Cele două spitale din Oradea urmează să treacă printr-un proces complet de reabilitare. Costurile lucrărilor se ridică la 8 milioane de euro pentru Spitalul Municipal, respectiv 7,7 milioane de euro la Spitalul Județean.
În următoarele două luni va avea loc finalizarea proiectării, pentru ca apoi să fie derulate procedurile de licitație pentru demararea lucrărilor. Termenul de finalizare a lucrărilor este de maxim 2 ani de la semnarea contractului de finanțare. Potrivit primarului, cel mai probabil contractele vor fi semnate în cursul lunii viitoare (februarie).
„Dacă totul este în regulă, la începutul anului 2020, cele două spitale mari din Oradea trebuie să arate impecabil, spații interioare reabilitate, sistem de iluminat, sistem de aer condiționat (vară/iarnă). Condițiile din saloane vor fi din cele mai bune, iar alături de partea de dotări și medici, să avem un sistem de bună calitate”, anunță Ilie Bolojan.
Pe axa de creștere a performanței energetice, cele două clădiri ale spitalelor urmează să fie reabilitate termic. Pentru a reduce pierderile și costurile energiei, vor fi înlocuite geamurile, sistemele de instalații interioare, iar pe acoperișurile spitalelor vor fi montate panouri fotovoltaice. Spitalul Municipal urmează să fie încălzit cu apă geotermală și pompe de căldură, iar Spitalul Județean doar cu pompe de căldură, sistemul de termoficare urmând să rămână rezervă pentru eventuale avarii.
În urma acestor lucrări, primarul se așteaptă să fie realizate economii consistente. „În felul aceste vor fi economii foarte mari la termoficare, care ne vor permite să suplimentăm cheltuielile pentru medicamente sau pe alte servicii”.
Încă 20 de milioane de euro pentru sănătate
Tot vineri, Ilie Bolojan a anunțat că municipalitatea lucrează la aprobarea indicatorilor tehnico economici pentru realizarea a încă trei proiecte majore privind sistemul de sănătate, în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro.
- Construirea unui corp nou lângă Spitalul Municipal, pentru secțiile de pediatrie. Aici vor fi găzduite toate secțiile de copii.
- În parteneriat cu Ministerul Sănătății, clădirea pentru Unitatea Primiri Urgențe și pentru laborator și sterilizare, care urmează sa fie realizată incepând de anul acesta la Spitalul Județean.
- Ambulatoriul la Spitalul Județean, acesta urmează să fie realizat deasupra parcării unde astăzi este accesul în spital.
Totodată, primarul precizează că se lucrează și la proiectul unei parcări supraterane în zona Spitalului Județean.
Edilul spune că proiectele vor fi depuse spre finanțare europeană. O parte din bani vine și dintr-o cofinanțare de la Ministerul Sănătății, diferența urmând a fi asigurată din veniturile spitalelor și cele ale bugetului local.
[related-post post_id=”1806153″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!