Primarul de Oradea trage un semnal de alarmă privind scumpirea serviciilor de salubritate în tot județul și pune această perspectivă sumbră în cârca conducerii Consiliului Județean. Aceasta deoarece, arată Bolojan, legislația privind taxarea gunoiului a suferit modificări, iar prețul salubrizării se va mări, de la anul, dacă nu suntem în stare să colectăm selectiv.
„Sunt repercusiuni financiare asupra cetățenilor. Sunt legi noi care schimbă politicile tarifare, în funcție de tipul de material colectat, astfel încât cei care colectează selectiv să nu plătească, iar cei care aruncă la grămadă să fie penalizați”, anunță primarul de Oradea, care estimează că inclusiv în Oradea prețul salubrizării se va mări cu circa 10% la cetățean.
La deponeu, de la 80 lei/tonă, salubrizorii vor plăti 110 lei/tonă.
Vede dezinteres
Bolojan subliniază cum proiectul european în valoare de peste 50 de milioane de euro băltește, acuzând conducerea județului de dezinteres și incompetență. Chit că prin acest proiect s-au închis deja gropile neconforme din județ, s-au achiziționat stații de sortare și transfer, precum și stația de tratare de la Oradea, sistemul nu este încă operațional din cauza faptului că nu s-au organizat licitațiile pentru desemnarea operatorilor de salubritate, pentru fiecare zonă din județ.
„Chit că proiectul era finalizat în procent de 90% în vara anului 2016, actuala conducere a Consiliului Județean nu a făcut aproape nimic pentru ca locuitorii județului Bihor să beneficieze de acest proiect. De fapt, au făcut ceva: au dezvoltat structura Ecolect, ducând toți nepricepuții acolo, majorând salariile de 10 ori, care nu fac aproape nimic”, transmite primarul PNL de Oradea, referindu-se la structura înființată de Județ cu toate primăriile bihorene, pentru a administra sistemul.
Le mănâncă rugina
Bolojan dă exemple ale incapacității administrației județene de a pune în funcțiune sistemul de management integrat al deșeurilor (SMID) și cum trag ponoasele bihorenii, în timp ce utilajele prind să ruginească:
„Dacă ar fi făcut ceva, s-ar vedea în activitate. La Ștei, o stație de depozitare temporare care nu este folosită, tot gunoiul din zona Ștei fiind transportat, fără să fie sortat, la Oradea. Toți cei care locuiesc în Ștei și în comunele din zonă plătesc nu doar ridicarea, ci și transportul în totalitate și depozitarea lui în totalitate, la Oradea. La Beiuș, există o stație de sortare funcțională din 2016. În afară de asfaltarea drumului de acces la stație, nu s-a făcut nimic”.
Dați drumul la licitații!
În concluzie, președintele PNL Bihor cere Consiliului Județean să colaboreze cu primăriile, pentru a demara licitațiile ce urmează să dea salubrizorii, pe fiecare zonă din județ. Cu atât mai mult cu cât licitațiile durează minimum 1 an, iar, ca exemplu, contractul RER Vest pentru Oradea expiră la începutul anului 2020. Deocamdată nu se știe cine va organiza licitația pentru salubrizorul Oradiei.
„Fără garanția unui contract pe termen lung, nici salubrizorii nu se pot capitaliza, nu își cumpără utilaje noi, iar calitatea este pe măsură”, constată primarul. Rezultatul acestor întârzieri: creșterea prețului la ridicarea gunoului, din cauza proastei sortări a deșeurilor și servicii de calitate scăzută.
Citiți principiile noastre de moderare aici!