Președintele PNL Bihor și-a asumat un vot negativ la adresa rezultatului pe care conducerea centrală PNL l-a obținut în cadrul negocierilor pentru formarea noii coaliții, cu USR PLUS și UDMR. Și liberalii grupului de la Cluj au criticat pierderea ministerelor importante, dar s-au abținut la vot, în timp ce Ilie Bolojan și-a asumat un vot împotrivă. Implicit, eventualele neplăceri ce pot deriva din aceasta, în cadrul relațiilor cu unele persoane de la vârful partidului.
“Din punctul meu de vedere, aceste negocieri nu au ieșit bine pentru PNL, atât din perspectivă națională, cât și pentru județul Bihor. Pentru că noi am mers în campanie și am promovat un lucru: faptul că acolo unde avem administrație liberală, comunitatea se dezvoltă mai bine”, spune Bolojan, referindu-se acum la ministerele cu mare impact asupra proiectelor de infrastructură, din județul Bihor.
Este cazul Ministerului Transporturilor, respectiv cel al Ministerului Fondurilor Europene. Ambele pierdute de PNL, în condițiile în care, dacă Lucian Bode a primit Internele, în schimb orădeanul Marcel Boloș a rămas pe dinafară. “În situația în care avem un deficit mare de infrastructură, un ministru al Transporturilor poate să facă multe în România. Inclusiv în județul Bihor”, spune Bolojan, care aprecia aplecarea pe care ministrul Lucian Bode o avea către Autostrada Transilvania, drumul expres Oradea – Arad, respectiv centurile ocolitoare Aleșd și Beiuș.
“Una este să ai parteneri verificați, să știi cum s-a lucrat, să vezi că s-au făcut progrese serioase și alta e să o iei de la zero. Dar trebuie să vină un om preocupat, care să își asume anumite răspunderi. Din punctul acesta de vedere, gestionarea Ministerului Transporturilor de oameni verificați, care au demonstrat ceva, era o garanție că lucrurile se vor desfășura bine și în Bihor. Deoarece eu consider că aceaste negoceri nu au dat rezultatul care ar fi trebuit să fie pentru PNL, am votat împotrivă. Nu că am avut ceva cu ocupantul vreunui portofoliu, dar era un vot de principiu”, a subliniat Ilie Bolojan, conștient că votul său nu putea schimba soarta votului din BPN al PNL.
Ce se întâmplă cu proiectele Bihorului? “Trebuie să muncim, nu să ne bazăm pe conjuncturi”
Ilie Bolojan și-a asumat votul împotrivă, în cadrul ședinței BPN a PNL, desfășurat marți seara, pentru validarea listei de miniștri pe care a propus-o tandemul Orban & Cîțu. Bolojan a fost singurul președinte de filială care a votat împotrivă, în condițiile în care grupul de la Cluj s-a abținut. Președintele PNL Bihor este deranjat de pierderea Ministerelor Transporturilor și Fondurilor Europene către USR PLUS, în condițiile în care proiectele din Bihor depind de modul în care șefii acestor ministere abordează problema. “Eu în fiecare an am început la Ministerul Transporturilor o nouă etapă. Era cazul să rămână cineva, pentru o continuitate. O să vedeți că alocările pe regiunea de NV au ajuns la o valoare proporțională cu kilometrii de drumuri din această zonă a țării. În același timp, faptul că ministrul Transporturilor (Bode – n.red.) a lucrat în tandem cu ministrul Fondurilor Europene (Boloș – n.red.) și a existat o bună colaborare, a permis ca aceste proiecte majore să fie deblocate”, ne-a declarat Bolojan, referindu-se la Autostrada Transilvania, respectiv la autostrada Sibiu – Pitești.
“Dl Marcel Boloș a avut o prestație bună”, a apreciat Bolojan, care regretă schimbarea ministrului orădean.
Întrebat ce crede că se va întâmpla cu proiectele județului, având în vedere schimbările de la nivel guvernamental, Bolojan a răspuns astfel: “Fiecare trebuie să facem ce ține de noi ca lucrurile să meargă mai departe. Trebuie să muncim, nu să ne bazăm pe conjuncturi”.
Întrebat de ce a ales să se împotrivească la scenă deschisă, în sânul BPN al PNL, liderul PNL Bihor și al Consiliului Județean a spus că nu putea aplauda rezultatul negocierilor din Capitală. “Era cât se poate de clar că există o majoritate în partid (pentru susținerea listei Orban – Cîțu – n.red.). Dar nu întotdeauna trebuie să fii în corul majorității”, crede Bolojan, cel care imediat după demisia lui Orban fusese vehiculat ca una dintre variantele pentru funcția de premier.
