Primăria Oradea a publicat pe pagina proprie anunțul că e în lucru un plan urbanistic de detaliu (PUD) pentru „construire imobil de locuinte colective cu functiuni complementare la parter, desființare corpuri C1, C2, C3 si C4, str. Episcop Roman Ciorogariu”.
[eadvert]
În esență, proiectul se referă la demolarea unor case orivate sau colective, ce-i drept, cu valoare arhitecturală redusă și înlocuirea acestora cu un mastodont de cinci nivele supraterane. PUD-ul a fost inițiat de firma Living Colour SRL și e elaborat de arhitecții Tivadar Daniel și Fenesi Ferencz.
Proiectul nu se referă la faptul că noua clădire propusă se află în vecinătatea imediată a clădirii Colegiului Mihai Eminescu, clasată că monument istoric. Orice amenajare în preajma acestuia ar trebui să se facă astfel încât să pună în valoare fondul construit existent.
Etaje în plus
Acum, înainte să producă efecte PUD-ul aflat încă în lucru, regimul de înălţime stabilit de Planul Urbanistic Zonal pentru zona construită protejată Centrul Istoric permite un regim de înălțime parter plus două ejate și etaj retras, PUZ-CP-ul nu pomenește nimic, însă, de vreo înălțime maximă ci stabilește înălțimea de referință de pe stradă. De asemenea, se prevede că „înălțimea corpului de imobil care nu este la stradă poate să depășească cu maxim 1 nivel corpul de la stradă”.
PUD-ul nou va propune un regim de înălțime pentru imobilul dorit astfel: subsol, parter, 3 etaje și mansardă retrasă, toate urmând să intre sub 19,5 m.
Proiectul prevede un imobil masiv, cu mult mai înalt decât celelalte clădiri din cvartalul delimitat de străzile Roman Ciorogariu, Nicolae Iorga, Deltei sau Eminescu. Acum, casele de pe amplasament au regim de înălțime parter și mansardă.
În blocurile propuse ar urma să fie amenajate 30 de apartamente, cu spații comerciale la parter. În curtea blocului și la subsol ar urma să se amenajeze 49 locuri de parcare.
Proiectul nu vorbește despre organizația traficului rutier în acest punct sensibil, unde apar ambuteiaje la orele de vârf legate de activitatea Colegiului Mihai Eminescu.
Trimite articolul
XNota zece pentru ultima fraza bihon.ro!
Toți vor spatii comerciale, la ce naiba. Fix lângă e un spatiu gol din 2019 de când au tras și acolo o clădire nouă și înaltă.
-
Asa cere primaria la parter
Minunat. O să strice centru istoric extins treptat la fel ca la Cluj Napoca. Bloc, casa, bloc, casa.
Daca se construieste, de ce se construieste, daca se demoleaza, de ce se demoleaza, nici cum nu este bine in Oradea .
Apropo, circulatia se blocheaza de la Republicii. Consiliul Judetean colt cu Soguna si Oltea Doamna, trec zilnic pe acolo.
Transformati orasul intr-un talcioc .
Pe cand cu tarabele pe strada?
Voi sunteti experti in urbanism? Nu! Atunci ce va foote pe voi? Cine nu e expert are dreptul si obligatia sa taca din gura!
-
Expertii in urbanism sunt doar pe hartie experti, ca doar stim cu totii cum se fac angajarile la insitutiile publice; si oricum, ei semneaza ceea ce li se spune, depinde CINE vrea sa construiasca; nepotisme la tot pasul!
Mafiotii astia o sa faca din Oradea un deseu urbanistic ca si cum e azi Clujul deja. Bravo. Asa sa va dea Dumnezeu voua si la toti copii vostrii.
Cine stie poate, cine cunoaste reuseste! Ce conteaza admisibilitatile cand tu cunosti mafia locala?