Bolnavii sunt pe cale să plătească mai mult pe tratamente şi, în plus, vor fi, se pare, obligaţi să se arondeze doar la o farmacie şi să îşi ridice medicaţia doar de la acea unitate. Primii care au reacţionat împotriva acestor proiecte iniţiate de către Ministerul Sănătăţii au fost farmaciştii, care susţin că bolnavii vor avea de suferit mai mult fiindcă riscă să nu aibă bani de tratamente şi să nu le găsească întotdeauna la farmaciile la care sunt arondaţi.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor, Eugenia Hamza, a informat că potrivit noului contract cadru pe 2010, medicamentele vor fi împărţite pe grupe terapeutice şi nu pe baza substanţei active, aşa cum e acum, fapt ce ar presupune imixtiunea farmaciştilor în actul medical. „Noi, farmaciştii nu ne putem amesteca în actul medical or dacă se vor împărţi medicamentele pe grupe terapeutice vor fi bolnavi cărora probabil nu le va face bine un medicament fiindcă sunt alergici sau au alte probleme care nu le permit respectivul medicament”, a spus farmacista Hamza.
Fiecare la farmacia lui?
Grav în opinia farmaciştilor este şi proiectul ministerial prin care se doreşte arondarea populaţiei la farmacii. Astfel, spune Hamza, fiecare pacient va trebui să se înscrie la câte o farmacie şi să îşi ridice tratamentul numai de acolo. Acest fapt însă, susţine farmacista, încalcă prevederile legii 95 şi îngrădeşte accesul populaţiei la tratament. În plus, spune Hamza, farmaciştii depind de furnizori şi e posibil ca la o unitate să se găsească un anume medicament care lipseşte de pe rafturile altei farmacii. Arondarea la câte o farmacie ar însemna ca pacienţii să rămână fără tratament doar pentru că li se interzice accesul în alte farmacii decât cea la care trebuie să fie arondat minim şase luni de zile.
Modificarea preţului de referinţă care nu se publică spre informare înainte cu 15 zile, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, ia prin surprindere bolnavii, care se trezesc că au de plătit mai mult pe acelaşi medicament, faţă de luna precedentă, spune farmacista.
O altă problemă pe care Colegiul Naţional speră să o rezolve cu Ministerul Sănătăţii este cea legată de personalul din farmacii, care nu ar mai putea lucra nicăieri dacă farmacistului care deţine unitatea i se reziliază contractul. Hamza a relatat că potrivit iniţiativelor ministeriale, dacă se reziliază contractul cu angajatorul, nici salariaţii nu vor mai putea lucra nicăieri, fapt ce depăşeşte atribuţiile MS întrucât dreptul de profesie nu poate fi anulat decât prin Colegiul Farmaciştilor şi poate şi prin instanţe judecătoreşti.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!