Ilie Bolojan a avut această intervenţie în sala mică a Primăriei şi nu la sediul partidului, argumentând că lucrările în cauză ţin de activitatea sa administrativă şi nu de cea politică.
„În principiu, înainte de a începe orice fel de lucrări noi, trebuie să îţi achiţi datoriile şi să termini lucrările începute deja”, a declarat Bolojan, precizând că acesta e „un punct de vedere al meu, ca primar al Oradiei”.
10 miliioane euro datorie
Primarul a scotocit prin arhivele Companiei de Apă şi a pus pe masă lucrările la reţelele de apă-canal, datând din 2007, abandonate din cauza sistării finanţării sau terminate sau neplătite.
„În afara proiectului Aparegio, Municipiul a mai avut un proiect mai vechi, început înainte de a fi eu primar, pe o convenţie încheiată cu Ministerul Mediului. Noi trebuia să dăm 25% din bani şi Ministerul Mediului 75%. Această convenţie s-a tot prelungit şi a fost preluată de Ministerul Dezvoltării. Nu mai avem o relaţie cu Ministerul Mediului ci cu Ministerul Dezvoltării. Ministerul are datorii de aproximativ 10 milioane de euro pe această convenţie, în condiţiile în care municipiul a achitat integral cota de 25%”, declară primarul.
Armistiţiu fragil
Bolojan zice că, în urmă cu un an, a convenit cu Liviu Dragnea că lucrările care se vor face în viitor de pe acest program să treacă pe fonduri europene. „Am convenit că ceea ce s-a executat şi facturat până acum, se plăteşte din banii Ministerului iar ce se face de acum înainte se trece pe fonduri europene. Problema e că avem un rest de 3,1 milioane de lei lucrări executate, recepţionate încă de anul trecut, predate de constructori către Compania de Apă. Nu plâng de mila constructorilor, dar e anormal să ai contracte semnate cu statul şi să nu încasezi banii”, declară primarul. Zice că, din cauza acestor datorii, este destinatarul reclamaţiilor firmelor şi Compania de Apă are procese şi cereri de executare silită din partea companiilor care vor să-şi recupereze banii.
Politic, greţos
„Este anormal să nu achiţi aceşti bani dar să începi alte proiecte. Când există facturi de un an de zile, ele trebuie plătite”, insistă Bolojan.
Primarul spune că orădenilor care au reclamat situaţiile de pe străzile lor, Ministerul le-ar fi răspuns că Primăria e de vină. „Un răspuns de tip politic greţos”, îl califică edilul.
Făcând şi tema colegilor de la Consiliul Judeţean în lupta politică cu Puterea centrală, Bolojan a pus pe masă şi situaţia lucrărilor derulate pe această convenţie, în judeţ.
„În Bihor, avem peste 70 de lucrări, în 60 de localităţi, pe programe de apă, canalizare, drumuri. Acestea sunt executate în diferite stadii: Răbăgani – 97%, Şoimi – 80%, Cîmpani – 64%, Pomezău – 90%, Şuncuiuş – 78%, Vadu Crişului – 78%. Ştiu din comuna mea natală, că mă duc săptămânal acolo, că s-a făcut canalizarea pe străzi neasfaltate, din 2007, încoace. Când plouă, noroiul şi nisipul este antrenat în canalizare. Când vor fi gata, vor fi gata colmatate”, anticipează el.
Mai mult, l-ar invita pe vicepremier la tăieri de panglică, dar la lucrările începute. „În loc să urmărească lucrarea şi să se ducă dl. Dragnea la inaugurări la Vadu Crişului, la Răbăgani, împărţim chei”, a zis Bolojan, menţionând scopul vizei lui Dragnea – înmânarea cheilor microbuzelor şcolare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!