„În scopul prevenirii apariţiei bolii, fermierii şi deţinătorii de animale din speciile receptive sunt rugaţi să îşi ia toate măsurile de siguranţă în vederea reducerii riscului de apariţie a bolii în fermele proprii, prin aplicarea de dezinsecţii periodice pentru a distruge ţânţarii care transmit boala, dezinfecţii, respectarea regulilor sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea fermelor precum şi transportul animalelor vii, prin sistarea cumpărării de animale din zonele afectate şi achiziţionarea de animale din speciile receptive numai din efective indemne, certificate sanitar veterinar”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Semne clinice
Boala este cauzată de un virus care este transmis de o specie de insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale şi afectează toate rumegătoarele. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.
Principalele semne de boală sunt: hipertermia, salivaţia excesivă care treptat se transformă în secreţii mucopurulente, formând prin uscare cruste la nivelul nărilor şi botului. Ulterior apar edeme (umflături) pe buze, faţă, urechi, hemoragii mici la nivelul mucoaselor din zona capului urmate de edemaţierea limbii care face respiraţia foarte dificilă. Animalele slăbesc progresiv, din cauza dificultăţilor în hrănire, iar producţia de lapte scade, până la încetare. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv.
Nu există tratament specific, animalele se pot vindeca în 7-10 zile.
Proprietarii de animale sunt rugaţi să anunţe imediat medicul veterinar concesionar, asupra apariţiei unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau tăierii de necesitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!