Se insistă pe piatră și lemn, pentru încadrare în peisaj. Termopanul alb va fi interzis. De asemenea, construcția va trebui să fie de maximum 20% din teren.
„S-a construit haotic la munte, fără a se respecta formele apropiate caselor tradiționale și nici normele din domeniu”, transmite Ilie Bolojan, care consideră că, din punct de vedere arhitectural, multe zone montane sunt siluite.
Iar primul exemplu aflat la îndemâna sa este Vârtop – Arieșeni.
„Ne dorim un model care nu nenorocește natura, care creează premise pentru turism, dar fără să distrugi zona montană. Vom posta spre dezbatere publică un regulament de construire în zona montană a județului Bihor. Acum, nu există nicun astfel de regulament aprobat, ci doar regulamente generale, de urbanism, care nu sunt de natură restrictivă”, precizează președintele Consiliului Județean.
Regulamentul pentru construcțiile montane va fi pus în dezbatere publică timp de 45 de zile, începând de săptămâna viitoare.
[eadvert]
Ilie Bolojan arată că există un ghid de arhitectură pentru încadrarea în specificul local în zona Crișana-munte, elaborat de Ordinul Arhitecților din România. Și dă exemple de bune practici.
„Există o astfel de practică în țări europene cu zone montane care s-au dezvoltat bine, cum ar fi nordul Italiei sau Austria, deci nu venim cu ceva foarte nou, dar trebuie să facem și noi aceste lucruri. Există modele și din anumite unități administrativ-teritoriale din România. Ne vom consulta cu conducerea Parcului Natural Apuseni și cu primăriile, astfel încât să cădem de acord asupra acestor măsuri, iar investițiile care se fac să fie în bună regulă. În cursul lunii aprilie vom adopta acest regulament”, spune șeful CJ Bihor.
Padiș, Stână, Vârtop, Roșia…
Bolojan a identificat câteva zone prioritare cărora să li se aplice regulamentul construcțiilor montane: Padiș, Stâna de Vale – Baraj Leșu, Vârtop – Arieșeni, Roșia – Remetea, Defileul Crișului Repede, zona comunei Șinteu (regulament pentru conservarea zonei cu identitate slovacă).
„Acordăm consiliere oricărei primării. Arhitectul-Șef are mandat să colaboreze cu primăriile”, spune Bolojan, care a dat câteva exemple de condiționalități ce vor fi impuse prin regulament.
Vrea o suprafață minimă, de 1.000 mp de teren, pe care să se poată construi, “pentru a se împiedica o îndesare”. De asemenea, cel puțin 25 de metri front stradal. Gradul de ocupare de maxim 20% din suprafața terenului și 50 de metri minimum, până la vecini.
Ce s-ar interzice
Alte aspecte de arhitectură montană, cerute prin regulamentul propus: elemente din lemn masiv la fațadă; piatră din zona montană la fundații și zona de intrare; acoperișuri în două ape (cele tip terasă nu vor fi permise). La fel, vor fi interzise construcțiile din azbociment, acoperișurile cu țiglă din tablă, ferestrele din PVC de culoare albă. În privința gardurilor, Bolojan avansează o înălțime de maximum 70 cm, “care să se încadreze în ambient, nu tip cetate”.
„O reglementare este necesară, altfel lucrurile se degradează pe zi ce trece. Pagodele chinezești nu dau bine cu zona montană”, afirmă Bolojan.
Arhitectul-șef, pe repede înainte
În altă ordine de idei, șeful CJ anunță că din 1 martie activitatea Instituției Arhitectului-Șef de la nivel de județ se va desfășura la Muzeul Țării Crișurilor, cu acces dinspre Biblioteca Județeană. Se schimbă dinamica și orientarea față de cetățean.
„În cinci zile vom elibera certificatele de urbanism în județul Bihor. Va trebui să primim avizul de la primăria respectivă. Autorizația de construcție va fi eliberată în 10 zile lucrătoare, astfel încât cei care vor să construiască să aibă o predictibilitate. Dorim să avem o abordare pro-client, pro-cetățean. Azi, 40% din UAT lucrează cu Arhitectul-Șef al Județului Bihor. Noi dorim să fim și aici un exemplu de bună practică. Am convenit cu doamna Filip să lucrăm pe acest sistem, din martie”, a precizat liderul de la Județ.
