Primarul Ilie Bolojan s-a ferit să îşi asume un punct de vedere clar în ceea ce priveşte diminuarea activităţii la Oncologia Pediatrică, după cum vrea Dacian Foncea, managerul Spitalului Municipal.
Directorul consideră că nu se justifică menţinerea celor 12 paturi şi transmite că medicii care au lucrat în aceast departament, Ritli Ladislau şi Gabriela Miculschi, pensionaţi recent, nu au lăsat în urmă un centru de excelenţă. Ca atare, familiile pacienţilor oncologici copii sunt invitate să ia calea Clujului sau Timişoarei.
Pe foarte scurt
Spitalele orădene sunt în subordinea Primăriei iar scandalul de la Oncologia Pediatrică a ridicat numeroase controverse şi nemulţumiri. Char şi aşa, primarul Ilie Bolojan a alocat doar câteva minute subiectului, pe finalul conferinţei de presă de marţi, fără a spune, de fapt, ceva concret. În principiu, a amânat pentru săptămâna viitoare formularea unui punct de vedere, după ce va participa la o consultare la Ministerul Sănătăţii.
„Un manager de spital nu poate face modificări de secţii de spital, nu poate desfiinţa secţii fără acordul Ministerului Sănătăţii. Momentan, propunerea pe care a făcut-o spitalul nu are acordul Ministerului Sănătăţii. O să mă duc să mă documentez, pentru că sunt nişte puncte de vedere diferite pe această temă”, a spus primarul.
Întrebat dacă propunerea formulată de Foncea are acordul şi susţinerea Primăriei, primarul s-a sucit din nou, argumentând că „propunerile de modificări de secţii nu se fac cu acordul Primăriei”, administraţia locală se poate pronunţa pe relocări de secţii dar nu şi pe reorganizări – „nu intrăm în detalii dacă secţia are 2, 4 sau 6 paturi pentru că nu este Primăria competentă”.
Totuşi, e de notorietate că managerii spitalelor orădene sunt apropiaţi ai primarului sau măcar agreaţi de edil, înainte de a ajunge pe posturi.
„Partea de management medical nu o face Primăria. În partea globală de investiţii, mari sigur că acolo se implică Primăria. Veţi avea un punct de vedere săptămâna viitoare, până atunci şi aşa nu se întâmplă nimic”, a conchis Bolojan, limitând numărul de întrebări cu scuza că agenda îl solicită în altă parte.
Nu a mai apucat, deci, să lămurească alte aspecte, între care şi modul în care se potriveşte diminuarea activitatea de la Oncologia Pediatrică cu ambiţiile Oradiei de a deveni centru de interes regional în tratarea afecţiunilor oncologice, sens în care oraşul a investit masiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!