Ca şi în cazul Ministerului Educaţiei, Ministerul Sănătăţii este unul dintre cele mai dificile ministere. Succesiunea miniştrilor atinge uneori cote delirante, astfel încât numele acestora devin din ce în ce mai anonime în conştiinţa socială. De aceea, păstrarea lui Bodog în Guvernul Tudose nu poate fi trecută la index. Mai ales că, ministru în Guvernul Grindeanu, Bodog s-a confruntat cu o criză a vaccinurilor (hepatită B şi rujeolă), a avut de-a face cu problema transplanului, dar şi a achiziţiei de ambulanţe. În ciuda criticilor, a rezistat tentaţiei de a arunca responsabilitatea pe „greaua moştenire”.
Miercuri 28 iunie, dr. Bodog a fost reconfirmat ministru, prin vot, de Comitetul Executiv (CEX) Naţional al PSD. Chit că înainte cu o zi, mai multe televiziuni îl dădeau pe Bodog plecat şi înlocuit cu maramureşeanca Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean din Baia Mare.
Mang: „A reuşit să deblocheze”
Ioan Mang a reprezentat PSD Bihor în şedinţa CEX al PSD, unde l-a susţinut pe Bodog. „Ministerul Sănătăţii este unul greu, însă Florian Bodog a reuşit deja să deblocheze o serie de probleme. De aceea, este important că îşi va continua activitatea ministerială, pentru implementarea programului de guvernare şi pentru ca sistemul sanitar românesc să atingă standardul dorit de român”, ne-a declarat Mang, după votul din CEX.
În ciuda unui mandat dificil de nici şase luni, în care a avut de-a face cu mai multe crize (vaccinuri, transplat, achiziţii), orădeanul Florian Bodog rămâne ministru PSD al Sănătăţii şi în Guvernul Tudose. Aceasta chiar dacă în analiza lui Darius Vîlcov, Bodog nu ieşise bine. Dar, la fel, nici premierul Tudose nu fusese congratulat în analiza respectivă, şi nici alţi miniştri. Însă PSD-ul condus de Liviu Dragnea l-a văzut pe premierul Grindeanu ca principal vinovat pentru lipsa de performanţă optimă a cabinetului său, găsindu-i carenţe grave în coordonarea Guvernului.
În condiţiile în care o tristă tradiţie arată că ministerele Sănătăţii şi Educaţiei sunt printre cele mai instabile, cu o cavalcadă de miniştri schimbaţi din scurt, de-a lungul anilor, reconfirmarea lui Bodog la şefia Sănătăţii poate fi trecută ca o realizare în sine. Atât pentru dr. Bodog, personal, cât şi pentru şeful PSD Bihor, Ioan Mang. Şi, desigur, este de dorit să fie una şi pentru bihoreni.
Susţinut de Dragnea
Ioan Mang a participat la discuţiile cu preşedintele Dragnea, marţi, dar şi la votul din CEX al PSD, de miercuri. „În ciuda problemelor cu care se confruntă sistemul sanitar românesc, Florian Bodog a avut o activitate bună şi până acum la conducerea Ministerului Sănătăţii, ceea ce l-a recomandat pentru nominalizarea sa şi în noul Guvern. Dl Bodog s-a bucurat şi continuă să se bucure de susţinerea filialei PSD Bihor, a Comitetului Executiv Naţional al PSD şi a preşedintelui Liviu Dragnea, aspect dovedit prin votul de astăzi. Florian Bodog a reuşit deja să deblocheze anumite probleme cu care se confruntă ministerul şi am convingerea că în acest al doilea mandat ministerial, românii vor simţi efectele pozitive ale muncii sale în fruntea ministerului”, ne-a declarat Mang, după votul din CEX.
Miniştri foarte tineri
Guvernul Tudose va avea zece noi miniştri şi un vicepremier fără portofoliu – Marcel Ciolacu, faţă de echipa lui Grindeanu. 16 miniştri au rămas pe loc, printre care şi dr. Bodog. Se remarcă tinereţea a doi noi miniştri. Este vorba despre Victor Negrescu (31 de ani), devenit ministru al Afacerilor Europene, în locul Anei Birchall şi Harry Ilan Laufer (33 de ani), promovat din secretar de stat în ministru plin pentru Mediul de Afaceri, în locul lui Alexandru Petrescu. Negrescu este un europarlamentar PSD apreciat la Bruxelles, dintr-o generaţie cu bihoreanul Emilian Pavel.
Doi miniştri tineri care şi-au păstrat portofoliile sunt ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca (36 de ani) şi cel pentru Dialog Social, Gabriel Petrea (32 de ani).
Citiți principiile noastre de moderare aici!