Trimite articolul
XDar ce bine face !
Caci jumatate din constructiile aparute pe zonele asa zise turistice ale judetului sunt doar chiciuri , nu cabane !
Containere transformate in case de vacanta , tot felul de lasaturi , darapanaturi, case cu tot felul de anexe si garduri de doi metri din plasa de gard , tabla ruginita , fiare sudate anapoda , etc …
Tot ce nu le-au mai trebuit pe la casele din oras , au trimis acolo , ca bune or fi sa faca ceva cu ele .
Capturi , hotii de pe la locurile de munca unde au activat , tot felul .
La Coada Lacului e un cartier intreg de tot felul de pseudo-cabane , una mai dezolanta ca alta .
Cateva ies doar in evidenta dintre ele. Au ajuns acolo de-s bagate una in alta mai ceva ca locurile de case cu 250 de metri patrati oferite de Pimarie in cartierul Tineretului .
Geamuri si usi din termopan aduse second hand din Germania , in jurul carora si-au facut pereti .
Ca e de ajuns ptr. noi cand iesim la pensie din sistemul bugetar ! NU ?
Pai daca ai bani sa iti iei teren , sa te duc in fiecare week end la 80 – 100 km , la munte , atunci investeste tata si in constructii .
Sa aiba putin gust , nu sa arate ca si pichetul de pompieri de la o fosta intreprindere de stat ceausista .
Boschetii pe valea din spatele gardului cresc de 3 metri , gunoaiele aduse de apa prinse prin toate crengile .
Dar ei stau adunati si frig la gratar in curtea baracii de la munte , cu berea la rece .
Bine faci , Bolo !
Doar daca ii obligi se civilizeaza figurantii nostri.
Succes !
-
Montanibardul adevãrat cautã aur pe ape.
Bolojane,
Prima dată, ar trebui luat exemplul Austriei, cu tăierile de taxe, pe care le-a făcut în timp de pandemie începând cu anul trecut :
https://www.tax-news.com/news/Austria_To_Apply_Personal_Income_Tax_Cut_In_September____97778.html
La noi, e invers, în loc să scadă au crescut taxele pe timp de criză.
-
Subscriu!
Termopanul alb se poate vopsi, dacă nu știați, în orice culoare, la alegere.
-
Tot pvc rămâne pe veci și la ploi și îngheț își face și mai urâtă vopseaua care cade pe ici colo.
Vreţi sã încărcați cu piatră? Există placări cu piatră epoxidicã.
Cu giratorii tip Val da Costã, cu zmerã și mure din plastic
In Oradea fiecare a construit dupa cum i-a taiat capul, blocuri bagate intre case, strazi super inguste, haos total. In Oradea nu s-a vazut nici o ordine, doar spera idiotul sa oblige pe cei din centru sa-si transforme casele in zgarie nori. Bai tataie zgarie nori apar intr-un oras cu economie puternica, cum e Clujul, e plin de cladiri de birouri, firme, blocuri noi peste tot ca acolo sunt bani , nu pune tu pe amarati de pensionari si tigani ce stau in centru sa-ti transforme orasul in metropola, cat suntem pe ultimul loc la salarii si putere economica nu faci din cacat zbici.
-
in cluj nu exista blocuri bagate intre case? sau la alea ca-s in cluj ai erectie
-
Iar latri? In cluj ma refeream la cladiri de birouri. Macar alea aduc bani, aici toti banii bagati in betoane nu produc un ban. Asta e diferenta ca noi nu ne dezvoltam sanatos. Da am erectie.
-
@Adi
cladirile de birouri de cand criza generata de covid sunt afaceri paguboase.
Dezvolatori care aveau birouri in constructie le modifica pentru a le transforma in apartamente.Sunt de acord ca unele constructii recente sunt haotice, exemplu cartier Prima in Iosia care sunt in contrast puternic cu casele din vecinatate imprejmuita de infrastuctura care nu face fata traficului generat de imobilele date in folosinta.
Dar daca ne opunem la schimbari cum evoluam ?
Baile Felix sunt un alt exemplu de constructii haotice.
