La evenimentul de partid prin care s-au lansat candidaţii PNL pentru alegerile locale, primarul Ilie Bolojan le-a cerut colegilor săi liberali din tot judeţul să meargă pe mâna lui Mircea Mălan pentru şefia Consiliului Judeţean. „Cei ce au încredere în mine, vă rog să aveţi încredere în Mircea Mălan şi vă garantez că merită să intraţi în campanie şi pentru dânsul”, le-a transmis Bolojan activitştilor de partid, asigurându-i că Mălan i-a fost „printre cei mai buni oameni” din Primărie.
Bolojan s-a obişnuit deja să fie „locomotivă” în alegeri pentru colegi de-ai săi de partid sau de alianţă, pe care i-a propulsat în diferite demnităţi. A fost cazul lui Radu Ţîrle în 2008, ajuns preşedinte al Consiliului Judeţean graţie transferului de imagine de care a beneficiat din partea lui Ilie Bolojan. Apoi, în 2012 a venit momentul USL, când Bolojan i-a asigurat pe orădeni de pe toate spaţiile publicitare din oraş că, votând candidaţii USL (PNL şi PSD) pentru Parlament, „votează pentru Oradea”.
Astfel, Ioan Cupşa (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Florian Bodog (PSD) şi Sonia Drăghici au ajuns şi mai uşor parlamentari. În 2014, Bolojan a ajutat-o şi pe europarlamentara Norica Nicolai, trecută ulterior din PNL la ALDE, când PNL a fuzionat cu PNL şi a intrat în marea familie a popularilor europeni. În prezenţa primarului de Oradea, Nicolai promitea să-şi deschidă un birou europarlamentar la Oradea, promisiune neonorată până în prezent.
Învie subiectul fuziunii
În faţa delegaţilor PNL din Casa de Cultură a Sindicatelor, Bolojan a punctat cum Oradea se află în top 4 oraşe Forbes unde merită să trăieşti în România. Pentru viitorul său mandat, Bolojan îşi propune să producă acele „reglaje fine” care să genereze turişti şi dezvoltare în Oradea, relansând, în acelaşi timp, teza fuziunii Oradiei cu Sînmartinul şi, implicit, cu Băile Felix.
Printre obiectivele enunţate de Bolojan se numără şi generarea unei forţe de muncă calificată în Oradea, pentru „mai multe locuri de muncă bine plătite”. Primarul speră că va conlucra bine cu Universitatea din Oradea în acest scop, prin reaşezarea specializărilor de la U. Oradea, astfel încât acestea să corespundă cerinţelor companiilor de pe piaţă.
Ilie Bolojan a venit şi un un ton uşor patriotic, semnalând faptul că în 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, iar în 20 aprilie 2019 vom marca 100 de ani de la intrarea trupelor române conduse de gen. Traian Moşoiu în Oradea. Aşadar 100 de ani de administraţie românească, a punctat primarul, făcând abstracţie de anii administraţiei maghiare horthyste din Oradea (1940 – 1945).
„Trebuie să avem o singură politică în Oradea – prosperitatea Oradiei”, a clamat Ilie Bolojan, secretar general al PNL, în ajunul candidaturii sale pentru un nou mandat de primar al Oradiei, cel de-al treilea.
Obiective trasate pentru PNL Bihor
În discursul său, co-preşedinta PNL, Alina Gorghiu a lăudat Bihorul, subliniind meritele administraţiei liberale din Bihor, în antiteză cu sărăcia şi lipsa de infrastructură din Moldova ei natală şi Oltenia. Alina Gorghiu susţine că Oradea este un loc unde şi-ar creşte propriii copii şi speră ca Bolojan şi Mălan „să pună cât mai multe femei consilieri”.
Celălalt co-preşedinte, Vasile Blaga crede că PNL este „cel mai mare partid din România, doar că lucrurile se demonstrează la vot”. Făcând şi el referire la topul Forbes, Blaga a exclamat: „Cluj, Timişoara, Oradea, Braşov, Arad, iată ce înseamnă administraţie liberală în România”, punctând că „doi dintre primii trei oameni din partid (el şi Bolojan – n.red.) sunt din Bihor”. Blaga a fixat obiectivul PNL în Bihor. majoritatea în Consiliul Judeţean, şi peste 49 de primari în judeţ. Vasile Blaga vrea ca PNL să dea primari în toate municipiile din Bihor.
„Doar la Salonta şi Valea lui Mihai nu se poate, că aşa-i viaţa”, afirmă liderul liberalilor, făcând referire la UDMR. În privinţa candidaturilor la şefia judeţelor şi a municipiilor reşedinţă de judeţ, Blaga le-a transmis delegaţilor că nu se ţine cont de provenienţa acestora, că sunt din vechiul PNL sau din PDL.
„Candidăm cu cei mai buni”, arată Blaga, ceea ce înseamnă că în Bihor aceasta înseamnă doi oameni din vechiul PNL, la Cluj înseamnă doi oameni proveniţi din PDL, iar la Satu Mare câte unul din fiecare partid-sursă al marelui PNL. Vasile Blag a cerut organizaţiei judeţene pe listele de consilieri 30% să fie femei, subliniind că „mai mulţi bărbaţi s-au făcut de ras pe funcţii decât femei”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!