Primarul Ilie Bolojan aprobă legea eutanasierii câinilor, ce dă posibilitatea autorităţilor locale să curme viaţa patrupedelor, la 14 zile după găzduirea în adăpost. Primăriile pot, însă, să prelungească acest termen, în funcţie de disponibilităţi. Iată poziţia primarului Bolojan, în condiţiile în care şi la Oradea a existat un scandal privind modul de tratament la care sunt supuşi câinii comunitari în adăpostul Grivei, gestionat de municipalitate.
Scapă de „teoria ONG-urilor”
„E o lege bună, pentru că are două prevederi fără echivoc. Prima dintre ele este că o dată ridicaţi câinii de pe stradă, ei nu mai pot fi din nou lăsaţi în libertate. Deci teoria ONG-urilor, că îi sterilizăm şi apoi îi lăsăm liberi, pentru că aşa sunt obişnuiţi ei, să trăiască între blocuri, nu mai stă în picioare. Din adăposturi, ei pot fi ţinuţi în adăposturi atât timp cât îşi permite o primărie. Pot fi adoptaţi atât pe proprietăţile private sau în adăpost sau pot fi eutanasiaţi.
A doua chestiune fără echivoc – pentru că până acum erau prevederi discutabile – este posibilitatea de eutanasiere, dacă într-un termen stabilit prin lege sau prelungit de către primar, nu sunt adoptaţi. Din punctul meu de vedere e o lege bună pentru că e o lege clară. E necesară în localităţile în care câinii au fost scăpaţi de sub control. În Oradea această lege nu era necesară, pentru că la noi lucrurile sunt gestionate într-o formulă acceptabilă”.
Bolojan transmite că în Oradea va continua microciparea şi sterilizarea câinilor, „pentru că asta este rezolvarea pe termen lung”. Edilul-şef consideră că soluţia eutanasierii, „care a apărut acum, este valabilă pentru oraşele în care lucrurile au scăpat de sub control”.
După 14 zile, ce?
L-am întrebat ce va face de acum încolo municipalitatea cu câinii comunitari din adăpostul Grivei, o dată expirate cele 14 zile prevăzute de lege. Iată răspunsul primarului de Oradea: „Imediat ce se publică în Monitorul Oficial, vedem ce spune legea. Probabil că va trebui să adoptăm un regulament în baza noii legi… Şi atunci prin acest regulament vor fi stabilite toate elementele. Trebuie să discut cu domnul Andrica şi Administraţia Domeniului Public (ADP) care este capacitatea adăpostului şi a finanţelor. Se poate găsi o formulă de prelungire, dar în mod clar această prelungire trebuie să fie limitată. Vom vedea câţi câini vor fi adoptaţi. Noi nu avem o problemă pe această chestiune. Vom declanşa o dezbatere de treizeci de zile pe acest regulament. Vom adopta Hotărâre de Consiliu Local, după care vom vedea efectele punerii ei în practică. Dacă nu sunt adoptaţi, să vedem ce cheltuieli avem. În funcţie de asta se iau nişte decizii”.
Duminică, la Oradea se anunţă un protest împotriva legii eutanasierii câinilor fără stăpân. De la ora 17, la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii. Protestul este organizat de Asociaţia Happy Dogs and Other Animals, condusă de Ana Chiperi.
Pun cruce contractului SOS Dogs
Citiți principiile noastre de moderare aici!