Primarul Ilie Bolojan explică pentru JB de ce a renunţat la alianţa cu PSD, preferând să recheme UDMR în Executivul municipal. Reamintim că în 2012, primarul a renunţat la viceprimarul UDMR, deranjat fiind de campania electorală dusă de UDMR împotriva sa, în persoana lui Cseke Attila, „antrenat” de Szabo Odon. Bolojan s-a arătat contrariat de faptul că Cseke se prezenta drept „primarul minoritar cu viziune pentru Oradea”, spunând că până atunci, toţi primarii iau fost doar „administratori ai oraşului”. Cum primarii din ultimii 25 de ani au fost toţi români, Bolojan a luat chestiunea ca pe un afront adus de UDMR comunităţii române. Acum, însă, primarul a lăsat în urmă problemele cu UDMR, susţinând că alianţa PNL-UDMR este singura în măsură să asigure susţinerea proiectelor Primăriei. Chiar dacă politicienii maghiari au criticat acerb administraţia Bolojan din 2012 încoace!
Fără coerenţă cu PSD
„Nu mai dorim viceprimar care să semneze iniţiative care, ulterior, în plen, nu sunt votate de către colegii săi de partid, consilieri. Oraşul nu are nevoie de o loterie la voturi”, afirmă Bolojan, făcând referire la viceprimarul Mureşan şi aleşii locali PSD. „Oraşul Oradea avea nevoie de o majoritate stabilă, de două treimi, pentru a susţine proiectele de dezvoltare ale oraşului, deoarece am constatat că nu mai exista coerenţă de la nivel executiv cu legislativul. Şi aşa avem destule întârzieri în proiecte”, e mesajul lui Ilie Bolojan, precizând că „majoritate stabilă” înseamnă două treimi, ce poate fi realizată de PNL împreună cu UDMR.
Măsura înlocuirii viceprimarului PSD este propusă PNL. „Să spună PSD Bihor, în afară de sprijinul Claudiu Pop pentru acordarea terenului de la tancodrom şi demersurile lui Ovidiu Mureşan, fără finalitate, încă, pentru sala multifuncţională, care sunt proiectele pe care PSD Bihor le-a adus în Oradea?”, îi întreabă primarul pe pesedişti, susţinând că dacă social-democratul ar fi adus proiecte finanţate de Guvern în Oradea ar fi evaluat altfel situaţia, în această perioadă.
UDMR nu primeşte altceva!?
Ilie Bolojan asigură că UDMR nu va primi alte funcţii executive municipale de la PNL, directori sau şefi de servicii. În schimb, vor fi numiţi udemerişti ca reprezentanţi ai municipalităţii în diferite structuri din subordinea Consiliului Local, cum ar fi consiliile de administraţie. Primarul spune că nu s-a convenit în negocierile cu UDMR de a se renunţa la mutarea statuii lui Mihai Viteazul în parcul amenajat pe locul fostului cimitir Olosig. „În privinţa mutării statuii, există deja o hotărâre adoptată, iar ce e adoptat rămâne aşa”, spune Bolojan, precizând că nu s-a stabilit nici prioritizarea unei centuri a Oradiei, prin Nord-Vest, peste dealuri, în zona Paleu, controlată de UDMR. „Este adevărat că s-au purtat discuţii, însă am transmis că trebuie găsiţi bani, mai întâi şi atunci facem ce se doreşte. Însă două lucruri importante trebuie reţinute: noua coaliţie va susţine toate proiectele în curs de implementare, deoarece trebuie să închidem aceste lucrări. Spre exemplu, la pasaje mai trebuie făcute exproprieri, iar aceste voturi trebuie să funcţioneze fără cusuri. Pentru toate documentele care creează baza atragerii fondurilor europene – strategia de dezvoltare, planuri de mobilitate urbană, PID – toate vor fi susţinute în bloc. Cele două blocuri politice vor colabora şi vor susţine proiectele Executivului”, anunţă primarul Bolojan, care are un mesaj şi pentru PSD, în special pentru preşedintele Ioan Mang, căruia îi prefigurează şi plecarea din Executivul CJ Bihor.
„Bruiaj” pedepsit de primar
„Alianţa cu PSD ar fi putut funcţiona în continuare, dacă nu ar fi fost bruiajul de la nivel conducerii judeţene. Ca stil de lucru, îmi aduc aminte de felul în care PSD a votat altfel, de la o săptămână la alta, în chestiunea mutării Muzeului în Cetate. Dacă dl. Mang nu ar fi fost atât de influenţabil, exista posibilitatea ca PNL şi PSD Oradea să îşi ducă mandatul până la capăt”, i-a transmis Bolojan adversarului său politic, căruia îi impută, practic, că a fost influenţat de către UDMR în ultimii doi ani, de când maghiarii au fost trecuţi în Opoziţie chiar de către Bolojan. O altă vină pe care Bolojan i-o găseşte lui Mang se referă la felul în care şeful PSD Bihor stabilea ce să voteze consilierii locali şi ce nu, punându-l, astfel, pe viceprimarul Mureşan într-o (im)postură. Una care, în cele din urmă, îl costă pe Ovidiu Mureşan funcţia…
Citiți principiile noastre de moderare aici!