prin minutele încheiate, cu cei care au fost de acord să le semneze, să știe de ce se ocupă. Logica este ca niciun metru de drum public modernizat în județul Bihor să nu fie în gestiunea nimănui. Adică fiecare să aibă un responsabil”, a reacționat Bolojan.
Pet-uri de primăvară
Șeful CJ a subliniat și nevoia unui standard minim, de trei cosiri pe an, arătând că deja pet-urile din șanțuri și de sub boscheți au ieșit la lumină. „Am stabilit standard minim, adică trei tunderi pe an și patrulări perioadice ca să luăm pet-urile, care au apărut mult mai vizibile acum, după ce s-a tăiat vegetația.
Eu cred că nu are nimic nici cu autonomia locală și nici cu normalitatea. Sigur, instanțele, dacă se va ajunge acolo, vor stabili ce se întâmplă. Eu sper că în afară de o decizie a unei instanței să o tratăm serios, nu politic, e nevoie de 1 – 2 ani ca să se vadă ceva. Avem 950 de drumuri județene, 550 de drumuri naționale și alte sute de kilometri de drumuri comunale, astfel încât nu pot apărea rezultate de pe o zi pe alta”.
Bolojan indică faptul că demersul primarilor UDMR este motivat politic: „Cred că nu afectează sub nicio formă autoritățile locale, indiferent despre care este vorba și faptul că doar într-o singură zonă politică au apărut aceste probleme, arată că de fapt nu este o problemă de autonomie, ci o problemă politică. Dar trecem și peste asta, curățenia sper să nu aibă culoare politică”.
Trimite articolul
XMai da-o p..a de curatenie, ca numai asta aud, curatenie si contracte scumpe cu RER, normal ca va pica ceva, dar vreau sa aud diperare in a chema in judet firme puternice care sa creasca nivelul de salarizare, o atragere a tineretului din tara sa studieze aici, crezi ca o sa se mute cineva in Bihor pt ca e curat santul, sau marginea localitatii, si nu ai unde munci sau lucrezi pe salar de nimic. De ce oamenii din tara trag sa se mute in niste rahaturi de oras mizere cum e Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, de ce oamenii trag la rahat si nu vin in Oradea unde poti linge pe jos?
-
Zdreantza,
de Mircea Chichirilau (scrisoare despre marele redactor Adrian Szebes-Koros)L-ati vazut cumva pe Zdreantza,
Cel cu ochii de faiantza,
Si cu mecla de dat clantza?Cu mersul cam leganat,
Mai mereu impiedicat,
El ajunge la subiect!Imediat incepe-a scrie,
Sa ne relateze noua,
Cate-o asazisa stire.Printre noi, mari cititori,
Zdreantza face chiar furori!
Un premiu sa-i acordati,
Si sa nu-l mai suparatiEste Zdreanta, zis si Crish,
Redactor pus pe fur..ish-
tu poet necunoscut, ai devenit un prost crescut, dai din clanta cotoroanta.
-
Diletantul de mai sus cu poezii pe bihon este cel mai trist personaj pe care l-am întâlnit pe internet.
Foarte trist.
-
Pai, si eu tocmai ce credeam ca am vazut si cazuri mai catastrofice…
-
Keep calm!încă n-a ajuns la nivelul tău.
-
-
Bine, simtul poetic mai tine si de apanajul intelectului, sper ca nu o s-o dai pe tiranul, cum ca intelectul ar dauna sanatatii.
-
-
-
Prieten anonim, esti liber sa tragi si tu spre Bucuresti,etc…si ia si gunoaiele cu tine. Pt tine prostia si nesimtirea e o virtue, iar cine e de parere contrarie, e hot si escroc…serios?! Ei…se pare ca nu mai merge mult asa, multe gunoaie o sa dispara din judet 😉
Nu poate fi dezvoltare fara curatenie, lucrurile au o ordine, intai curatenie, (inclusiv igiena politica), abia apoi dezvoltarea.
-
si asa am pierdut startul fata de judetele din jur, mai o lalaim inca 3-4 ani cu stersul prafului pana ne mai ocoleste o runda doua de investitii, eu sunt de parere ca incepi cu ce e mai important , nu cu datul cu matura, vopsim pomii, bordurile, plantam panselute, asta e cumva un scenari marca PSD de sifonare a banilor. Mai lasam in 5 ani avans Clujului pana ne pregatim.
-
Nu contest.
-
Stii ce face Bolojan, e cum ai avea o rabla de masina si partea mecanica sa fie praf, motor suspensii praf, si in loc sa le repari ca alea sunt baza, te apuci sa o vopsesti si sa-i faci tuning exterior. Deja omul asta e rupt de realitate si se axeaza pe idiotenii fara rost care nu aduc nici un ban la buget. La inceput a facut lucruri bune si utile,d dar deja de 2-3 ani a luat-o razna rau de tot. Pune accentul pe ce e important, sa te uiti in jur ce au vecinii bun , ca asta e sa ne dezvoltam sa vina banii in buzunar, sa simtim dezvoltare, stersul prafului de pe jos nu aduce bani. Deocamdata putem sta si in mizerie daca facem un lucru ce ne imbogateste si apoi restul vine de la sine, dar noi punem carul in fata boilor nu invers.
-
stii ce face bolojan? are o rabla jegoasa si murdara, dar cu potential, la care trebuie sa lucreze cu oameni competenti. intai isi face echipa, apoi curata rabla de stratu gros de 20cm de noroi ca sa se vada toata rabla. mai departe sa vedem ce reuseste.
-
-
-
-
SORTÃM ŞI PLÃTIM MAI MULT?
