În mai puţin de două săptămâni, consilierii locali au respins de două ori proiectul primarului Ilie Bolojan de a muta Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) în Palatul Princiar din Cetate. Lovitura de graţie i-a fost aplicată, vineri, de opoziţia masivă a PSD-iştilor.
Cu doar o săptămână în urmă, aceştia au votat fără comentarii pentru ideea lui Bolojan. Proiectul n-a adunat, la vremea respectivă, voturile necesare din cauza „indeciziei” PC-istului Teofil Filimon, care s-a abţinut şi a absenţei PSD-istei Debelka Boglarka, cunoscută ca om de încredere în CL al liderului Ioan Mang. În numele grupului PSD din Consiliul Local, vicele Ovidiu Mureşan a spus că, de o săptămână încoace, oferta spaţiului din Cetate şi-a pierdut sensul din moment ce majoritatea liderilor de la judeţ, decidenţi în problema Muzeului, n-o agreează.
Contra
Discuţiile care au măcinat spaţiul public în ultimele luni au ajuns la un final abrupt vineri, în plenul CL. Chemaţi să îşi dea „acordul de principiu în vederea demarării măsurilor legale care se impun pentru alocarea unor spaţii MTC în imobilul Cetate Oradea”, aleşii au „picat” proiectul.
În condiţiile în care avea nevoie de 18 voturi pro ca să treacă, doar 12 consilieri au votat „pentru” – liberalii şi Cristian Ile (PDL), ceilalţi UDMR, PDL şi PSD, s-au abţinut sau au votat contra. Structura votului nu este o surpriză: cu o zi înainte, liderul social–democrat Mang a anunţat că partidul său nu sprijină proiectul primarului Bolojan. Mai mult, susţine cu entuziasm amenajarea spaţiilor din sediul alocat iniţial, în Garnizoană.
Deşi a luat la cunoştinţă poziţia aliaţilor din fosta USL, Bolojan şi-a menţinut proiectul pe ordinea de zi a şedinţei. Motivul: problema trebuia tranşată într-un fel sau altul.
Discuţii
Pedelistul Cristian Puşcaş, cel care a votat contra ideii edilului, a ridicat două probleme. „În primul rând, nu înţeleg de ce trebuie să ne pronunţăm noi pe un subiect care nu ne aparţine. Nu e mai normal să avem, prima dată, o cerere de la Consiliul Judeţean pentru aceste spaţii? În al doilea rând, Ministerul Culturii a exprimat un punct de vedere care face inutilă discuţia despre acest posibil transfer”, a spus acesta.
Primarul l-a lămurit despre necesitatea votului: problema are nevoie de o soluţie clară. Bolojan a spus că, de la lansarea dezbaterii publice, şantierul din Cetate a intrat într-un fel de frânare în amenajarea spaţiilor în discuţie, în aşteptarea unei finalităţi, în eventualitatea schimbării destinaţiei.
Raţiuni economice
Primarul şi-a pledat încă o dată cauza în faţa aleşilor locali dar şi a unui grup de opozanţi ai ideii sale, prezenţi în Sala Mare pe durata şedinţei. „Indiferent de rezultatul votului de azi, discuţiile vor pune o presiune mai mare pentru ca Muzeul să funcţioneze cât mai repede”, crede Bolojan. Acesta a insistat, din nou, pe raţiunile economice care-i fundamentează ideea: mutarea MTC în Cetate ar scuti CJ de cheltuielile foarte mari din Garnizoană şi ar scuti şi oraşul de efortul amenajării unui muzeu al oraşului şi cetăţii, în spaţiul astfel predestinat, în condiţiile în care proiectul Cetăţii prevede, oricum, amenajarea, inclusiv climatică, a unui muzeu de 2.500 de metri pătraţi.
„Prin acest material nu mutăm Muzeul Ţării Crişurilor în Cetate, dar creem premisele ca plenul Consiliului Judeţean să ia o astfel de decizie”, crede Bolojan.
„Dacă întrebi cum se cheltuiesc banii pe cultură, nu înseamnă că eşti contra culturii”, a mai spus primarul, adresându-se, mai mult, publicului decât aleşilor.
A urmat la microfon vicele Mureşan, cu încercarea de a explica schimbarea de opţiune a PSD. „Conştienţi de faptul că nu există voinţă politică din partea majorităţii din Consiliul Judeţean, pentru mutarea muzeului, grupul local al PSD nu consideră oportună ideea mutării”, a spus acesta. În mod paradoxal, acesta nu vede vreo rupere a majorităţii din CL, prin votul de vineri şi argumentează prin faptul că „dosarul Muzeul” este un proiect personal al primarului şi nu unul al Primăriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!