Cum PNL nu a reuşit să obţină decât 17 mandate din 35 în plenul Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan propune o coaliţie cu UDMR în plan judeţean.
Chiar dacă aceasta ar însemna să cedeze UDMR un post de viceprimar în Oradea, chit că PNL deţine două treimi din Consiliul Local. „Suntem dispuşi să negociem o formulă de coaliţie”, anunţă Bolojan, precizând că săptămâna viitoare, marţi, PNL îşi va desemna viceprimarul din cadrul grupului de consilieri PNL.
Bolojan a anunţat şi bugetul de venituri şi cheltuieli cu campania electorală a PNL Bihor: 80.000 de lei încasări şi 83.702 lei cheltuieli. Potrivit lui Bolojan, dacă Autoritatea Electorală (AEP) va constata că PNL Bihor nu a avut nereguli în acest exerciţiu financiar electoral, atunci această sumă va fi decontată, iar PNL va returna, la rându-i, donaţiile şi contribuţiile către candidaţi şi susţinători.
Mălan – preşedinte sau viceprimar?
JB i-a întrebat pe Bolojan şi pe Mircea Mălan dacă există o posibilitate ca Mălan să rămână viceprimar la Oradea, în măsura în care negocierile PNL – UDMR pentru Consiliul Judeţean eşuează. „De vreme ce sunt pe lista de consilieri municipali, am aceeaşi şansă, dacă doresc şi îşi doresc şi colegii să fiu viceprimar”, a răspuns Mălan, lăsându-şi deschise variante. În schimb, Bolojan a vorbit mai apăsat, chit că nici primarul nu a eliminat explicit variantele posibile, deşi insistă că Mircea Mălan trebuie să devină şef la Judeţ: „Se cuvine ca dl Mălan să fie preşedintele CJ Bihor. Este raţional să se întâmple această chestiune. Nu e o miză neapărat politică. Vrem să se dezvolte judeţul, iar pentru aceasta trebuie să fie o majoritate de două treimi. De 16 ani încoace, boala Consiliului Judeţean Bihor este pulverizarea politică”, afirmă Bolojan, convins că majorităţile „în troică” diluează responsabilităţile. „Nu mai luau nicio decizie”, s-a exprimat Bolojan la conducerile trecute ale Judeţului.
Pentru Bolojan, „lucrurile sunt simple”: o coaliţie cu UDMR la Consiliul Judeţean şi chiar Consiliul Local „ar fi cea mai bună matematic şi logică demografic”, deoarece ar da două treimi şi la votul în plenul CJ Bihor. „O variantă PSD – UDMR – ALDE ar înseamna o coaliţie de blocaj. Nu vor putea face nimic, pentru că orice om care lipseşte vor putea duce la blocaj. Sper ca în prima parte a săptămâna viitoare să fie formată o majoritate şi la CJ Bihor. Asemenea majorităţi pot fi făcute şi pentru Consiliul Local Oradea”, opinează Bolojan, arătând potenţiala fragilitate a coaliţiei PNL – UDMR – ALDE, în cazul în care PNL va fi nevoit să treacă în Opoziţie, la Judeţ…
Deşi afirmă că target-ul PNL pentru Consiliul Judeţean Bihor era 19 consilieri judeţeni, iar rezultatul a adus 17 mandate, Mircea Mălan se declară mulţumit. „Ne plasează pe locul 5 în interiorul PNL şi pe locul 1, dacă scoatem din calcul populaţia maghiară. Este pentru noi o poziţie onorantă şi pentru aceasta eu vreau să mulţumesc tuturor bihorenilor care ne-au acordat încredere, colegilor de partid şi voluntarilor care s-au implicat. Purtăm negocieri pentru a crea o majoritate în jurul PNL. S-au întâmplat câteva lucruri care ne-au oprit să ajungem la o jumătate +1: a fost o prezenţă slabă la urne în Oradea şi a mai fost un fenomen al stabilirii de flotante, ceea ce a generat o situaţie de felul următor: într-o localitate cu aproape 250 de flotante în preajma alegerilor, s-a câştigat la 50-60 de voturi”, a afirmat Mălan. Sesizat de redactorul JB, vicele lui Bolojan a admis că, în fapt, votul flotanţilor nu a influenţat scorul PNL pentru CJ Bihor, ci doar pe cel pentru primar, în unele comune. Aceasta deoarece listele partidelor pentru CJ sunt peste tot aceleaşi în judeţ, iar votul multiplu a fost eliminat, o dată cu scanarea actelor de identitate. De altfel, o posibilă consecinţă a folosirii tabletei şi scanării actelor votanţilor este scăderea prezenţei la urne cu aproape 10% în Bihor, votul multiplu fiind, astfel, eliminat.
Mălan a dat exemplul unor comune unde PNL, deşi a pierdut Primăria, a câştigat lupta pentru Consiliul Judeţean: Sînmartin, Nojorid, Bratca, Balc. Acelaşi Mălan a ţinut să indice mai multe comune unde „primari sau viceprimari PSD” ar fi uzitat de strategia flotanţilor la vot: Drăgeşti, Spinuş, Ceica, Sâmbăta, Uileacu de Beiuş, Pocola.
Bolojan: „Secretar general PNL până la toamnă”
Proaspăt reconfirmat secretar general al PNL, Ilie Bolojan i-a transmis următoarele celui care i-a cerut demisia: „Despre dl Mişu Voicu – numai de bine”. „Am acceptat să fiu secretar general când PNL nu era într-o zonă foarte bună. Am acceptat din obligaţie faţă de partid, când nu erau foarte mulţi doritori”, a afirmat Bolojan, care nu a uitat că PNL l-a pus prefect şi apoi a devenit secretar general al Guvernului Tăriceanu, tot datorită partidului. Ilie Bolojan anunţă că va rămâne secretar general al PNL „cel târziu până la alegerile parlamentare”. Altfel, Bolojan crede că senatorul PNL de Bihor, Cristian Bodea, va fi exclus din partid: „Declaraţiile colegului nostru Bodea au fost suficient de acide ca să-l scoată din partid, conform statutului. Există o disciplină minimă de partid, iar dacă poziţiile pe care le ai dezavantajează partidul, te poziţionezi în afara partidului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!