„Exponatele care vor fi expuse în Muzeul Evreilor din Oradea sunt la Comunitatea Evreiască”, a declarat, marți, primarul Ilie Bolojan, invitat fiind să comenteze rațiunile pentru care a refuzat colaborarea cu Consiliul Județean pentru amenajarea acestui muzeu, în sinagoga de pe strada Primăriei. Bolojan crede că propunerea celor de la CJ este doar „vorbe”, atâta vreme cât instituția nu și-a asumat măcar reabilitarea propriilor imobile importante din Oradea, precum Filarmonica sau fosta Policlinică de pe Republicii. „Prima dată să deschidă propriile muzee, să le gestioneze și să le administreze, și apoi putem vorbi”, e concluzia sa. A abordat tema în contextul semnării, marți, a contractului de finanțare europeană pentru proiectul Muzeul Francmasoneriei din Oradea. Este al doilea încheiat de Primărie pe axa Patrimoniu, după cel referitor la amenajarea Casei Darvas LaRoche ca Muzeu Art Nouveau. Fosta clădire a Finanțelor din strada Armatei Române, unică prin arhiectura puternic impregnată cu elemente masonice, va fi reamenajată în contul unui proiect în valoare de 5,5 milioane de lei. Valoarea eligibilă este de 4 milioane de lei, diferența va fi suportată de la bugetul orașului.
Va urma
Bolojan spune că, cel mai probabil, la finalul lunii viitoare lucrarea de amenajare ar urma să fie publicată în sistemul național de publicitate a licitațiilor, proiectul tehnic ar urma să ajungă în Primărie până în 15 august. Acest muzeu, ca de altfel toate entitățile similare din subordinea CL – Muzeul Cetății, Muzeul Art Nouveau, Turnul Primăriei sau Muzeul Evreilor, va fi administrat de Muzeul Cetății și Orașului Oradea, aflat în curs de obținere a statutului de muzeu. Despre exponate Bolojan nu a putut spune prea multe. Apreciază că muzeul va fi atractiv prin prisma faptului că va fi unic în Estul Europei, cel mai apropiat funcționând în Bruxelles. Refacerea sălilor muzeului după planurile originale – clădirea a fost construită inițial ca sediu de lojă masonică și acestea urmează un anumit traseu inițiatic, ar putea fi un element de atracție, la fel ca reamenajarea acestora conform imaginilor din arhivă disponibile.
Sinagoga
Pe ordinea de zi s-a aflat şi proiectul de hotărâre referitor la aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea Sinagogii Aachvas Rein de pe strada Primăriei, viitor muzeu al evreilor din Oradea. Valoarea estimată a investiției este de 439.440 lei + TVA. „La acest proiect vom acționa în două etape: prima cuprinde lucrările la fațadă, lucrări interioare, tencuieli și finisaje, iar cea de-a doua etapă va consta în amenajarea muzeală, respectiv în achiziția mobilierului și a obiectelor muzeale. Scopul nostru este ca pe 9 octombrie 2018, de Ziua Holocaustului, înainte de Ziua Orașului Oradea, să deschidem acest Muzeu al Evreilor”, a spus primarul Ilie Bolojan.
În şedinţa deliberativului local, udemeristul Kiss Gabor a ridicat semne de întrebare – De ce cheltuim bani din surse proprii pentru sinagogă dacă sunt disponibile fonduri europene?
Replica lui Bolojan l-a transformat pe Kiss în simplu mesager. „Dacă vă referiţi la diversiunea propusă de unii, data viitoare când vă întâlniţi cu dl. Pasztor îi puteţi recomanda să repare clădirile Consiliului Judeţean”, a transmis edilul, precizând că, „pe lângă activitatea fotbalistică, cred că s-ar putea preocupa şi de problema asta”. A mai arătat că nu se cheltuiesc bani de la buget pentru acest obiectiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!