Potrivit informațiilor furnizate de Nicolae Morgovan, liderul Blocului Național Sindical (BNS) Bihor, sindicaliștii vor picheta Prefectura Bihor, joi, 9 noiembrie 2017, la ora 15:00.
„Protestul face parte din cele organizate de BNS la nivelul întregii țări. Nu suntem de acord cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, pentru că nu există nici o certitudine că salariile nete vor fi menținute la nivelul anterior transferului”, a precizat Nicolae Morgovan.
Petiție
BNS a lansat și o petiție cu denumirea: „Nu experimentelor sociale pe români!”, împotriva intenției Guvernului de a transfera contribuțiile sociale integral în sarcina angajatului.
„Intenţia Guvernului României de a transfera contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajatului, este una care dovedeşte felul în care guvernanţii ignoră nu doar legislaţia europeană în vigoare, dar şi nevoile şi drepturile cetăţenilor români, obligaţi să fie cobai pentru măsuri și politici netestate nicăieri în lume. Prin urmare, considerăm această decizie a actualului guvern de a transfera integral în sarcina salariaților responsabilitatea finanțării sistemului de pensii și asigurări de sănătate – ca fiind o măsură incoerentă, hazardată şi total defavorizantă față de cel în slujba căruia ar trebui să fie guvernanţii: poporul român”, se spune în textul petiției.
Potrivit BNS, acest transfer al responsabilităţii finanţării sistemelor de securitate socială către angajat înseamnă de fapt împovărarea angajatului, căruia i se vot diminua veniturile. Mai mult, toate riscurile demografice și de sustenabilitate a sistemului de pensii și a celui de sănătate vor fi transferate către salariat, fapt ce va genera un război între presiunea fiscală pe salariat și adecvarea veniturilor pentru beneficiari.
Reprezentanții BNS spun că măsura încalcă flagrant convenții internaționale ratificate de România cu privire la sistemele de securitate socială, reprezentând renunţarea la principiile solidaritaţii și asumării echitabile și echilibrate a sarcinii finanțării.
Salariații din sectorul privat vor suporta din salariul net acest transfer, deoarece nu există un mecanism valid care să oblige angajatorii din mediul privat să crească salariile brute cu valoarea contribuțiilor aflate anterior în sarcina angajatorului.
„În nici o țară din Europa finanțarea sistemului de securitate socială nu se asigură exclusiv de către angajat, pentru că vorbim de solidaritate și de responsabilitate socială asumată în mod echilibrat între angajat și angajator. La nivel mondial, din 119 țări care au în implementare un sistem de protecție socială și a căror fiscalitate este monitorizată, nici măcar una nu are în întregime această sarcină alocată exclusiv angajatului”, se precizează în textul petiției BNS. Cei care doresc să semneze petiția o pot face la adresa următoare: https://www.petitieonline.com/nu__experimentelor_sociale_pe_romani#sign.
Ședință amânată
Consiliul Economic şi Social (CES), format din sindicate, patronate şi societatea civilă, a avizat negativ, vineri, 3 noiembrie 2017, modificările propuse de Guvern privind Codul Fiscal. Deși acest aviz este consultativ, sindicaliştii subliniază că el ar trebui să tragă un semnal de alarmă guvernanţilor.
Ceea ce se pare că s-a și întâmplat, ședinţa de Guvern programată vineri, în care ar fi urmat să se dezbată măsurile fiscale, a fost amânată pentru luni. Pe de altă parte, și patronatele, investitorii străini și președintele Klaus Iohannis și-a anunțat dezacordul față de măsurile fiscale anunțate de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.
Guvernul amana Revolutia Fiscala, de frica sindicatelor, patronatelor și a președintelui Iohannis, care nu sunt de acord cu masurile fiscale anunțate de Ionuț Mișa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!