Primarul Ilie Bolojan a ieşit, marți 17 mai, în conferinţă de presă pentru a-şi expune punctul de vedere faţă de recentele evoluţii pe frontul referendumului de unificare Oradea-Sînmartin. PSD, prin Liviu Dragnea, a reclamat la Avocatul Poporului modificarea Legii Referendumului printr-o Ordonanţă de Urgenţă, care permite organizarea alegerilor locale şi a referendumurilor locale pe aceeaşi infrastructură.
PSD se aşteaptă ca Victor Ciorbea să sesizeze Curtea Constituţională pe această problemă dar Bolojan susţine că nu îşi face griji prea mari. „Nu cunosc exact procedurile Curţii. Nu am o temere că CCR se va pronunţa într-un fel sau altul pentru că, din punctul meu de vedere, nu sunt posibilităţi ca această ordonanţă să nu fie constituţională. Ea clarifică nişte aspecte dar nu schimbă nimic. Când s-a schimbat pragul prezenţei, de la 50% la 30% a fost cu totul altceva”, susţine edilul.
Insistă că OUG recent emisă este constitituţională din două motive: „unu – era urgentă pentru că încălca dreptul autorităţilor locale de a face un referendum atunci când consideră oportun şi doi – nu schimbă nicio regulă”.
Continuă
Bolojan spune că organizarea referendumului continuă conform calendarului, cu toate frământările din jur. „Referendumul a fost fixat. Tribunalul Bihor a învestit Biroul Electoral Municipal şi cu prerogativa organizării referendumului prin urmare Biroul lucrează şi pentru referendum. Noi am primit oferta pentru tipărirea buletinelor de vot, am dat comanda pentru tipărire, procedurile se derulează conform prevederilor legale”, declară primarul.
Să voteze!
Bolojan apreciază că toţi contracandidaţii săi ar trebui să îndemne electoratul la vot în referendum, pro sau contra unificării şi să îşi argumenteze poziţiile. „Cei care vor votul orădenilor pentru funcţiile pentru care candidează trebuie să aibă un minim de consecvenţă. Esenţa democraţiei, pe care se bazează şi candidatura lor, este participarea la vot. E o contradiţie să le ceri votul pentru funcţia de primar sau de consilier şi, pe de altă parte, să le ceri să nu voteze”, e opinia sa.
„Cred că acest oraş merită ca cel puţin 60.000 dintre orădeni să facă un pas lateral stânga, în aceeaşi secţie de votare, să ia buletinul de vot şi să dea un vot, aşa cum cred dânşii, legat de viitorul acestui oraş. Oradea Mare merită acest minim efort”, crede Bolojan.
Postacii şi răspândacii
„Pentru mine, ca şi candidat nu e o miză să mă agăţ de un referendum sau altul”, susţine Bolojan. Insistă că alipirea Sînmartinului la Oradea oferă premizele creşterii turistice a oraşului, prin valorificarea turismului balnear.
A ţinut să se delimiteze şi de acuzele conform cărora ar avea interese private în unificare: „am văzut că postacii şi răspândacii unora, care apar la fiecare ciclu electoral, postează tot felul de mizerii cum că primarul Oradiei ar avea un interes. Vreau să precizez fără echivoc că nu există niciun fel de proprietate, teren sau construcţie legat de Sînmartin. Va trebui, probabil, să-i dau în judecată pe cei care împart asemnea chestiuni, în încercarea de a-i prosti pe oameni”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!