A patra tentativă de a trece exproprierile necesare inelului metropolitan va avea loc joi, în plenul Consilului Județean. Anterior, președintele Ilie Bolojan nu a putut convinge nici UDMR și nici PSD să-i susțină punctul de vedere, ca atare nu a putut aduna majoritatea necesară promovării.
[eadvert]
„Eu am făcut ceea ce ține de mine, atât în public cât și în alte împrejurări. Acestea sunt răspunsuri la niște îndoieli exprimate public de cei afectați”, a argumentat el repunerea proiectului pe borderoul ședinței, insistând că „sunt convins că există o normalitate și o înțelepciune, indiferent de culoarea politică”.
Pe traseul inițial
În conferința de presă dinainte de plenul de joi, Bolojan a proiectat o filmare cu drona a viitorului traseu, pe zona Cheriu, acolo unde au existat proteste din partea prorietarilor de terenuri expropriați.
El a spus că această filmare de 2 minute, cu drona, arată că traseul pe care îl va parcurge proiectul la Cheriu, ocolește localitatea și nu implică nicio demolare, „nu afectează zona locuită”. „Nu se pune problema ca acest proiect să intre între case, să se demoleze ceva”, subliniază el, reluând argumentele formulate de ficare dată. Acestea nu răspund, însă, la problema ridicată de localnici, și anume că viitoarea centură de trafic greu va trece printr-o zonă cu caracter locativ, conform PUG-ului comunei.
Ilegal, altfel…
Continuând argumentația, președintele Bolojan a lansat ideea că proiectul pe care-l susține conține soluția optimă de consturi raportate la traseu, ca atare ar fi ilegal să se voteze orice altă variantă.
„Analizele multicriteriale au stabilit acest traseu, este cel mai scurt, fără probleme de mediul”, a reluat Bolojan argumentația. A doua analiză, din punct de vedere economic, zice el, nu face decât să o susțină pe prima, având în vedere că e costul cel mai mic. „E ilegal și anormal ca, dacă ai o variantă care are criteriul cel mai bun, să votezi o varianta cu un pret mai mare cu 1,5 mil 2 milioane, doar pentru că n-ar fi bine să trecem printr-o grădină sau alta”, susține președintele CJ.
Extrapolând, el argumentează că „dacă schimbăm soluția pentru că într-o anumită zonă sunt prieteni de-ai noștri” se crează un precedent periculos, care ar putea afecta proiecte majore.
Presiunea documentației
De altfel, Ilie Bolojan presează pentru vot avansând pe celalalte planuri ale proiectului.
„În cazul acestui proiect am demarat procedura de licitație, luna viitoare e termen de depunere a ofertelor. Am pregătit toate documentele deschise de Ministerul Dezvoltării. Avem licitația demarată, ne mai trebuie hotărârea legată de proprietate. E anormal să ai câștigate 40 milioane și să lungim lucrurile nepermis”, insistă el.
De altfel, la o conferință de presă din teren, amorsată de PSD dar derulată cu participarea proprietarilor direct afectați, oamenii au reclamat și acest aspect: că aparent, ar conta mai mult cheltuirea banilor decât ceea ce doresc riveranii.
Cerința lor a fost ca traseul să iasă în extravilan. Bolojan a argumentat, de fiecare dată, contra acestei doleanțe, invocând că asta ar crește prețul dar și că primăria locală a extins nepermis intravilanul, de-a lungul timpului.
„Nu e vorba de un proiect politic, ci de unul strategic pentru Bihor”, a mai insistat Bolojan, acum, oferind și niște date: cea mai circulată zonă din Bihor e Oradea și ZMO. La intrările în Oradea dispre Oșorhei, Deva sau Arad frecvențele de trafic de cel puțin 2 sau 3 ori mai mari decât orice alte drumuri din județ, ca atare e evidentă necesitatea realizării oricăror proiecte de infrastructură nouă.
„Acest ring dublează centura. Acest proiect e necesar, oportun. Eu sper ca în ședința din această săptămână să fie o majoritate de 2/3”, a mai spus președintele liberal al CJ.
Inelul metropolitan
– lungime totală: 17,071 km, cu câte o bandă pe sens; două viaducte, două poduri și 11 podețe.
– traseu ocolitor exterior UAT Oșorhei, Sânmartin cu Băile 1 Mai și Băile Felix, și Nojorid, ieșire la DN 79 Oradea – Arad
– finanțarea vine din Programul Național de Investiții Anghel Saligny
– valoarea licitată, între 196,7 milioane lei și 216,4 milioane lei + TVA
Trimite articolul
XExpropierile astea sunt ilegale, conform constitutiei, care garanteaza dreptul la proprietate. Cum poti sa spui ca dreptul la proprietate e garantat cand statul vine si-ti cumpara proprietatea la pretul stabilit de un evaluator? Unde s-a mai pomenit asa ceva. Trecem peste faptul ca poate omul nu vrea sa vanda, hai sa zicem ca vrea sa vanda.
Si sa ne putem in cazul unui om normal, care vrea sa vanda un teren sau o casa. Omul pune un pret, cumparatorii vin si negociaza, daca se inteleg la pret are loca tranzactia, daca nu, NU. Cum ar fi sa merg eu cu un evaluator la ala care vinde, evaluatorul zice pretul si omul ala e fortat sa-mi vanda la pretul ala? Hai sa fim seriosi, nu se poate asa ceva.
Vrei (ca si stat) sa cumperi o proprietate? Perfect. Mergi la proprietar, spune-i ca vrei sa cumperi si negociaza cu el. Daca oferi un pret bun… 99% din oameni vor vinde. Ca mai exista si batuti in cap, posibil, dar asta e… sau garantezi dreptul la propietate sau nu, nu exista ca in constitutie spui una, dar in realitate e alta.
-
pedro esti cam depasit, stai jos 4! Udmr ul voteaza 100% cam tot de acum incolo, o sa tina PNL postul de viceprimar vacant o perioada, daca intelegi ce vreau sa ti zic.