În scurta analiză oferită în conferința de presă s-a raportat mereu la orașe din vest, a căror bunăstare orădenii doar și-o pot dori în acest moment.
[eadvert]
Bolojan a precizat că Consiliul Județean Bihor gestionează toate instituțiile de cultură din Oradea, spre deosebire de județe mai bogate din jur, precum Cluj sau Timiș, care primesc bani buni de la Guvern dat fiind că instituțiile lor de cultură au statut „național”. „Noi trebuie să alocăm anual între 7 și 10 milioane de euro pentru instituțiile cultură. Indiferent ce și-ar dori, un președinte de consiliu județean, un director de teatru sau de filarmonică, noi nu putem să ne bazăm decât pe banii din taxe, impozite și alocări de la bugetul național. Analizând activitatea acestor instituții, am constatat câteva lucruri cu care nu-s de acord. În primul rând, e un număr redus de evenimente, și nu acum în pandemie. Un eveniment pe săptămână la Filarmonică sau unul pe lună la Crișana nu e acceptabil. Nu se oferă servicii culturale orădenilor și bihorenilor la nivelul alocărilor făcute”, spune Bolojan, insistând că instituțiile de cultură „nu sunt gândite pentru liniștea angajaților, ci pentru a oferi evenimente culturale orădenilor”. Efectul direct pe care îl vede e „nivelul încasărilor care nu depășește 6 sau 7% din alocări. În țările din UE, aceste venituri sunt de 4 sau 5 ori mai mari. Înseamnă că trebuie să ne propunem mai multe evenimente, mai mult contact cu publicul. Pentru sumele alocate ca subvenții, să existe mai multe evenimente”, consideră Bolojan.
El consideră că Oradea a avut prea puține evenimente în spațiile publice, „vara, când cererea era mare”, iar „asta trebuie să se schimbe. E nevoie de evenimente în plus și la final de săptămână”.
„Le-am cerut managerilor să crească numărul de evenimente, să le diversifice, să le scoată și în spații publice, contra cost sau gratuit, cum consideră. Aceste lucruri nu le negociem și nu înseamnă o dușmănie față de cultură”, mai spune președintele CJ Bihor.
În opinia sa, pentru realizarea acestor scopuri, trebuie „manageri dedicați, care să nu se considere lideri de sindicat și care să aibă indicatori de performanță. Dacă nu îi realizează urmează să fie înlocuiți”. Acești indicatori ar ține de numărul de spectacole, numărul de plătitori de bilete, numărul de premiere și numărul de acțiuni pentru tineret și studenți, astfel încât să crească nivelul cultural general în comunitate”.
Ca-n Austria…
Bolojan a arătat că se raportează, în așteptările sale, la orașe din vest: „Nu o să copiem contractele de management din străinătate , din Austria, de exemplu, dar în câțiva ani de zile dorim să ajungem la nivelul lor”.
În acest context, a mai spus că în vest regula e că artiștii au contractele de muncă pe durată determinată, iar la noi, acestea sunt în conținute într-o „prevedere legală, nu sunt ilegale”.
„Acestea contracte de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată, sunt un mijloc pe care Consiliul Județean și managerii îl pot folosi pentru atingerea scopurilor. Nu exclud să luăm în calcul asta, Teatrul Szigligeti are majoritatea actorilor pe contacte determinate”, a declarat, președintele CJ. A confirmat și intenția de a unifica teatrele cu Filarmonica: „despre funționarea integrală a acestor instituții – analizăm și asta. S-a dovedit că baza materială e folosită într-un mod care lasă de dorit. Luăm în calcul o formă de funcționare integrată. Exact cum se va face asta, nu vă pot spune acum”.
Calendarul de modificări expus prevede ca până la finalul lunii iulie să mai evalueze reacțiile și în august, septembrie să fie aprobate următoarele măsuri.
Trimite articolul
Xdar nu suntem ca în austria, ci ca în românia. pentru un naționalist de doi bani cum ești tu, ilie, nu e cam trădător să schimbi tu spiritul poporului pentru că îți place ție să mănânci emmentaler? uite, păpușă, în românia, ne place așa, cu tatuaje, cu ortodoxie, cu săbii și cu teatre plătite de la buget. ce pizda mă-tii nu ai înțeles până acum? a, că cei pe care îi belești tu sunt niște ciumpalaci, e adevărat. dar vezi tu, mediocritățile și labagiii trebuie să dispară din sistem, nu sistemul să se schimbe,păstrându-și mediocrii și labagiii. că uite, după 13 ani, tot pe tine te avem, și tot mediocru ești și tu. și labagiu.
Multe idei de bun simt ! Si artistii mai trebuie “scuturati” uneori !
Chiar asa; mai exista “concerte-lectii’ pentru elevi-studenti in scoli ? Nu doar in Oradea, in judet, ca doar sunt institutii judetene. Dar concerte “de popularizare” la Universitate sau in cartiere ?
