Sângele este o resursă de care e nevoie permanent și care poate salva vieți, de aceea două adolescente din CN Mihai Eminescu și două din CN Emanuil Gojdu au venit cu această inițiativă sperând că pot încuraja actul altruist al donării de sânge.
[eadvert]
BlooDoChallenge este inițiativa unui grup de tineri din Oradea care și-au propus să unească comunitățile locale în jurul unei aplicații mobile prin intermediul căreia să se distribuie activ și controlat informații legate despre nevoia mare/urgentă de sânge cu care se confruntă centrele de transfuzie. Fetele au câștigat o competiție națională cu ideea lor și acum au lansat aplicația. S-a întâmplat ieri la Centrul de Transfuxzi Sanguină Oradea.
Un proiect național
„Iată-ne într-un moment inedit. Oradea iese, ca de obicei, în evidență cu un alt proiect extraordinar care se adresează nu numai orădenilor sau bihorenilor, un proiect care se dorește extins la nivel național. Intenționăm să promovăm donarea de sânge cu intenția de a conștientiza valoarea vieții, importanța susținerii vieții. Iată-ne azi împreună cu o echipă extraordinară, foarte frumoasă, dragă mie”, a spus
Olivia Ligia Burtă, la lansarea aplicației BlooDoChallange.
Domnia sa s-a aflat la eveniment ca reprezentant al partenerului strategic al proiectului, dr Ligia Burtă fiind directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bihor, membru în clubul donatorilor de sânge, totodată, cu siguranță un aplicant în BlooDoChallange, beneficiar al ofertelor susținătorilor, parte a grupului susținătorilor reprezentând atât Societatea de Medicină Transfuzională Karl Landsteiner, o organizație nonguvernamentală formată de profesioniști din domeniul transfuziei sanguine din România, cât și a „KAPO-sănătate pe ghete”.
„Salut inițiativa unor tineri extraordinari care mi-au produs o mare bucurie și o mare satisfacție văzând consecvența și profesionalismul cu care au început și continuat acest proiect. Iată-ne azi într-o zi de mare sărbătoare lansând acest proiect. Este un proiect de suflet, când spun suflet spun și viață, dorința de o calitate a vieții. Suntem parte din viață, trebuie să o sprijinim. Cu drag vă invit să fiți parte din clubul nostru, cel al donatorilor”, a spus dr. Ligia Burtă.
La rândul său. Beatrice Leahu, care lucrează la Centrul de Transfuzie Sanguină pe Programul de celule stem hematopoietice, a salutat lansarea aplicației donatorilor de sânge și totodată cea a posibilor donatori de celule hematopoietice, „o aplicație care ne va ajuta foarte mult pentru înmulțirea donatorilor, o aplicație extraordinară fiindcă campaniile Centrului de Transfuzie Sanguină vor intra automat ca notificări pentru persoanele care vor descărca această aplicație, ceea ce îi va ajuta în identificarea nevoilor de sânge. Aceștia vor vedea în timpi reali când va fi nevoie de sânge pe o anumită grupă, vor vedea în timpi reali când va fi o campanie fiindcă e nevoie de sânge, o campanie pentru donare de sânge din alte localități. Oamenii vor afla în timp reali și se vor putea mobiliza să participe la aceste campanii.
„Sunt foarte bucuroasă că am reușit să dau naștere acestei aplicații cu ajutorul unei echipe formate doar din voluntari, profesioniști în anumite domenii, oameni care și-au rupt din timpul lor pentru a contribui la această inițiativă. Vreau să le mulțumesc tuturor și le sunt foarte recunoscătoare pentru că au acceptat să ajute și au dat dovadă de implicare. Ne-am bucurat de susținerea Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea, fără de care nu am fi reușit. Dorința noastră de a crea această aplicație a fost motivată de numărul mic al donatorilor de sânge din țara noastră, precum și de nevoia permanentă de sânge cu care se confruntă centrele de transfuzie din țara noastră. Schimbarea vine din pași mici, așa că ne-am decis să găsim o soluție pe care inițial să o implementăm la nivel local, o modalitate accesibilă prin care să-i informăm pe oameni în legătură cu donarea de sânge și să-i stimulăm în realizarea acestui act altruist”, a spus Paula Gal.
La rândul său , mentorul fetelor care au realizat această aplicație, Alex Oancea lucrează în IT de la 20 de ani, actualmente făcând parte din echipa Qubizz, este mentor la Coder Dojo Oradea. Alex Oancea a povestit cum s-a născut această aplicație.