-
problema gunoaielor nu e o gluma. vrei sa arunci orice oriunde? pe gratis? pana cand? pana nu mai e pic de loc neatins de gunoaie? dupa intrebarea ta se vede ca nu intelegi problema. multi nu o intelegem.
-
Ca sa inteleaga ceva le mai trebuie si un pic de minte; capul nu este suficient, fiind doar de acoperis pentru gat la unii! Problema acestui tip de postac este lipsa de educatie: educatia celor 7 ani de acasa, educatie formata in scoala si educatie civica si morala! Pentru a fi educat si a te comporta ca un om responsabil, trebuie sa depui un pic de efort, efort pe care cei mai multi nu sunt dispusi sa-l faca, complacandu-se in mocirla si bezna ignorantei si comportamentului necivilizat. E greu, dar nu imposibil. Fiecare dintre noi ar trebui sa luam atitudine, sa incercam sa schimbam cate ceva, sa ne corectam si sa-i corectam pe altii.
-
-
pentru primarii udemereu autonomia locala inseamna sa faca sau mai bine zis sa nu faca nimic decat smecherii si deturnari de bani de la buget, sa-si dea salarii grase pentru care sa nu faca mai nimic, ar trebui interzis ca primarii si aparatul destul de stufos din primarii sa nu mai fie platiti din banii colectati din impozite si taxe ci in functie de cat lucreaza si atraag bani din fonduri europene. cam tupeisti udemeristi mai vroiau si postul de prefect ca sa se pozitineze ei gica-contra.
-
dar smecherii de la drumuri judetene si subantreprenorii lor de ex. Selina ce fac de acum incolo, doar stau la sediu si incaseaza banii pe contractele si salariile babane pt “intretinerea” drumurilor ?! hai sa nu fim subiectivi si pupincuristi fara sa gandim .
“Cand se ia cate-o masura,
Lumea-njura
Pe agentul sanitar
Si-l intreaba fara noima:
– Ce-ai cu noi, ma?
Pentru ce sa dam cu var?…”
… nu s-a schimbat mult societatea țării, de la George Topârceanu pana azi.
“Vara la țară” e poezii, dacă cineva nu o recunoaște… 🙂
-
Foarte tare comparația și foarte potrivită, așa cum ați scris actualaaaaa 😃👏, reprezintă exact “geana” românească sau locală – regională , problema deșeurilor și a curățeniei este greu asumată de către cetățeni acestei tari, in special datorită pierderii noțiunii de “proprietate “ in timpul socialismului – comunismului impus pe aceste meleaguri și iată așa se văd sechelele acestui popor din aceea perioada, care nu sant singurele …
Curatenia e necesara ,dar sunt lucruri care sunt esentiale si indispensabile..
acest nou regulament a lui bolo este doar pt a plasa treaba si responsabilitatea celor de la drumuri judetene in carca primariilor, care si asa au un buget de vai de capu lor…. aste este stilul de a “face treaba ” a lui bolo, sa iarunca mata moarta in ograda altuia .
Bravo domnu ex-primar. Asa trebe facut o treaba buna, cum si spunea prim-somnorosul tari. O sa avem cel mai curat judet in balcan
T G m lor de autonomisti locali. Unde va credeti tulipanilor? La voi in Boz goria? Asa ati primit ordine de la sponsori?
-
dar tu unde te crezi vinitura , la Caracal acasa la muma-ta ?
-
Acasa la mine visatorule. Tu nici in Panonia nu esti acasa la tine. Nu stiu daca Asia iti spune ceva, ati migrat de nu mai stie nimeni din ce parte a Asiei veniti
-
si pana sa venim noi din Asia , unde au locuit stramosii tai, in copaci ? ca nu prea au ramas urme dupa ei 🙂 🙂
-
ionci baci, te crezi destept, amice? nu-i mai face vinituri pe romani, daca nu vrei sa fii facut vinitura si tu. te tine sa privesti realitatea direct in ochi? sau te ia cu lesin cand te uiti la harta prezentului si la anul curent? daca esti analfabet functional te ajut eu: traiesti in romania anului 2021, oricat ti-ai dori tu sa futi cai si sa macelaresti fiinte umane prin evul mediu.
-
De asta v-ati stabilit voi aici. Ca se traia in copaci. Esti cam bolovan asiaticule. Atat poti, atat faci
-
-
-
idiotii care critica faptul ca se vrea curatenie in judet voua va place mizeria si dezordinea, la critici suteti bune ca sosoaca cu care va potriviti si bateti apa-n piua.
-
nu ne place, dar unii vor fi platiti pt asta in speta Drumuri Judetene SA si de fapt altii vor face curatenia in locul lor…
Stire din viitor?:) Hotărârea CJ 241 din 29 decembrie 2021
RUSINE UDMR…
-
daaa, STIMA NOASTRA SI MANDRIA BOLOJAN ROMANIA …
Eu nu l-am scutit pe Bolojan de critici niciodată, dar acum îl susțin. Marginile drumurilor , până la șanț este a drumarilor. Dar dincolo de șanț este a comunelor. Așa se face că ieși de pe un drum secundar, vrei să te incadrezi pe un alt drum cu prioritate sau fără prioritate, dar de spini după marginea șanțului nu te poți asigura și atâtea accidente se întâmplă. Mergeți de la Tinca spre Holod să vedeți ce e marginea drumului. Nu-mai spinări. Asta e și pe pământul agricol pe același traseu. Dacă s-ar alege și cu amenzi nu ar strica. Ori unde te duci in Europa nu vezi nicăieri ce vezi la noi. Tot respectul PENTRU INIȚIATIVĂ. Cui nu-i place schimbe -și domiciliul în altă țară.