Veste proastă pentru prof. univ. dr. habil. Florian Bodog, într-o perioadă în care tocmai și-a depus candidatura pentru un nou mandat de senator în Parlamentul României, de pe poziția nr. 1 pe lista PSD Bihor. Prin Ordinul nr. 5567 din 18 octombrie 2016, ministrul Mircea Dumitru îi retrage lui Bodog Florian Dorel atestatul de abilitare și calitatea de conducător de doctorat, în domeniul studii universitare de doctorat – Medicină.
Ordinul ministrului are la bază decizia Consiliului General al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), din 29 septembrie 2016, anexată Ordinului ministerial. CNATDCU este un organism consultativ la nivel național, ce își desfășoară activitate în baza Legii Educației naționale nr. 1/2011. Secretariatul tehnic al CNATDCU este asigurat de Ministerul Educației. Decizia CNATDCU are următoarea motivație: „După verificarea pe web of knowledge și site-urile revistelor, confirmăm faptul că dl. Bodog Florian are numai 2 (două) articole la care deţine calitatea de autor principal, deci NU îndeplineşte criteriile de abilitare (de a conduce doctorate – n.red.)”. Decizia anexată la Ordin este semnată de directorii CNATDCU, Constantin Mitruţ şi Ion Ciucă.
Deşi în Ordinul ministrului se stipulează clar că acesta se comunică lui Bodog, dar şi Universităţii din Oradea, joi 27 octombrie 2016, Florian Bodog a declarat că încă nu i s-a comunicat acest Ordin! Nici lui, nici Universităţii. În schimb, Bodog se arată contrariat de faptul că Ordinul vine în precampanie electorală. „Mi se pare foarte de ciudat faptul că, deşi sesizarea a fost depusă în luna mai, Ordinul vine abia acum, în octombrie, când se depun candidaturile, dar nici nu-l comunică”, afirmă candidatul Bodog.
„Nu mi-au comunicat. Nici nu am fost niciodată informat că se desfășoară o reanalizare a dosarului meu de reabilitare. Mie nu mi-au cerut un punct de vedere, dar nici acte doveditoare, nici mie, nici la Universitate. Nici nu ştiu ce pe procedură s-au bazat să-mi anuleze Ordinul de confirmare. Procedura legală este că se contestă hotărârea comisiei într-un termen, pentru că actele mele au trecut prin CNATDCU, de două ori, în 2013”.
Bodog invocă adeverinţe
Cum Bodog afirmă că nu i-a parvenit Ordinul, redactorul JB&BIHON i-a transmis profesorului senator Ordinul ministrului. Ulterior, Bodog a revenit cu un punct de vedere, concluzionând că CNATDCU nu a luat în considerare documentele depuse de Bodog la dosarul său, în 2013. „Nu au verificat actele, ci doar pe site-ul webofknowledge.com. Voi da un avocat. Pentru toate articolele am adeverinţă de la primul autor că toţi autorii au contribuţii egale. Autorii sunt cei care decid asupra contribuţiei fiecăruia la elaborarea lucrării, nu altcineva”, spune Bodog, precizând că are asemenea adeverinţe pentru toate cele 6 sau 7 articole pe care le-a depus la dosarul său pentru primirea calităţii de îndrumător de doctorat.
„Pe site-ul CNATDCU nu apare nimic, nici măcar sesizarea nu este afișată. Nu m-au lăsat să mă apăr cu nimic. Din ce am văzut în anexa Ordinului, nu s-au analizat documentele existente la dosar, din care reiese calitatea mea de autor principal. Sunt adeverințe semnate de primul autor, din care reiese că toți autorii au contribuții egale. Acest tip de adeverință nu e inventat de mine sau pentru mine, ci s-au aplicat și în alte situații. Nu mă îndoiesc de buna credință a celor de la CNATDCU, dar dacă nu au avut acces la documentele mele”, reacţionează Bodog, cu precizarea că CNATDCU de azi este radical schimbată faţă de CNATDCU din 2013, când dosarul înaintat de Bodog a avut succes…
Citiți principiile noastre de moderare aici!