-
-
DOAMNELOR și DOMNILOR decît cu rău mai bine FĂRĂ RĂU ! Sunt de luat în seamă trimiterile și aluziile critice, REPROȘURILE de orice FEL vis-a-vis de CELE CE s-au ÎNTÎMPLAT în SPAȚIILE urbane sau rurale in decursul anilor în ORADEA dar și în Județul BIHOR. Și la munte și la câmpie ! Nenorocirea a fost LIPSA de DISCIPLINĂ și CIVILIZAȚIE CULTURALĂ a românului (!) , în general vorbind , ÎNCĂ din PERIOADA COMUNISTĂ ! Am trăit și am văzut aceste adevăruri! Din păcate REVOLUȚIA fiind furată, s-au perpetuat în timp de peste 30 de ani, aceleași FORȚE rudimentare moștenite din comunism, ducînd cu ele TARELE, MIZERIILE, societății abdicate ! Haosul, libertățile ?! chipurile ,,CÂȘTIGATE,, și-au intrat în drepturi prin și odată cu OAMENII VREMURILOR . Și culegem astăzi ce am SEMĂNAT ! FENOMENUL este mult mai profund decît ne închipium NOI ! Acum cînd TOTUȘI mai apar UNII OAMENI care vor să MAI FACĂ cîteceva, însoțiți de toate TARELE LOR care ne COSTĂ și care nu sunt puține, avem o REACȚIE OSTILĂ !! DAȚI CEZARULUI ce se CUVINE CEZARULUI, dar nu-l scăpați din ochiul critic și vigilent al omului CORECT și SĂNĂTOS, pentru a progresa ! Avem multe de SPUS în acest SENS . Să auzim numai de bine !
-
Slavă DOMNULUI. Asta trebuie făcut în toate zonele țării atât la sate cât și la munte. Satele de-asemenea își pierd tot farmecul cu tot felul de pvc în loc de lemn, tablă în loc de țiglă și fațade futuristice în loc de cele clasice și trainice iar în loc de piatră în zidul exterior placate cu gresie de toate formele și culorile ( o totală neorânduială )
Câte,, pagode chinezeşti” sunt în zona montană?
-
La greu, tati !
Du-te in Arieseni, iesi putin din drumul principal in dreapta si in stanga.
O sa vezi atatea de o sa te saturi.
Sau pe Valea Boga, cand o iei inspre Padis.
Numai cladiri fara gust.
Porti metalice legate cu lanturi si lacate.
Garduri incepind de la placi de beton pina la tabla ruginita.
Si daca te insoteste un localnic cunoscator al zonei, imediat iti prezinta situatia …
Asta e cabana doctorului ..X, asta e cladirea sefului Inspectoratului in Constructii care este fiul sefului CECAR Bihor, asta este proprietatea fostului director de la Directia Apelor sau de la fosta fabrica Y comunista.
Aici e casa de vacanta a aluia ce are nu stiu ce grup de firme care majoritatea fac afaceri cu statul.
Sa vezi ce bine ii stie pe fiecare.
Ai fi surprins sa afli cine sunt potentatii zonei, carora li s-a dat acceptul sa construieasca kitch-urile alea in urma cu 20 – 25 de ani.
Sunt care au fost construite inca pe timpul lui Ceausescu, ei fiind fosti securisti cu functii sau cadre de partid comuniste marcante.
Ptr.ei inca de atunci erau terenuri disponibile intravilan.
Si au construit prin trimiterea echipelor de la fostul Trust de Constructii, cu materiale “donate” de diverse institutii, firme sau fabrici.
Iar cand totul e prin trafic de influenta, cand nu platesti nimic si pe nimeni, asa iese si calitatea muncii.
De aia arata asa cum se vede , asa ca dracu azi.
Stii cati fosti colegi de ai mei au trebuit sa faca gratis proiecte ptr.astia?
Apoi mana in mana cu inginerii in constructii trebuiau sa faca planul structurii de rezistenta real. Pe care constructorii le-au respectat la maxim 50% in realizarea constructiei in teren. Ca nu a mers nimeni sa ii verifice.
Iar ca sa transporti acolo materialele alea multe, aia costa ceva.