Cherecheș s-a abținut
Bihorul mai are un membru în Biroul Permanent Național al PNL. În calitate de președintă a Organizației de Femei, Florica Cherecheș a participat la votul de marți seara și spune că s-a abținut. Aceasta deși numărătoarea votului relatată de presa centrală arăta 63 de voturi „pentru”, 2 „împotrivă” – Ilie Bolojan și Florin Roman, respectiv 5 abțineri – Emil Boc, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Dan Motreanu și Cristian Bușoi. Dacă Cherecheș s-a abținut, înseamnă că au fost măcar 6 abțineri, în cele din urmă. Florica Cherecheș a participat la ședința BPN în regim video online, votând în format electronic.
Cherecheș a indicat și motivul principal pentru care s-a abținut: faptul că orădeanul Marcel Boloș nu s-a mai regăsit deloc pe lista cu miniștri.
În ceea ce îl privește pe Marcel Boloș, acesta ar putea să se întoarcă la conducerea Agenției de Dezvoltare Regionale (ADR) Nord-Vest Cluj, de unde s-a suspendat când a fost numit ministru.
Opoziția liberală din Ardeal. Rareș Bogdan i-ar fi vrut pe Bolojan și pe Boloș
Între criticii lui Orban din timpul BPN s-au evidențiat Ilie Bolojan, Rareș Bogdan, Emil Boc, Florin Roman și Marian Petrache. Bolojan, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău ar fi anunțat din start că va vota împotrivă, iar Boc și Dan Motreanu au spus că se vor obține, scrie G4media.ro. În cele din urmă, Bogdan și Sighiartău au preferat să se abțină, la vot.
Florin Roman i-ar fi reproșat lui Orban că a vândut partidul pentru a-și securiza funcția de președinte al Camerei Deputaților și că așa cum a cedat ministere importante, în Guvern, așa va ceda și în continuare “de câte ori se va uita Ciolacu urât la el”.
Nemulțumit de opacitatea prin care au fost desemnați miniștrii, europarlamentarul Rareș Bogdan l-ar fi susținut pe Boloș pentru funcția de ministru de Finanțe, însă în zadar. Potrivit unor surse din PNL, Bogdan ar fi fost unul dintre liberalii de la vârful partidului care l-ar fi susținut pe Ilie Bolojan ca variantă de premier al României. Numele Bolojan nu ar avea, însă, trecere la Cotroceni.
[eadvert]
Conducerea PNL a validat lista miniștrilor propuși de Orban și Cîțu. Ilie Bolojan a votat împotrivă
Trimite articolul
XPoziția este bunã. Va urma îmbunarea.
Ar trebui să ne bazăm mai mult pe referendum-uri.
Ar fi comunicare? Este, implicitã.
Ar fi interesul bine promovat? Este, argument forte la guvern.
Direcția este sigurã ( mai sigurã)? Categoric.
Trebuie făcut ca şi un pas.
-
Adica sa ne bazam pe referendumuri repetate la nesfarsit pana iese cum vrea Bolojan ???….pai a cam luat-o puternic sub centura (cam asta merita de fapt)!
Cu atâția radicali, rădăcina va fi un ULS.
Barbat , adica .
Isi asuma atitudinea si punctul de vedere franc , fara sa se dea dupa prun ca altii.
Si nu au ce sa ii faca .
Eventual poate vor vrea sa caute sa ii ia boii de la bicicleta.
Ca ar fi in PNL sau ca ar fi in alt partid , omul stie ce face si este sustinut si votat.
Iar ceilalti care-s invidiosi pot doar sa ii sufle unde nu-l vede soarele.
-
Ce pot sã facã două voturi în opoziție.
-
Cine se aseamana se aduna , Bolojan si R.Bogdan sunt 2 ultranationalisti penibili care mai degraba ar trebui sa fie membrii AUR decat PNL.
-
In ciuda “apucăturilor de mic dictator”, pot spune că omul chiar are personalitate, cu alte cuvinte e un bărbat adevărat.
Dacă in ultimii 31 de ani în Parlamentul României sau la conducerea marilor orașe ori in fruntea județelor s-ar fi aflat măcar 100 de astfel de persoane ca Bolojan, care să urmărească și dezvoltarea comunităților din care fac parte nu doar interesele proprii și să aibă personalitate nu să fie doar niște pupincuriști față de liderii partidelor din care fac parte, ei bine, România nu mai era in ziua de azi gunoiul Europei.