„Paula a venit înspre mine și m-a întrebat dacă nu vreau să le fiu mentor pentru a intra într-o competiție care avea loc în 2019. Se întâmpla în noiembrie 2018. Am zis să vedem ce putem face. Am ajuns să inițiem acest proiect din dorința de a crește numărul donatorilor de sânge, constatând că acesta este foarte mic. Am căutat să facem asta într-un mod plăcut și totodată să mentorez o echipă de fete de liceu”, a explicat Alex Oancea. De-altfel, Paula Gal, absolventă la mate-info la CN mihai eminescu, studentă la informatică la UBB Cluj-Napoca, spune că inițiativa de a pune la punct o astfel de aplicație a venit în urma participării la competiția de antreprenoriat și tehnologie Technovation, a cărei fază națională au și reușit să o câștige. Apoi a venit dorința de a duce mai departe ceea ce le-a adus succesul în competiție.
„Contextul l-am găsit în Edu Bizz, program în care activez încă din clasa a IX-a și în care am avut șansa de a mă dezvolta pe toate planurile prin oportunitățile pe care le-am găsit. Edu Bizz mi-a oferit resursele necesare, aici am deprins abilitățile și competențele necesare pe care le-am folosit și pe care le voi folosi și în viitor”, a adăugat Paula Gal. La eveniment a fost prezentă și Teodora Chifor, fondatoare Edu Bizz, un program dspre care Paula spune că „orice copil ar trebui să-l urmeze”.
„Acesta e proiectul în care fetele au crezut și e genul de proiect care se dezvoltă în academia de leadership în care tineri de 16-17 ani sunt învățați să observe diferite probleme din comunitate și sunt mentorați să le găsească soluții, fiindcă nu e suficient să le observe, e importnt să găsească soluții, să le implementeze, să le testeze și dacă Dumnezeu ajută, să le dezvolte chiar la nivel național. Asta ne dorim și în acest proiect și mă bucur foarte mult că dintr-o inițiativă pe care am pornit-o de la o discuție pe care am avut-o cu cei de la Coder Dojo- hai să facem activități prin care tinerii de la Edu Bizz să-și dezvolte abilitățile de coding, soft skills – s-a materializat într-un proiect care pe lângă partea tehnică a reușit să rezolve și o problemă pe care o avem. Să avem curajul să-i lăsăm pe tineri să ne arate perspectiva lor și soluțiile lor fiindcă de foarte multe ori sunt foarte simple, foarte accesibile și foarte utile. Președintele Coder Dojo, profesorul de matematică Damier Erzse a explicat că la Coder Dojo „se crează contextul în care copiii care își doresc să învețe programare pot dobândii aceste skills-uri. Spercă și alți copii de la Coder Dojo să aibă astfel de inițiative”. Alex Oancea a dorit să mulțumească și celor de la Oradea Tech Hub care le-au oferit oportunitatea de a vorbi despre BloDoChallange la unul dintre evenimentele lor.
„Aceste ONG-uri au un impact fain asupra comunității, ar trebui susținute mai mult, și cred că rezolvarea problemelor locale poate veni de la oamenii din comunitate. Și Enstein zicea că cine știe de problemă trebuie să rezolve problema, pentru că cine nu știe, nu are cum să o rezolve”, a subliniat Alex Oancea.
Kinga Sebestyen, cunoscută drept Regina Kangoo Jump, inițiatoarea programului Kapo-sănătate pe ghete alături de mai mulți medici orădeni printre care și Ligia Burtă, i-a felicitat pe realizatorii aplicației, subliniind totodată că jumătate dintre cei care fac parte din programul Kapo-sănătate pe ghete sunt și donatori de sânge.
Aplicația va fi utilă nu numai în cazul unor accidente, atunci când e nevoie de donare masivă de sânge, ci și pentru tratamentele cu plasmă, în cazul celor infectați cu COVID 19. Cu ajutorul aplicației vor putea fi urmărite urgențele și totodată scopul e să stimulăm donarea de sânge. Ca donator vei putea să își vezi istoricul, dar și să obții puncte pe care să le poți valorifica.
„Fiindcă dacă ai făcut o faptă bună, probabil vei mai dori să faci încă una. Pe baza punctelor acumulate ne gândim să creăm posibilitatea donatorilor să poată valorifica punctele obținute donând o masă caldă unei persoane nevoiașe, făcând astfel încă o faptă bună. În aplicație vei putea afla dacă donarea a fost acceptată sau nu. Ce înseamnă aceasta? Până e acceptată donarea trec câteva zile, în care se fac analize sângelui. Astfel că dacă ești donator poți face și analize fără să plătești. Accesul în aplicație se face cu ajutorul unui cont, poți să o faci și ca oaspete, dar cu un număr limitat de funcționalități. Este foarte important ca numele și prenumele donatorului să fie corect pentru ca donarea să fie validată”, explică Alex Oancea.
Paula Gal, Irina Maria-Veronica, eleve în clasa a XI-a la CN Mihai Eminescu, Cosmina Gal, clasa a IX-a la CN Mihai Eminescu și Alexandra Mazăre, clasa a XI-a la CN Emanuil Gojdu au fost membre în echipa 4Girls4Change,care în 2018 au inițiat aplicația BlooDoChallange.
Citiți principiile noastre de moderare aici!