Ilie Bolojan şi-a fixat un azimut, până la finalul mandatului său: niciun câine maidanez pe stradă, până la 1 ianuarie 2016. Acesta este obiectivul anunţat de primar, marți. Avându-i alături de Mircea Stejerean, funcţionar la Direcţia Tehnică şi pe Liviu Andrica, şeful Administraţiei Domeniului Public (ADP), şeful municipalităţii a anunţat care e planul său de bătaie.
Se bagă şi-n comune
În scurt timp va fi demarată o campanie de strângere a câinilor comunitari de pe domeniul public, în paralel cu microciparea câinilor cu stăpân. Apoi, programul municipal de „evacuare” a câinilor de pe străzi va fi urmat şi de comunele limitrofe. Bolojan spune că a vorbit deja cu primarii comunelor din Zona Metropolitană Oradea şi că în acest sens vor fi semnate protocoale de colaborare ale acestor comune cu ADP.
„Ţinta este ca la 1 ianuarie 2016 Oradea să fie fără maidanezi pe străzi. Probabil că vor mai fi câţiva maidanezi rătăciţi, dar nu vor mai staţiona pe străzi, ca şi acum. Vom demara o campanie de ridicare a tuturor câinilor de pe străzi”, anunţă mai-marele Primăriei. Ilie Bolojan spune că şi comunele Ineu, Oşorhei şi Sânmartin sunt de acord ca ADP să le facă ordine în curte, primarul de Oradea plănuind şi alte asemenea înţelegeri cu primăriile din jurul municipiului. „Se va vedea că acest program a fost unul corect”, spune primarul, cu aluzie la cei care au contestat metodele Primăriei de a-i trata pe maidanezi, după ce a fost ruptă colaborarea cu SOS Dogs.
Andrica anunţă că ridicarea câinilor de pe stradă se va realiza cu trei echipaje, între orele 8 şi 18. Orădenii care depistează maidanezi, sunt rugaţi să sune la ADP, la 0733-055-540 sau 0726-126-891, iar această regie se obligă să-i ridice în maximum 24 de ore. De altfel, Primăria va împânzi oraşul cu afişe, pentru a-i îndemna pe oameni să sune, pentru că „locul maidanezilor e la Adăpostul Grivei”. De altfel, potrivit lui Andrica, din cele „400-450 de locuri” de la Adăpostul Grivei, circa 300 sunt ocupate. Acelaşi şef al ADP estimează că azi în Oradea ar mai fi pe străzi sub 100 de câini comunitari.
Cuţit sau taxa pe câine
Marți, edilii au relalat şi stadiul în care se află campania de microcipare a câinilor cu stăpân, începută cu două săptămâni în urmă. Potrivit lui Mircea Stejerean, au fost deja microcipaţi şi recenzaţi 915 câini cu stăpân. Din aceştia, 21 de câini au fost microcipați de către alt medic, aceștia fiind doar recenzați.
Stejeran a menționat că pentru o recenzare cât mai completă, au fost amplasate două corturi de culoare albă destinate acțiunii de recenzare și microcipare a câinilor, unul în Parcul Ghioceilor și unul în parcarea de lângă Mănăstirea Sfintei Cruci, pe strada Făcliei, cu programul de lucru în intervalul orar 9:00 – 18:00.
„La cele 2 corturi au fost microcipați si recenzați un număr de 177 de câini cu stăpân”, a afirmat funcţionarul. O dată finalizată campania de microcipare şi recenzare, se va trece la etapa de sterilizare a câinilor. De precizat, însă, că doar 160 de proprietari de câini din cei recenzaţi până acum s-au declarat de acord cu sterilizarea propriilor patrupede, ceilalţi anunţând că preferă să achite taxa de 100 de lei/an, a mai informat Stejerean.
Primăria Oradea va subvenţiona 50% din costurile sterilizării câinilor deţinuţi de persoane fizice, însă doar dacă proprietarii vor accepta ca aceasta să fie făcută de medicii veterinari care au încheiate contracte de concesiune cu Direcţia Sanitară Veterinară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!