Primarul Ilie Bolojan insistă ca Universitatea din Oradea să scoată oameni calificaţi în meserii ce se cer în economia reală. Edilul-şef încearcă să-i convingă pe universitari, venind cu exemplul investiţiilor din Parcul Industrial. Se cer oameni specializaţi în meserii tehnice. „Trebuie să avem excelenţă în corespondenţă cu economia reală”, crede edilul-şef, dând exemplul grupului Plastor, ce excelează în mase plastice. Prin urmare, crede Ilie Bolojan, şi piaţa locală a forţei de muncă trebuie să aibă în vedere acest fapt. „Avem nevoie de o determinare mai mare în zonele tehnice, pentru a se muta specializările spre economia reală”, este convins Ilie Bolojan.
„Cazul” Emerson
Emerson este ultimul nume cu care se laudă municipalitatea, care-şi extinde afacerile la Oradea. Cei de la concernul american Emerson s-au întâlnit şi cu responsabilii de la Universitate, informează primarul. Acest concern american multinaţional, prezent în 150 de ţări, produce echipamente electrice, furnizând inclusiv pentru industria energetică. Primarul a ţinut să transmită că 90% dintre cei ce vor lucra pentru Emerson pe Şoseaua Borşului vor fi calificaţi. „70% muncitori, circa 30% vor necesita studii superioare”, susţine Bolojan. Această companie îşi extinde investiţia din Parcul Industrial Eurobusiness I. Ilie Bolojan şi administratorul Parcului, Delia Ungur, au anunţat că, pe lângă suprafeţele concesionate iniţial, Emerson va mai concesiona încă zece hectare. Ceea ce înseamnă încă circa o mie de locuri de muncă. Investiţia finală este estimată la 80 milioane de euro şi 2.500 de locuri de muncă create în următorii ani, preconizându-se ca prima fabrică să îşi înceapă producţia în februarie 2014.
Conform unor surse municipale, un producător coreean şi-ar fi manifestat, la rându-i, intersul pentru Oradea, dar deocamdată şi-a amânat investiţiile în România.
Sume şi procente-n Parc
„În momentul de faţă, se poate spune că proiectul Parcului Industrial s-a dovedit a fi unul viabil. Dorim ca pe viitor să atragem şi alte investiții”, a declarat primarul Bolojan. Parcul Industrial Eurobusiness I are acum un grad de ocupare de 80%, 34 de contracte semnate în valoare de 200 milioane de euro, 5.000 de locuri de muncă la orizont şi 1.500 de persoane care muncesc deja acolo. Mai sunt disponibile spre concesiune 27 de hectare, a informat Delia Ungur.
Parcul Industrial II, de pe strada Ogorului, are un grad de ocupare de 70%, mai fiind disponibile 6 hectare. Aici au fost semnate 17 contracte cu companii locale, în valoare de 5 milioane de euro, a transmis administratorul Parcului, prin care se crează 1.000 de locuri de muncă.
Primăria are în plan înfiinţarea Parcului Industrial Eurobusiness III, pe strada Uzinelor, până la finalul anului. Se doreşte şi extinderea Parcului Industrial II cu 60 hectare (str. Ogorului), pe terenul de lângă fosta unitate militară din vecinătate.
Municipalitatea le oferă facilităţi celor ce vor să investească în aceste parcuri. Iată-le: scutirea de la plata impozitului pe teren și pe construcţiile realizate în parc, punerea la dispoziţie a utilităţilor, obţinerea unei parcele cu un preţ de 8 euro/mp în Parcul Industrial I sau cu un preţ mai redus în celelalte parcuri industriale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!