Reproşuri şi tensiuni în plenul Consiliului Local, la finalul şedinţei. PSD-istul Liviu Popa Sabău le-a reproşat Executivului şi primarului Ilie Bolojan că, în cadrul bugetării participative 2018, a fost respins din considerente politice proiectul referitor la amplasarea de defibrilatoare pe domeniul public.
Proiectul a fost depus de Popa Sabău, în calitate de coordonator al programului de voluntariat derulat de Ambulanţă, şi se referea atât la achiziţia de echipament, cât şi la organizarea de sesiuni gratuite de instruire a orădenilor pentru acordarea primului ajutor.
„A fost respins pe motiv că nu intră în competenţa Primăriei. Dar – nu e aşa? – sănătatea e de competenţa Primăriei”, susţine consilierul local.
În faţa plenului, Popa Sabău a arătat cum, în cazul proiectului similar de la Cluj-Napoca, iniţiativa a adunat numărul cel mai mare de voturi. „Nu trebuie să le finanţeze Primăria, decât dacă le doresc orădenii. Deci lăsaţi ideea la vot măcar”, a cerut el.
Să ceară serviciile de urgenţă
A primit un răspuns de la primarul Ilie Bolojan, care a spus că jumătate dintre proiectele depuse de orădeni în cadrul bugetării participative au fost respinse din diverse motive, cele mai multe pentru că ar viza domenii care nu ţin de administraţia locală. „Acest proiect a fost respins strict pentru un motiv: nu e în fişa postului Primăriei”, a declarat primarul.
Bolojan susţine că Municipalitatea ar finanţa o atare măsură, dar numai în condiţiile în care UPU sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ar considera că e nevoie de această aparatură şi fac cereri pentru ea.
Cu alte cuvinte, edilul mută centrul de greutate al deciziei, de pe nevoia evaluată de cetăţeni, prin votul în cadrul bugetării participative, pe o decizie instituţională. Ori, scopul declarat al întregului demers participativ a fost, în esenţă, de a întreba oamenii, mai concret, ce îşi doresc în urbea lor.
Primarul a mai precizat că s-au menţinut în lista de proiecte strict cele care ţin de responsabilitatea directă a Municipalităţii.
Popa Sabău a ţinut să aibă ultimul cuvânt, aruncând discuţia în paradigma vechii rivalităţi Cluj-Napoca – Oradea: „În Oradea sunt cam 350 de stopuri respiratorii pe an, multe din ele în spaţii publice. Îmi pare rău că Clujul vede necesitatea acestui proiect, iar noi nu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!