Verifica daca nu crezi .-
Asa cum spuneti…eu am trecut o singura data pe acolo, cred ca sunt peste 35 de ani de atunci. Toate vilele (de la mari la nerusinat de mari) erau prevazute cu antene parabolice (nu erau chiar ieftine ca sa zic asa), iar masinile din curtile respective nu prea erau Dacii, nici Oltcit, ca sa nu mai zic Skoda, Lada, Trabant, Moskvici sau Wartburg.
-
speram ca nu are model Palatul Ullman, lasat mostenire birtasului
După 3 mandate, Oradea e plină de ”capodopere” arhitecturale: Kaufland, Lidl, Penny, ghetourile Prima, fabrica Bihore etc.
Muntii sunt prea joşi pentru arhitecturã austro-germano-italianã. Aşa joşi erau ok fãrã case, eventual numai cu stâne.
Pot fi fãcuţi cu arhitecturã nepalezã, sã parã mai înalţi, cu vrajã, misterioşi.
Bidonvila cu acoperiş din tablã strãlucind sau matã când plouã.
Pagoda ca şi un templu cu elice şi steguleţe în vânt.
Pai natural, galbene.
În vârf un Budha auriu cu coasã,
Oscar în fonduri strânse, mate de frig.
Bine cat timp ai fost primar te-o durut in cur de ce s-a construit in oras. Chiar tu di distrus centrul ca nu stii ce stil e nimic nu se potiveste.
asta e un fel de, numai bogatasii mai au voie sa-si faca case de vacante…
Da’ despre Felix ce ziceti, Domnule Bolojan?
Tara arde, chelul s-ar pieptana, dar nu are ce sa pieptene….
Vad ca se ocupa doar cu chestiile importante, fatadele, sa “arate bine”, caini…
Ca in oradea. judetul va ajunge sa arate super bine, cel putin in poze.
Fisurile se vad doar daca te uiti de aproape.
Sau treci de fatada roz bonbon si intri inauntru.
Atunci vezi realitatea. Care e crunta.
Domnule Bolojan ce vorbești de 1000 mp când de fapt terenurile se dădeau de la Primarie de 500 mp in schimb LCI teren împădurit care era peste 1000 de mp. Toata afacerea se făcea la Primăria din Campani condusa de PNL care era in buna legatura cu dumneavoastră și acum cercetat penal.
Toate le-a rezolvat domnu Bolojan in judet sosele ca in vest etc numai problema vilelor nu este foarte rapid fostul primar autostrada e gata drumurile expres promise la fel ce sa zic suntem ca in Elvetia drumul catre Coada Lacului e bun de test pt un suv articulatii telescoape etc nu mai vorbim de cel de la Coada Lacului catre Stana de Vale un tanc il parcurge fata probleme, cred cu tarie ca domnul Bolojan ar trebui sa se concentreze pe drumurile de acces spre zonele turistice ale Bihorului toate nu doar aceste enumerate mai sus Padis de ex Aleu si multe altele deocamdata sa inceput asfaltarea catre Stana de Vale
Bolovan nu se desminte , il doare creerasul si nu stie cum sa se scarpine , bine ca acuma vrea reglementari , pana acuma la durut in buzunar cat a fost primar ca se construia blocuri fara parcari aferente(plina ii Oradea de astfel de exemple, Prima Nufarul a juns la 7000 euro o parcare ) , ca sparge si arata urat ajustarile . Acuma a ajuns marele pe judet si doreste sa isi ajute acoliti de la biserica si PNL sa mai face ei sarakile niste bani !
Domnu’ prefect,mai bine rezolva toaletele din curtea scolilor pentru copii,si tavanul si acoperisul scolilor din zonele rurale,dispensarele,pune oameni competenti in pozitiile cheie si fa niste poduri si drumuri prin judet,cacams pe Austria ta ca nu poti sa imbraci un cacat frumos si sa ii zici zona turistica.prima oara rezolva ce e mai important apoi sa ai pretentii de la oameni sa investeasca din buzunarul lor ca sa infrumuseteze judetul.Cum ii zici tu lui Hans sa vina la stana noastra daca nu are drum pe care sa conduca?vrei sa se teleporteze?incepe de la inceput,nu fa pe dos daca vrei sa te mai iubeasca oamenii.Acum e momentul sa faci ceva calumea.