Dar, după cum se vede, nu am avut… Ghinion…
-
E chestiune de imagine. S-a văzut cât e de “apreciat” în PNL, domn’ col. Bolojan , în urmă cu câțiva ani, când a fost șef de campanie. Pân’ la urmă, ca o ironie a soartei, Bihorul are de pierdut, cu Bolojan. Și pt. ce? Fix pt. orgoliile lui. Amu, clsr n-o să se lase până nu ajunge sus de tot… Îl doare pe ăsta-n “floci” de Bihor, clar…
-
Daca voia sa ajunga sus …, pupa Inelul!!
Ca la Mafia Siciliana.
Si jura credinta la un …Don .
Dar se pare ca ati vazut prea multe filme si sunteti afectat.
Reveniti-va , va rog !?!?-
De aceea nu a ramas la Capitala.
Exact de aceea !!
Ca a vazut cum functioneaza chestiile pe acolo.
Si nu l-au impresionat pe termen lung .
Aveau rezultate doar de moment.
Si s-a gandit ca nu e locul sau, acolo!!
Si nu a mai ….STAT !! -
Mi-am revenit după mandatul 2008-2012. E de admirat, oricum. Băiat deștept.
-
-
Cum poti zice asa ceva, a facut mult bine pentru Oradea si va face mult bine si pentru judetul Bihor dupa cum se vede deja prin proiectele propuse de abia la inceputul mandatului la CJ.
Eu zic ca tu stai pe alta planeta sau doar te bagi in seama de frustrat ce esti..
-
…da si Ceausescu tot construia,construia , iar marmota invelea ciocolata si poporul murea de foame!
-
-
Marelui Şef.
Proiecte, aur şi investiţii.
Investiţiia utilã trece orice minister.
Trebuie autostrãzi pentru cã parcãri avem.
Mândria, hârtia a făcut-o.
Bolojane, te deranjeaza ca nu s-a facut cum ai vrut tu, dar la fel procedezi si tu pe plan local. doar cum vrei tu si nu te intereseaza nimic altceva. Ft bine ti-au facut.
-
…cam asa ceva !
.. și au dat si Ministerul dezvoltării tot la alt partid, udmer/ului.. acum ca poti asfalta un drum trebuie sa inveți teșig, iou nopot…. in fine..
-
esti cam sovin de felul tau Marinica, aici nu e ca la voi in sud 🙂
Bolojan , liderul opozitiei ?! Ce gluma buna , pai a votat singur impotriva atunci liderul cui este ???
Bolojan a răspuns astfel: “Fiecare trebuie să facem ce ține de noi ca lucrurile să meargă mai departe. Trebuie să muncim, nu să ne bazăm pe conjuncturi”. ….si lucrurile cum sa mearga mai departe , sa lasam rahatul in urma sa-l faca altii in locul tau , cand termini dealul Ciuperca ca este tot in judetull Bihor ???
-
La cat de mult timp ai sa tot comentezi pe aici , sau esti pensionar , sau unul cu foarte putine responsabilitati. Daca nu iti place ce a facut in Oradea(si ce pregateste pt Bihor) , poti sa mergi in Ungaria . Sau oriunde vrei tu, oricum tot nemultumit o sa fii!Nu-l ridic in slavi , dar macar dupa el se vede ca s- miscat orasul. Iar daca nu le vezi, nu avem ce vorbi!O zi buna sa ai !
-
Sa vezi ce o sa se miste orasul la cutremur!
Mai ceva ca dupa chel!
-
-
gheorghe mare prost esti.
Adevarul e ca abia astep sa-i aud pe cei din guvernul cutzu cum se plang de greaua mostenire a guvernului precedent 😀
Bolovan are dreptate! PNL in cadere libera, praful se alege de el pana la celalalte alegewri, iar udmr, cel cu banii guvernarii o sa iasa iarasi fata mare cu poseta plina de bani!
-
da daaa udmr conduce tara asta spre prapastie todeauna cu ai lor 5% in pelament. Nu v-ati saturat inca de retorica asta stupida ? Pai daca reusesc sa va conduca ungurii cu doar 5% , chiar sunteti un neam de prosti…
prostii astia trei, bolo, boc si rares bogdan au priceput tarziu in ce capcana au cazut: terminarea statului roman si desavarsirea statutului de colonie, dar vorba lui def leppard: too late for love… suntem pa,pa!
Mesia dezvoltãrii la prima remaniere umple de fericire și face consiliul la parlamentari.
“liderul opoziției din PNL” adica Bolojan e liderul si Florin Roman e membrul ? ca doar astia 2 ciudati au votat impotriva .bihon macar realizati ce titlu penibil ati dat articolului ? 🙂