Daca nu atragem si nu cultivam dragostea de muzica – serioasa – printre tineri de unde vom avea spectatori-auditori pe viitor ?
In urma cu (multi) ani, dupa un accident, am urmat o cura de recuperare la Felix. Teatrul de atunci – director Mircea Bradu – avea spectacole de 2-3 ori pe saptamana la Bai. Asatazi ?
Cred totusi ca trecerea la contracte “pe perioada determinata” trebuie facuta traptat, cu prudenta. Pentru cei mai vechi, valorosi, stabili, s-ar putea institui sistemul cu “societari’,existand la teatrele de stat din Franta si candva si la noi, la “nationale”,..
PS. Cat tam-tam s-a facut cu revistele si ce bine arata ultimele numere din Familia ! Deci, se poate !
PS II Totusi, ce s-a facut la Biblioteca nu-mi place ! S-a redus orarul de functionare, se deschide doar la ora 10 a.m. Se poate ?
Si daca biblioteca “de cartier “nu mergea bine” solutia n-ar fi fost inchiderea ci analiza, eficientizarea, solutii constructive !
-
da, așa e, că sunt în cazarmă artiștii și din când în când trebuie să îi bați cu săpunul în ciorap. chiar așa funcționează lumea, e un fel de pușcărie în care dementul șef îi chinuie pe rând, că scrie în condicuță că are normă. dar auzi, când exavt trebuie scuturat artistul? așa, prin septembrie, când se coace? sau vezi că poate e ca la smochine, dacă scuturi și cad sunt deja stricate. numazic. dar ce zici tu acolo? nu îți place biblioteca? trebuiau mai multe analize? îți plac tare analizele? tu cu câte degete te analizezi? și cât de profund?
-
Familia arată așa bine (de parcă aspectul e un factor) încât se mai găsesc (încă) toate numerele, și nu doar la Morrigans unde își plătește Pricăjan consumația cu ele.
Cei din cultura vor să-și ia salariul întreg indiferent daca are activitate sau nu în pandemie eu au făcut nimic dar salariile destul de mari le-au încasat întregi ceia ce nu prea e în regula, dacă vreți salarii atunci triebuie sa aveți spectacole și incasasari pentru salarii.
Syy>
-
Nu baba,aia nu au facut nimic, numa au frecat-o toata ziua.
De fapt ei au inchis teatrul si filarmonica din cauza covidut sa nu aiba nici un spectacol. -
așa e, dragă. bine că ești tu șomeră. dar lasă că știu că ești fată cinstită. tu ai refuzat să iei șomajul tot în pandemie, nu? că ai înțeles tu că e greu. pâinea lui dumnezeu ești tu, hermino. ba nu, ești mai bună. ești cozonacul lui. cu rahat.
-
Unde ai aflat ca salariile au fost platite integral la Filarmonica Oradea? Filarmonica nu a fost inchisa, au fost concerte online pe care le gasesti atat pe
pagina de facebook cat si pe site si concerte in aer liber la care sunt sigura ca nu ai fost prezenta.
Scurt si la obiect, un mic dictator.
Vrem blocuri in locul aeroportului, stadionului, zoo, muzeu. Cladirea teatrului poate fi transformata in sala de pacanele.
-
demolată. strică vederea spre frumusețile clădirilor din jur.
Am facut analiza, acuma aduceti betonu si trimitem pe astia cu cultura -la betonat.
Dealul am daramat,, centrul orasului am distrus, sa mere lumea acole la supermarketuri de aia mari.
Scoala nu trebe, 8 clase e deajuns pentru un muncitor necalificat la Parcul Industrial.
Nici muzeu nu trebe, nu vrem pa astia, poporu, sa vada cum a fost in trecut, inainte cand orasul a fost frumos de tot cu magazine, flori, copaci si cladiri de unde pica tencuiala .
Nu vrem “Amintiri din copilarie”.
Mai furam si niste case, la revedere stadion si blocuri aia vechi din Rogerius.
Trebe apartamente moderne acole pentru revitalizarea urbana cu piste de bicilete.
Vedeti asa se conduce un oras si un judet.
Ce stiti voi?
Nimic.
Si acu mars la tepat asta e treaba voastra.
-
🤣🤣🤣sa vezi ce amfiteatru de vara betoneaza asta , numa sa mai defriseze 2-3 copaci care au mai ramas . Dictatorul betonator e frustrat rau ca nu are spectacol saptaminal ,ne arata el noua in curind!!!
Ce privire de om bun are acest om. Iubitor cu toata lumea, ascultator
Abia astept sa avem si noi salariile din Austria…
Trebuie doar sa faca o analiza…
Anal – izam tot…
Infractoru’ ăsta, când înfundă puşcăria!?