Senatorul PNL Cristian Bodea crede că disputa prelungită dintre Cornel Popa şi Ilie Bolojan ar putea conduce la o confruntare între cei doi pentru şefia PNL Bihor. Eventual chiar anul viitor. În această perioadă, Popa şi Bolojan se contrează pe proiectele majore ce trebuie susţinute pentru dezvoltarea Bihorului, prin finanţările europene 2014 – 2020. „Dacă Popa nu lasă după el, după Bolojan, apar orgolii, frustrări. Ce doi au viziuni diferite şi inevitabil ajung la un conflict. Au avut conflict pentru Muzeu, pentru tancodrom. Acum au ajuns la un conflict în public. Să vedem cum se va rezolva. Bolojan nu ar ţine neapărat să candideze, pentru că el e preocupat de Oradea. Dar se va ajunge la o candidatură, dacă vor continua să nu se înţeleagă. Aici, depinde şi de Popa”, opinează Bodea, care consideră că acest conflict public Bolojan – Popa nu face bine partidului. „Eu, ca tânăr senator şi politician pot să îmi permit să fiu mai lejer şi mai rebel. Dar dacă ei, ca oameni de administraţie, ajung să se bată în public îşi strică nu doar imaginea lor, dar şi a noastră. Apoi, mai vine şi fuziunea. Să nu fie că doi se ceartă şi al treilea, Ghilea, câştigă”, atrage atenţia parlamentarul PNL.
Reamintim că şeful CJ Bihor, Popa Cornel susţine ca prioritare pentru judeţ realizarea de parcuri industriale, un sistem de apă-canalizare în Padiş, dotarea Muzeului şi dezvoltarea Aeroportului şi mai puţin construirea unui inel metropolitan în jurul Oradiei – ceea ce ar dori Ilie Bolojan. Primarul este deranjat că Popa îşi doreşte să propună pentru finanţare din fonduri transfrontaliere drumul montan Şuşti – Moneasa în loc de inelul metropolitan, chiar dacă zona Oradea adăposteşte aproape jumătate din populaţia judeţului.
Explicaţii la „Discriminare”
În altă ordine de idei, Cristian Bodea a fost audiat deja, săptămâna trecută, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Bodea fusese pârât la CNCD de către deputatul UDMR Szabo Odon, pentru unele afirmaţii ale lui Bodea. Szabo a considerat că Bodea a jignit comunitatea maghiară din România atunci când liberalul a întrebat dacă maghiarii „vomită” atunci când vorbesc limba română. Mai mult, Cristian Bodea îi invita pe cetăţenii români de etnie maghiară care nu vor să vorbească româna să plece în Ungaria. Tot Bodea a afirmat că politicienii UDMR „violează statul român”, cerând drepturi extinse pentru maghiarii din România. Senatorul Bodea a relatat faptul că celor din CNDC le-a transmis că declaraţiile sale au fost de natură politică şi că nu i-a jignit pe maghiarii din România, ci a avut de-a face cu cei din UDMR.
„Eu n-am auzit cetăţean maghiar să se plângă că are nevoie de o suprareglementare a limbii materne, i-am auzit doar pe cei de la UDMR. Deci poziţiile mele politice nu au fost anti etnice, nu am incitat la ură etnică şi nici nu cred că am stimulat pe cineva să vopsească statui”, afirmă Cristian Bodea. În legătură cu proiectul de lege iniţiat de UDMR, care dă voie cetăţenilor de altă etnie decât cea română să se adreseze tuturor instituţiilor publice în limba maternă şi să primească răspuns în aceeaşi limbă, Bodea a afirmat: „Acest proiect a fost respins, a primit aviz negativ de la 3 comisii ale Senatului, ceea ce dovedeşte că eu am înţeles – şi că toţi ceilalţi senatori, vreo 30, de la toate partidele, au înţeles acelaşi lucru ca şi mine – că se încearcă o forţare a legii şi o extindere a drepturilor exagerate”. Proiectul respectiv face referire la comunităţile unde minoritarii depăşesc 20% din întregul populaţiei, în senatorul PNL crede că, de fapt, acel proiect lasă o portiţă ca prevederile legale să fie aplicate peste tot în ţară, indiferent de compoziţia etnică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!